Urheilu

Toyota vahvisti odotetun kolmikon kuljettajikseen rallin MM-sarjassa: ”Hienoa, että Tommi on luottanut minuun”

Sébastien Ogier tavoittelee japanilaistallissa jo uransa seitsemättä maailmanmestaruutta. Kalle Rovanperälle ensimmäinen vuosi WRC-luokassa on todennäköisesti vasta opettelua.

Japanilainen Toyota-talli vahvisti keskiviikkona odotetut nimet ensi vuoden kisakuljettajikseen rallin MM-sarjassa.

Kuljettajat ovat Sébastien Ogier, Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä. Kolmikko korvaa tallissa tällä kaudella ajaneet Ott Tänakin, Jari-Matti Latvalan ja Kris Meeken.

Ogier siirtyy Toyotalle Citroënilta, joka ei jatka MM-ralleissa. Joitain sen autoja nähtäneen silti jatkossa yksityistallien kuljettajilla.

Ranskalainen Ogier, 35, tavoittelee Toyotalla seitsemättä ajajien maailmanmestaruuttaan. Ogier on voittanut urallaan 47 MM-rallin osakilpailua.

Ensi kerran hän neuvotteli Toyotalle siirtymisestä jo tallin tulokaskaudeksi 2017. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat.

Walesilainen Evans, 30, ajoi viime kaudella M-Sportin Fordilla. Vuonna 2017 hän voitti Walesin MM-rallin, mutta muita ykköstiloja hän ei ole saanut.

Puuppolalainen Rovanperä, 19, aloittaa Toyotalla ensimmäisen vuotensa WRC-luokan ralliautolla. Rovanperä on tulevaisuuden rallinimi, joka on tallissa kasvamassa korkoa seuraavia vuosia varten.

”Niin hölmöä tallipäällikköä ei olekaan, joka ei haluaisi Kallea kuljettajakseen”, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen sanoi Rovanperästä HS:lle aika tarkkaan vuosi sitten.

Rovanperältä kestää aikansa ennen kuin hän oppii kaikki MM-rallit. Tällä kaudella hän ajoi Skodalla WRC2 Pro -luokassa vain osan nykyisistä osakilpailuista.

”Jokainen nuori kuljettaja tavoittelee paikkaa rallin MM-sarjassa, ja nyt se mahdollisuus osui minun kohdalleni. Hienoa, että Tommi on luottanut minuun siitä asti, kun ensi kerran testasin Toyotaa pari vuotta sitten. Ensi vuosi on vaativa”, Rovanperä sanoo tallitiedotteessa.

Mäkinen ei erottele kuljettajiaan eri kasteihin, mutta selvää on, että Ogier on tullut ajamaan mestaruudesta. Evansin ja Rovanperän tehtävänä on varmistaa tallipisteitä.

”Olen todella tyytyväinen kuljettajavalintoihimme. Uskon, että tavoittelemme tämän kolmikon kanssa uusia voittoja ensi vuonna”, Mäkinen sanoo.

Vanhoista Toyotan kuljettajista Tänak ajaa seuraavat kaksi kautta Hyundailla. Tänak voitti tällä kaudella ajajien MM-tittelin.

Latvala ajanee joitain yksittäisiä MM-ralleja kustantamalla itse auton ja huollon Toyotalla. Siitä ei kuitenkaan ole vielä sopimusta, eikä tarjousta ole tehty. Meeken suunnitelmista ei ole tietoa.

Kansainvälisen autoliiton (FIA) ja autotehtaiden välisen sopimuksen mukaan talli voi harkita pysymistään MM-sarjassa vuoden kerrallaan. Näin esimerkiksi Citroën ei joudu maksamaan vetäytymisestään sopimussakkoa FIA:lle, kuten vielä MM-rallien edellisellä sopimuskaudella oli uhkana.

Toyota maksaa Ogierin palkkaa, joka on tiettävästi neljä viisi miljoonaa euroa. Japanilaistalli ei kerro julkisesti palkkatietoja.

HS:n tietojen mukaan Ogier ei ollut tyytyväinen oloonsa Citroënilla, vaan halusi itse sieltä pois.

Citroënin toinen tehdaskuljettaja Esapekka Lappi olisi halunnut jatkaa tallissa, mutta saa korvaukseksi paikan Malcolm Wilsonin omistamasta M-Sportin Fordilta.

Ford lisää ensi kaudella merkittävästi tukeaan M-Sportille. Citroën maksaa Lapin palkan Fordilla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Rallin MM-sarja 2020


 Monte Carlo 26.1.

 Ruotsi 16.2.

 Meksiko 15.3.

 Chile 19.4.

 Argentiina 3.5.

 Portugali 24.5.

 Italia 7.6.

 Kenia 19.7.

 Suomi 9.8.

 Uusi-Seelanti 6.9.

 Turkki 27.9.

 Saksa 18.10.

 Britannia 1.11.

 Japani 22.11.

(Päivämäärä on rallin aloituspäivä).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  4. 4

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää