Fanitus lähti räpylästä

Jere Virtasen yksityismuseossa on yli 33 000 esinettä Manchester Unitedista. Tilassa on myös muun muassa ottelukatsomo ja sporttibaari. Helsingissä sijaitseva United-kokoelma on jo maailman toiseksi laajin.

Julkaistu: , Päivitetty:

Ulko-ovi on kuin mikä tahansa rappukäytävässä oleva ovi. Kun Jere Virtanen avaa oven, huomio kiinnittyy yhteen asiaan: paljon punaista. Ovet ovat punaisia, jopa ilmanvaihtokanavan pää on punainen.

Löytyy sporttibaari, kisakatsomo punaisilla stadionistuimilla, valmistumassa on ”sikarineuvotteluhuone” ja etenkin kaikenlaista tavaraa on paljon.

”Tämä homma on kyllä lähtenyt ihan räpylästä. Tilan hankkiminen oli viimeinen tikki”, Virtanen sanoo ja nauraa.

34-vuotias Virtanen on rakentamassa jalkapalloseura Manchester Unitediin keskittyvää kokonaisuutta, jota hän itse kutsuu museoksi tai ”red roomiksi”. Tulossa ovat vielä muun muassa punainen lattiamatto, seinälle Manchester United -logo led-valoilla ja tiiliseinään United-taideteos.

Ennen erillistä tilaa tavaroita oli Virtasen toimistolla ja kotona. Pahvilaatikoita oli kasoittain vähän joka paikassa, kuten Virtanen asian ilmaisee.

”Sitä vain kertyi eri paikkoihin. Ajattelin, että etsin jostain parinkymmenen neliön kopin, johon saan joitain pelipaitoja seinälle ja lasikaapin muutamille tavaroille. Onneksi tai valitettavasti yksi tuttuni sanoi, että voisi olla tiedossa hieman isompi tila”, Virtanen kertoo.

Tila on todellakin koppia isompi: 210 neliömetriä. Tila sijaitsee Helsingissä, mutta tarkemmin sijaintia ei Virtasen toiveesta kerrota.

 

”Tämä homma on kyllä lähtenyt ihan räpylästä. Tilan hankkiminen oli viimeinen tikki.”


On syytä palata ihan alkuun, mistä kaikki lähti.

”5-vuotiaana aloin pelata futista, ja pelinumeroksi valikoitui 7 Bryan Robsonin mukaan. Siitä lähtien jäin jumiin tähän joukkueeseen. Ensimmäisen [Manchester Unitedin] pelipaitani ostin 7- tai 8-vuotiaana Puumalan torilta omilla viikkorahoillani”, Virtanen sanoo.

Vähitellen kannattaminen johti myös Manchester United -aiheisten tavaroiden hankkimiseen.

”Se oikeastaan tapahtui hiukan huomaamatta nuorena.”

Laajemmin keräily alkoi, kun Virtanen siirtyi työelämään ja rahaa oli enemmän.

”Innostuin tutkimaan brittihuutokauppoja.”

Huutoja Virtanen tekee jatkuvasti, myös Ebayssa.

”Eilen taas tuli ilmoitus, että voitin jotain. Tämä on äärimmäisen kallis harrastus. Joku käyttää rahansa muuhun, mutta olen kokenut, että keräilyharrastus on minulle kaikista terveellisin harrastus.”


Tästä seuraa kysymys siitä, miten Virtanen pystyy rahoittamaan harrastuksensa. Työkseen hän toimii sarjayrittäjänä. Yritysten toimenkuvat vaihtelevat ”punaviinistä liikunta-alaan”.

”Itse vedän henkilövaikuttajien mittausalustaa. Pyrimme siihen, että esimerkiksi bottien avulla ei voisi enää huijata ketään.”

Paljonko rahaa Manchester United -harrastukseen on kulunut?

”Olen käyttänyt kahta ilmaisua: liian paljon tai toisaalta olisi voinut ostaa hyvän asunnon hyvältä paikalta hyvällä neliömäärällä.”

Jonkinlaisen kuvan asiaan saa myös siitä, että esineitä on noin 33 000, muun muassa lukuisia pelaajien käytössä olleita pelipaitoja.

”Se on viimeisin laskelma. Tavaroiden luettelointi on menossa”, Virtanen sanoo tavarapaljouden keskellä.


Virtanen aikoo pitää ensi vuoden helmi-maaliskuun vaihteessa kutsuvierasavajaiset. Paikalle on tulossa muun muassa entisiä Manchester Unitedin pelaajia ja kannattajia ympäri maailmaa.

”Ykköstoiveeni on, että Bryan Robson tulisi.”

Kyse ei ole mistään haihattelusta, sillä Virtanen käy säännöllisesti Manchesterissa, esimerkiksi kuluvan kauden aikana ainakin neljä kertaa. Virtanen sanoo yrittävänsä yhdistää työtä ja huvia.

Hän on myös ystävystynyt seuran henkilökunnan, seuraa lähellä olevan väen ja eri maiden kannattajayhdistysten jäsenten kanssa.

”Sosiaalinen ihminen kun olen, menen aina käsi ojossa esittäytymään.”

Helsinkiin on tulossa myös eräs Lesley Millman Manchesterista. Hän on Virtasen tavoin haalinut laajan United-kokoelman, itse asiassa todennäköisesti kaikkein laajimman.

”Hänellä on kolmikerroksinen talo, joka on aivan täynnä Manchester United -tavaraa, Münchenin lento-onnettomuudessa kuolleen pelaajan lompakosta lähtien. Sanoin hänelle jo etukäteen, että älä sitten masennu [kun näkee ”vaatimattomamman” kokoelman].”

Kutsuvierastilaisuus on vain pienelle piirille, joten kysymys kuuluu, tuleeko tila joskus yleisölle avoimeksi.

”Voi tulla korkeintaan silloin, jos kysyntä ja uskallukseni kohtaavat. Lähtökohtaisesti sanon, että ei tule olemaan. Tämä on yksityistila ja yksityiskokoelma.”

Sen sijaan Virtanen aikoo muulla tavoin tuoda kokoelmaansa laajempaan tietoisuuteen.

”Alan jossain vaiheessa tuottaa verkkoon videoita, joissa on tarinoita näiden esineiden takaa.”

 

”Tämä on äärimmäisen kallis harrastus.”


Kun Virtaselta kysyy, mikä tai mitkä esineet ovat hänelle itselleen tärkeimpiä, hän menee hetkeksi mietteliääksi.

Lopulta tulee muutama esimerkki, kuten Sir Bobby Charltonin kasvokuva, jossa on mukana United-legendan tekemä kirjoitus Virtaselle, ja toisena Duncan Edwardsin kirjoittaman jalkapallon taktiikkakirjan ensipainos. Edwards oli yksi seuran Münchenin lentoturmassa vuonna 1958 kuolleista pelaajista.

Näiden jälkeen Virtanen mainitsee vielä yhden tai oikeastaan kaksi erityistä: seuran stadionilla Old Traffordilla olleet, autonistuimia muistuttavat penkit, joissa pelaajat, valmentajat ja huoltajat istuvat pelien aikana.

”Ne ovat kova juttu. Nämä olivat käytössä vuosina 2006–2010.”

Virtanen hankki kaksi penkkiä, kuinkas muutenkaan kuin huutokaupasta.

”Välillä niitä ilmestyy huutokauppoihin. Olen nähnyt samanlaiset penkit kerran aikaisemmin huutokaupassa – hinta oli silloin aivan hirveä. Kävi tuuri, että nämä olivat huutokaupassa, joka ei ollut jalkapallohuutokauppa. Olisiko ollut jonkun perikunnan jäämistöä”, Virtanen kertoo.

”Sain huudettua kaksi kotijoukkueen vaihtopenkkiä hinnalla, jolla ei olisi aikaisemmasta huutokaupasta saanut edes puolikasta penkkiä.”

Mistä Virtanen tietää, että kyseessä ovat kotijoukkueen penkit? Hän näyttää penkkien alla olevia johtoja: penkeissä oli lämmitys. Vierasjoukkueen vaihtoalueen penkeissä ei ole lämmitystä.


”En toivo mitään hyvää Liverpoolille”

Harrastukseen kuuluu olennaisesti toive seuran menestymisestä pelikentillä. Manchester United on vuosien saatossa voittanut kaiken mahdollisen, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeampia. Tällä hetkellä United on Valioliigassa seitsemäntenä.

”Seura on rakennusvaiheessa. Näen, että eteenpäin olemme menossa.”

Ainakaan Virtanen ei toivo norjalaiselle managerille Ole Gunnar Solskærille potkuja.

”Toivon, että Ole Gunnar saa aikaa ja saa viedä omaa hankettaan eteenpäin. Jos katsotaan seuran historiaa, Sir Matt Busby ja Sir Alex Ferguson tekivät sen aikoinaan ja rakensivat oman joukkueensa. Sir Alexilla siihen meni kuusi vuotta, ja loppu on historiaa.”

Valioliigan kärjessä on Liverpool, johon Unitedin kannattajilla ei ole kovin hyvää suhdetta. Sama koskee Virtasta.

”Opin jo nuorena Liverpool- ja Leeds-vihan. Tiedostan, että ihan fyysisesti tapahtuu negatiivisia asioita Liverpoolin liittyen. Tässä on yksi syy, miksi rakastan tätä niin paljon, eli mukana on vastakkainasettelu. En toivo mitään hyvää Liverpoolille.”

Sheffield United–Manchester United sunnuntaina kello 18.30. Viasat Jalkapallo ja Viaplay näyttävät ottelun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anthony Joshua kaappasi raskaansarjan mestaruusvyöt takaisin itselleen

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  7. 7

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  8. 8

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  9. 9

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  10. 10

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää