Urheilu

Maailman entisellä ykköspelaajalla Henri Kontisella menee kaikki uusiksi

Suomalainen nelinpelitähti joutuu totuttelemaan täysin uuteen toimintamalliin ensi vuoden turnauksissa uuden parinsa kanssa.

Tenniksen nelinpelitähdelle Henri Kontiselle on tulossa uran suurin muutos. Lyhyesti sanottua ensi kaudelle muuttuu kaikki.

Kontinen, 29, kertoi ATP-finaalien aikana viime viikolla, että ura jatkuu saksalaisen Jan-Lennard Struffin parina. Lontoossa oli hyvä hetki hönkäistä uuden parin nimi julkisuuteen, kun Kontinen kulutti aikaa John Peersin kanssa turnauksen varamiehenä.

Struffin Kontinen haki selaamalla ATP-listaa läpi yksi kerrallaan. Ei saanut olla liian kova kaksinpelaaja, koska he eivät kuitenkaan sitoudu pitkäksi aikaa. Pelata piti osata, ja nelinpeliä myös. Ne vaatimukset Struff täytti, vaikka kuuluu ensisijaisesti kaksinpelaajiin.

Kun Kontisen sormi pysähtyi Struffin kohdalle, lähti whatsapp-viesti liikkeelle.

Saksalainen ilahtui ehdotuksesta, niin Kontinen kertoi ja yhteistyöstä sovittiin Shanghaissa juuri ennen lokakuun puoliväliä.

”Hän on ollut sellainen, että jos pelaa dubbelia, vetää aina sata lasissa. En ole ikinä nähnyt häneltä löysäilyä. Senkin takia minulla oli aika vahva tunne, että hän saattaisi pelata.”

Yhteistyö alkaa vasta Australian avoimissa eli suoraan kovimmalta paikalta ilman lämmittelyturnauksia. Ensimmäinen iso muutos totuttuun.

Katsojille oli näyttänyt pitkin vuotta, että Kontisen ja miksei tässä tapauksessa myös Peersin kannattaisi katsella kohti uusia suuntia.

Australian mestaruusturnauksen loppuottelupaikka viime tammikuussa löi leiman sille, että pari pysyy yhdessä vuoden loppuun. Eroaminen kesken kauden olisi tarkoittanut melkein sataprosenttisesti ATP:n finaaliturnauksen hautaamista.

Pelaamatta se jäi nytkin, mutta niukasti. Lontooseen selviydytään yhteisillä ATP-pisteillä, eikä kauden muilla rankkauksilla.

Vuodesta tuli Kontiselle ja Peersille ensimmäinen neljästä, kun he eivät voittaneet yhtään turnausta yhdessä.

Kesän lopulla Kontinen alkoi katsella muita vaihtoehtoja, puheeksi asia nousi US Openissa elo-syyskuun vaihteessa.

Monta kertaa suomalais-australialaisen kaksikon eleet näyttivät kahden toisiinsa kyllästyneen pelaajan selviytymistaistelulta.

Kontisen kasvoilta katosi alkuvuosien iloisuus ja leveät hymyt.

”Jos pelaat monta vuotta jonkun tyylisen pelaajan kanssa, tulee tietty kenttäkemia, joka muokkautuu. Jotkut jutut hyvässä ja jotkut huonossa”, Kontinen sanoo Kalasatamassa.

Kontinen sanoo, ettei itse huomannut muutosta, mutta myönsi, että menestys hymyilyttää herkemmin.

Tähtihetket katosivat. Yksittäisiä otteluvoittoja alkoi kertyä entistä vähemmän. Kahdella ensimmäisellä kaudella Kontinen ja Peers voittivat molemmilla 43 ottelua yhdessä.

Menestys romahti kolmantena vuonna. Otteluvoittoja kertyi vain 20, mutta tälle viimeiselle kaudelle tuli pieni piristys, 24 voittoa, mutta vastaavasti ei yhtään pokaalia yhdessä.

Alussa parin jako oli, että Kontinen hymyili ja Peers pysyi vakavana. Lopussa ei kumpikaan hymyillyt.

”Ei ollut mikään sellainen asia, josta olisi koskaan keskusteltu, että minun pitäisi olla erilainen tai hänen pitäisi olla erilainen. Koetettiin tuoda molemmissa hyviä puolia esiin.”

Kontinen sai yhteistyöstä paljon, ja niin sai Peerskin.

Peers kuului jo maailman kymmenen parhaan nelinpelaajan joukkoon, kun hän kysyi Kontista samaan kelkkaan vuoden 2015 lopulla. Yhteistyön ansiosta hän nousi ATP-listan kakkoseksi.

Ykköspaikka meni Kontiselle, eikä se kestänyt kuin niukasti yli vuoden. Huhtikuussa 2017 Kontinen komeili nelinpelin ATP-listan ykkösenä, Peers seuraavana.

Struff ja Kontinen lähtevät vähintään takasuoran mittaiselta takamatkalta jahtaamaan menestystä.

Peers oli puhdasverinen nelinpelaaja kysyessään Kontista, toista pelkkään nelinpeliin keskittyvään, mukaansa.

Yhteiset askelmerkit löytyivät. Molemmat pelasivat verkolla, näyttivät sormillaan sijoittumis- ja syöttövinkkejä.

On Struff ottanut kolme turnausvoittoa nelinpelissä, mutta hänen tapansa tulee kaksinpelin puolelta.

”Olen nähnyt hänen pelaavan ja pelillisesti hän sopii minulle, vaikka on enemmän takakentällä.”

Jos olivat Kontinen ja Peers rintamana verkolla, saattaa tulla otteluita, joissa Struff paukuttaa kovia peruslyöntejään ja Kontinen yrittää ehtiä verkolla väliin.

Harjoittelukin menee uusiksi. Nelinpeliparina Kontinen ja Peers pystyivät harjoittelemaan milloin vain yhdessä turnausten aikana.

Struff keskittyy kaksinpeliin ja pelaa siinä ohessa neluria.

”Vähemmän tulee treenattua yhdessä”, Kontinen sanoo. Harkintaan tulee lyöntipartneria vastaavan valmentajan palkkaaminen. Uusi asia sekin.

Oli kuin kohtalon ivaa, että juuri Struff pudotti puolalaisen parinsa Hubert Hurkaczin kanssa Kontisen ja Peersin Pariisin mastersin ensimmäisellä kierroksella.

Koko nelikko tiesi siinä vaiheessa jatkokuvionsa, mutta siihen otteluun päättyi yksi pitkä merkittävä ura nelinpelikiertueella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Henri Kontinen


 Syntynyt Helsingissä 1990.

 Nelinpelissä 23 ATP-turnausvoittoa, joista 13 John Peersin kanssa.

 Nousi nelinpelin ATP-listan ykköseksi 3.4. 2017, nykyinen rankkaus 17.

 Isoimmat voitot: Australian mestaruusturnaus 2017, ATP:n finaaliturnaus 2016 ja 2017.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  2. 2

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  4. 4

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  5. 5

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  8. 8

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  9. 9

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  7. 7

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää