
Wadan komitea ehdotti maanantainahttps://www.hs.fi/urheilu/art-2000006320828.html Venäjän sulkemista peräti neljäksi vuodeksi pois urheilusta. Lisäksi Wada eväisi Venäjältä oikeuden järjestää seuraavan neljän vuoden aikana merkittäviä arvokisoja.
Rangaistus on painava, mutta niin ovat myös syyt sen taustalla, tuoreimpana dopingnäytteiden laajamittainen väärentäminen.
Ehdotus vaatii Wadan hallituksen ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hyväksynnän. KOK on jo kertonut tukevansa https://www.olympic.org/news/statement-from-the-ioc-on-wada-recommendationskaikkein kovimpia rangaistuksia syyllisille.
Käytännössä Wadan ehdotus tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että puhtaaksi todetut venäläisurheilijat saisivat kilpailla kansainvälisillä areenoilla jatkossakin, mutta neutraalin lipun alla ilman Venäjän tunnuksia. Näin on toimittu yleisurheilussa jo Rion olympialaisista lähtien.

Myös rangaistuksen toinen pääkohta eli kisaisännyyksien evääminen olisi painava toimi, ainakin jos se toteutuisi.
Urheilukisojen järjestäminen on nimittäin ollut myös Venäjälle merkittävä keino maan julkikuvan ja itsetunnon rakentamisessahttps://www.hs.fi/urheilu/art-2000002594529.html. Se on vähintäänkin samalla tavalla tärkeää kuin urheilijoiden menestys.
Venäjän saldo kisajärjestäjänä onkin viimeisen vuosikymmenen ajalta vaikuttava; yleisurheilun MM-kisat 2013, talviolympialaiset 2014, jääkiekon MM-kisat 2016, jalkapallon MM-kisat 2018, formula ykkösten Sotšin GP vuodesta 2014 lähtien. Ja niin edelleen.
Vuoden 2018 MM-futis on malliesimerkki urheilun pehmeästä voimasta. Ennen kisoja Venäjän ympärillä käytiin hyvin kriittistä keskustelua muun muassa Krimin ja Englannissa tapahtuneen hermomyrkkyiskun takiahttps://www.hs.fi/urheilu/art-2000005620878.html ja monissa Euroopan maissa pohdittiin kisojen boikotointia.
Avauspotkun jälkeen kaikki kuitenkin painui taka-alalle, kun sadat miljoonat fanit ympäri maailmaa ryntäsivät televisioidensa ääreen seuraamaan maailman parasta jalkapalloa.
Venäjälle matkustaneet kisaturistit ja toimittajat raportoivat puolestaan erinomaisista järjestelyistä, upeasta kulttuurista ja sympaattisista ihmisistä. Venäjän johtajat saivat paistatella kansainvälisessä valokeilassa ja jutella mukavista asioista.
Parempaa mainosta ei mikään maa voisi juuri saada ja sitä on luvassa lisää taas ensi kesänä.
Wada on nimittäin jo täsmentänyt, että kielto ei koskisi ensi kesänä Pietarissa pelattavia jalkapallon EM-otteluita tai Pietarissa 2021 järjestettävää Mestarien liigan finaalia.https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006322525.html Jääkiekon 2023 MM-kisojen asema ei ole ollut esillä.
Jotain Wadan linjaus kuitenkin merkitsee. Kaiken tämän jälkeen olisi yllätys, jos Venäjä hakisi lähiaikoina esimerkiksi kesäolympialaisia. Yleisurheilun arvokisojen kohdalla se ei ole nyt edes mahdollista.
Oikaisu 28. marraskuuta kello 9.35: Mestarien liigan finaali pelataan Pietarissa vuonna 2021, ei Moskovassa vuonna 2022.
- Venäjä Seuraa
- Doping Seuraa
- Jalkapallo Seuraa
- Jalkapallon MM-kisat Seuraa
- Kolumnit Seuraa
- Urheilu Seuraa
- Tero Hakola Seuraa
Kommentit