Onnettaren avulla kohti uusia unelmia

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-alkulohko arvotaan tänään. Huuhkajat voi päätyä lohkoon A, joka pelataan Roomassa ja Bakussa, tai lohkoon B, jonka pelipaikat ovat Kööpenhamina ja Pietari. ”On lohkomme mikä tahansa, meidän pitää pystyä venymään, ja silloin jatkopaikka olisi mahdollinen”, päävalmentaja Markku Kanerva sanoo.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ja sen päävalmentaja Markku Kanerva ovat uudessa tilanteessa. Lauantai-iltana Bukarestissa kello 19 Suomen aikaa arvotaan ensi kesän EM-kisojen lohkot, ja ensimmäistä kertaa arvontapalloista löytyy myös Suomi.

Huuhkajat voidaan arpoa lohkoon A, joka pelaa Roomassa ja Bakussa, tai lohkoon B, jonka pelipaikat ovat Kööpenhamina ja Pietari.

”Fiilikset ovat hienot ja odottavat, vaikka meidän osalta ei niin hirveästi olekaan arvottavaa. Silti on upeaa mennä arvontoihin ’isojen jalkapallomaiden’ kanssa”, Kanerva kertoo HS:lle sähköpostin välityksellä.


Kanervalla on kokemusta alle 21-vuotiaiden kisojen arvonnasta vuoden 2009 kisoihin. Silloin Suomi arvottiin samaan lohkoon tulevan mestarin Saksan, hopeajoukkue Englannin ja Espanjan kanssa. Suomi hävisi Englannille 1–2 ja Saksalle sekä Espanjalle 0–2.

Suomen ainoan maalin turnauksessa teki Tim Sparv, joka on miesten maajoukkueen kapteeni. Sparvin lisäksi joukkueeseen kuuluivat Huuhkajien nykyisistä pelaajista hyökkääjä Teemu Pukki, keskuspuolustaja Joona Toivio ja laitapuolustaja Jukka Raitala.

”Lopputurnaus oli minulle ja silloin mukana olleille nykyisille Huuhkajapelaajille arvokas kokemus, josta on varmasti hyötyä, kun nyt menemme aikuisten lopputurnaukseen.”

Ensi kesän kisat ovat historialliset Suomen läsnäolon lisäksi siksi, että ne pelataan peräti 12 eri maassa 12. kesäkuuta–12. heinäkuuta. Kanerva näkee järjestelyssä sekä hyvää että huonoa.

”Kun lopputurnaus on jaettu 12 maan ja kaupungin kesken, niin paikallisesti moni pääsee nauttimaan kisatunnelmasta, mikä on hyvä asia. Toisaalta, yhden tai kahden maan turnauksessa tunnelma olisi varmasti tiiviimpi ja eri maiden fanit pääsisivät paremmin tekemisiin toistensa kanssa, mikä toisi intensiivisempää kisafiilistä. Etenkin joissakin lohkoissa, ottelupaikkakuntien välimatkat ovat aika pitkiä ja tämä vie aikaa valmistautumisesta.”

”Henkilökohtaisesti olen yhden tai kahden maan järjestämän turnauksen kannalla.”

 

”Teimme EM-karsinnoissa sukupolvien unelmista totta ja nyt unelmoimme lisää.”


Pelipaikkakuntien suhteen Kanerva näkee B-lohkon mieluisampana niin joukkueen kuin fanienkin kannalta.

”Matkustaminen olisi helpompaa, halvempaa ja ekologisempaa kaikille. Ainoa miinus fanien kannalta tässä on lippukiintiöt verrattuna Roomaan ja Bakuun.”

Kööpenhaminaan Parkenille suomalaisfaneille varattu vain 5 000 lippua ja Pietarin Krestovski-stadionille 8 000. Rooman olympiastadionille suomalaiskatsojia pääsisi Italia-otteluun 10 000, ja Bakun kansallisstadionille kahteen muuhun otteluun 8 000. Lue lisää Suomelle varatuista lipuista ja hakuprosessista.

Vaikka B-lohko on matkustamisen suhteen suomalaisittain suotuisa, on lohko urheilulliselta tasoltaan todella kova. Lohkossa pelaavat nimittäin varmasti Belgia, Venäjä ja Tanska.

Belgia on maailmanlistan ykkönen ja voitti kaikki karsintapelinsä maalierolla 40–3. Venäjä puolestaan hävisi karsinnoissa vain Belgialle ja hävisi viime vuoden MM-kisoissa hopeajoukkue Kroatialle vasta rangaistuspotkuilla. Tanskakin selvitti karsinnat ilman tappioita.

 

”Kaikki on mahdollista. Sen mielestäni osoitimme jo.”


Kanerva tunnustaa realiteetit ja haasteen suuruuden, mutta näkee Huuhkajien olevan valmis yllätyksiin.

”Oli sitten lohkomme A tai B, jatkomahdollisuudet ovat haasteelliset. Kovia joukkueita tulee joka tapauksessa molempiin. Silti kaikki on mahdollista. Sen mielestäni osoitimme jo karsinnoissa.”

”Nämä lohko B:n joukkueet ovat osoittaneet tasonsa, mutta hyvänä päivänä ja pelimme natsatessa meillä on mahdollisuus yllättää näistä kenet tahansa.”

A-lohko tietäisi Suomelle yhtä peliä Roomassa Italiaa vastaan ja kahta peliä Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa.

Lohkossa pelaa varmasti vain Italia, ja vastustajien suhteen tarjolla olisi sekä B-lohkoa mieluisampia vastustajia että todellinen kuolemanlohko. Arvontojen kakkoskorista löytyvät nimittäin Ranska ja Portugali. Lue lisää: Huuhkajille tarjolla kaksi lohkovaihtoehtoa EM-kisoihin.

”Kaikki lopputurnaukseen selviytyneet joukkueet ovat kovia ja vaikeasti voitettavia, joten unelmalohkon määritteleminen näistä vähistäkin vaihtoehdoista on vaikeaa. Sinänsä lohko B olisi ihan ok, ja jos meidät arvotaan A-lohkoon, sieltä vastaamme voisi tulla Italian lisäksi Sveitsi ja ’rakas vihollisemme’ Ruotsi.”

”Toivottavasti ei käy ihan samalla tavalla kuin aikoinaan U21-lopputurnausarvonnoissa, eli joutuisimme taas tällaiseen ’kuolemanlohkoon’, jossa on maailmanmestari Ranska, hallitseva Euroopan mestari ja tuore Kansojen liigan mestari Portugali sekä puhtaasti kymmenellä voitolla karsintalohkonsa voittanut ja uutta vahvaa nousua tekevä Italia. Toisaalta olisi hienoa ottaa revanssi Italiasta ja kohdata nämä kaksi muuta maailman ehdotonta huippumaata.”

 

”Meidän pitää pystyä venymään, ja silloin jatkopaikka olisi mahdollinen.”


On lauantai-illan lohkoarvonnan tulos mikä hyvänsä, on Markku Kanerva ja hänen johtamansa joukkue valmis jatkamaan suomalaisten jalkapallofanien riemastuttamista myös ensi kesänä.

”Teimme EM-karsinnoissa sukupolvien unelmista totta ja nyt unelmoimme lisää ja asetamme joukkueen kanssa uudet tavoitteet EM-kisoihin. On lohkomme mikä tahansa, meidän pitää pystyä venymään, ja silloin jatkopaikka olisi mahdollinen.”


Yle TV1 näyttää lohkoarvonnan suorana lähetyksenä kello 18.30 alkaen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää