Urheilu

Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja pitävät TPS:ää pystyssä, kahdeksan miljoonaa on jo mennyt: ”Ei ole kestävä tilanne”

Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja keräsivät pikkupoikina kiekkoja Kupittaalla. Nyt he rahoittavat TPS:n omistajina yhtä suomalaisen urheilun suurimmista tukiprojekteista.

Turun Palloseuran jääkiekkojoukkueen omistajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat nousseet niminä enemmän esille veropäivänä kuin TPS:n kautta.

Paananen, 41, tulee rennosti farkuissa, mustassa t-paidassa ja sukkasillaan peliyhtiö Supercellin aulaan. Kodisoja, 43, huokuu samanhenkistä vapaan pukeutumisen tyyliä.

TPS:n asiat kiinnostivat mediaa Ruoholahdessa, kun johtokaksikko perustelee esiintuloaan.

Suurin syy paljastuu tältä syksyltä. Ensin puhuttivat hyökkääjä Jonne Virtasen salaperäiset potkut, jonka tiedottamisessa TPS kompuroi sitä enemmän, mitä enemmän se yritti ottaa askelia. Perään lähti urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki näkemyserojen takia, ja lopulta päävalmentaja Kalle Kaskiselle osoitettiin ovea.

Kaiken seurauksena TPS ehti tömähtää Liigassa viimeiselle sijalle, kunnes sai hätisteltyä Vaasan Sportin taulukon pohjalle.

”Koko syksy on ollut sanoinkuvaamattoman raskas koko TPS-yhteisölle, toimistolle, omistajille, meille kaikille”, Paananen sanoo Supercellin neuvotteluhuoneessa, jossa jääkiekkokalvoja on harvemmin esillä.

Sanat ovat yhtä lailla omistajan kuin seuran intohimoisen fanin.

Paananen ja Kodisoja ovat faneja, mutta pitävät etäisyyttä seuran arkipäivän tekemiseen. Peleihin he ehtivät harvakseltaan, vaikka pudotuspelien aikana jopa kalentereita rakennellaan otteluiden mukaan. Tulevana keväänä ei sillekään taida olla tarvetta.

Paanasen tausta löytyy Piikkiöstä, Kodisojan Turusta. Yrittäjyys, TPS ja intohimo jääkiekkoon yhdistivät heitä nuorina ja yhä edelleen.

”1980-luvulla juostiin muiden poikien perässä Kupittaalla irtokiekkoja keräämässä”, Kodisoja sanoo.

”Ja aikamoinen kasa niitä kertyikin.”

Intohimo TPS:ää kohtaan roihahti täyteen liekkiin valmentaja Hannu Jortikan ensimmäisen jakson kolmen mestaruuden aikaan. Vuodet olivat 1989, 1990 ja 1991. Paananen ja Kodisoja olivat vähän päälle kymmenvuotiaita, ja TPS loisti kaukalossa.

Paljon ennen Supercellin aikaa Paananen ja Kodisoja saivat päähänsä, että olisi kiva omistaa Palloseuraa. He kirjoittivat sähköpostia TPS:n silloiselle puheenjohtajalle siitä, mikä olisi pienin summa, jolla pääsisi mukaan.

Muutama tonni tarvittiin, ja sen he maksoivat. Vuosi oli 2007.

Ensimmäiset seitsemän vuotta menivät hyvin pieninä omistajina. Omistajuus rajoittui yhtiökokouksiin kerran vuodessa.

Vuoteen 2014 asti Paananen ja Kodisoja katsoivat Turun jääkiekkoa aitiopaikalta, mutta sivusta. Edelleenkään pääomistajina he eivät puutu arjen askareisiin sen enempää kuin hallituksessa suuria linjoja vedellen.

Entinen puheenjohtaja Matti Perkonoja alkoi kasata uutta hallitusta ja sanoi Supercellin kaksikolle, että jos haluaa auttaa seuraa, nyt on se hetki.

TPS oli menossa konkurssiin, kunnes vuoden 2015 alussa järjestetty osakeanti ja Paanasen ja Kodisojan miljoonat toivat lisähappea.

”Siihen asti tappioita oli katettu [siten], että oli myyty pelaajia kesken kauden, ja pidin itsekin sitä fanien pettämisenä. Lähdettiin isosti rahoittamaan, seura olisi muuten tehnyt konkurssin”, Paananen sanoo.

Se oli lähtölaukaus yhdelle Suomen suurimmista urheilun tukiprojekteista. Paananen sanoo, että noin kahdeksan miljoonaa euroa on mennyt sen jälkeen.

”Viime aikoina ollaan kahdestaan pidetty sitä [TPS:ää] pystyssä, mikä ei ole kestävä tilanne.”

TPS täyttää kahden vuoden kuluttua sata vuotta. Paananen ja Kodisoja haluaisivat nähdä seuran niin vakaana, että se kestäisi pystyssä myös seuraavat sata vuotta.

”Halutaan olla luomassa taloudellista pohjaa. Nyt se ei ole terve”, Paananen sanoo.

Turussa rakennetaan kivijalkaa menestykselle. Yksi palanen oli houkutella menestysvalmentaja Erkka Westerlund hallitukseen. Westerlund hankki Rauli Uraman Jääkiekkoliitosta johtamaan TPS:n urheilua. Päävalmentaja on haussa, kun Marko Virtanen vetää vain loppukauden.

”Me nähdään horisontissa hyvä huominen. Haluamme nähdä, että TPS palaa sinne, mihin se kuuluukin.”

Paananen on ollut paljon mukana hyväntekeväisyysprojekteissa, ja hän näkee myös TPS:lla suuremman roolin kuin olla vain liigaseura.

”Jos lapsella on yksikin harrastus, on hänen mahdollisuutensa syrjäytyä paljon pienempi kuin ilman sitä. TPS voi olla tässä mukana.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläisen taloyhtiön osakas ajautui taloyhtiön kanssa riitoihin hybridiauton lataamisesta, kiista tuli osakkaalle kalliiksi

  5. 5

   Takamatkalta presidenttikisaan lähtenyt miljardööri Bloomberg nousi tuoreessa gallupissa jo kakkoseksi: Nyt hän kohtaa kilpakumppaninsa vaaliväittelyssä ensi kertaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää