Urheilu

Iivo Niskanen selviytyi kunnialla maailman parhaiden kiritykkien kyydistä, ja uusi asenne näkyy tuloksissa

”Piru kun näitä pitää hiihtää” ei ole enää Niskasen asenne vapaan kisoja kohtaan, ja se näkyy tuloksissa.

Ruka

Iivo Niskasen saavutukset Rukan maailmancup-avauksesta olivat monimuotoiset.

Voitto lauantaina, kolmas sija eli kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus Rukan minitourilta sunnuntaina, lähes 15 000 euroa palkintorahaa sekä tieto siitä, että kunto on jo huippuluokkaa.

Lisäksi Niskanen keräsi jälleen näyttöä siitä, että eväät menestyä myös vapaalla hiihtotavalla ovat entistä paremmat.

Niskanen lähti sunnuntain 15 km:n (v) takaa-ajoon kolmantena, ja sijoitus oli sama myös maalissa.

Niskanen ja Norjan Emil Iversen ajoivat kärjessä lähteneen Norjan Johannes Høsflot Klæbon kiinni.

Loppukirissä Niskanen oli jo aseeton, koska vastassa oli kaksi tämän hetken kovinta kirimiestä. Voiton vei Klæbo.

Matkan varrella Niskanen ryhtyi pariin otteeseen tosissaan harvennushakkaajaksi eli yritti irtiottoa, mutta norjalaiset pystyivät roikkumaan perässä.
Niskanen oli nyt ensimmäistä kertaa palkintokorokkeella mc-osakilpailussa, jossa maaliin tultiin vapaalla hiihtotavalla.

”Oli ihan hyvä viikonloppu ja hyvä vapaan hiihto. Ei jäänyt ainakaan yrittämisestä kiinni. Tarkoitus oli hiihtää rohkeasti. Aiemmin on jäänyt tunne, että ei ole ollut uskallusta lähteä tarpeeksi ajoissa pitämään vauhtia. Lopussa ei ollut enää mitään jakoa. Olin tyhjentänyt oman pajatson jo tuonne pitkän työpätkän päälle”, Niskanen summasi.

Osuusajoissa Niskanen oli neljänneksi nopein, vaikka ei ollut mukana missään letkassa, josta on aina varsinkin laskuissa etua.

”Ryhmästä on iso etu. Tämä ei ollut vielä ihan puhdas vapaan kisa, mutta maasto ei tuosta paljon rankemmaksi muutu 15 km:llä, ja olin ihan pelissä mukana loppuun asti. Siksi voi olla tyytyväinen vapaaseen myös.”

Jo lauantaina Niskanen myönsi, että hänen asenteensa vapaalla kilpailemista kohtaan on muuttunut neljän viime vuoden aikana.

”Joskus vaikka neljä vuotta sitten ajattelin, että piru kun näitä pitää hiihtää. Nyt odotan ihan mielenkiinnolla niitä kisoja”, Niskanen tokaisi.

Sunnuntaina Niskanen arvioi olleensa neljä vuotta sitten todella kaukana nykytilanteesta, kun kyse on vapaalla kilpailemisesta.

”Pikku hiljaa on tullut kehitystä. Siinä on ollut selkeä harjoittelun painopisteen muuttaminen ja keskittyminen vapaaseen. Silloin neljä vuotta sitten olin todella heikko vapaalla, ei ollut edes minkäänlaista menestysmahdollisuutta. Missään nimessä en ole vieläkään perinteisen tasolla ja tuskin olen koskaan.”

Niskasen mukaan vapaan kehittymistä on vaikeuttanut se, että hän on keskittynyt yksittäisiin perinteisen kisoihin viime vuosina. Tällöin vapaan kisat ovat jääneet ikään kuin heitteille.

”Kovavauhtiset vapaan kisat jäivät todella minimiin. Sen jälkeen on älyttömän haastavaa lähteä vapaan kisoihin.”

Kyse on ollut myös lihaskestävyydestä.

”Jossain vaiheessa hiihtoasento on mennyt epätaloudelliseksi. Se voi olla vieläkin kompastuskivi, mutta toivottavasti kisojen myötä se petraantuu.”

Ainakin Rukalla tekniikka pysyi kasassa.

Oman suorituksen lisäksi Niskasta ilahdutti hyvän kaverin Perttu Hyvärisen onnistuminen.

Hyvärinen taisteli 13:nneksi, joka on hänen paras sijoituksensa maailmancupissa.

Hyvärinen eteni koko matkan isossa letkassa, mistä oli etua. Osuusajoissa hän oli viidenneksi nopein ja vain 1,5 sekuntia Niskasta hitaampi.

Lopussa Hyvärinen jätti taakseen muun muassa viime talven norjalaisen maailmanmestarin Martin Johnsrud Sundbyn. Maalissa Hyvärinen tuuletti.

”Hieno päivä, tänään onnistui kaikki. Jopa loppukiriinkin voi olla tyytyväinen. Eilinen (17:s) ei ollut kunnon mukainen suoritus, mutta tänään oli viimeinkin. Tiesin, että sellainen oli tulossa. Takana on elämäni parhaat harjoituskuukaudet”, Hyvärinen myhäili.

Hyvärisen tapaan kovaan suoritukseen ylsi jalkavaivojen kanssa taistellut Lari Lehtonen, joka oli 23:s.

Kuusamo: Maailmancupin avausviikonloppu, Rukan minikiertueen 3/3 kilpailut:

Miehet, lopputilanne takaa-ajon jälkeen: 1) Johannes Hösflot Kläbo Norja, 2) Emil Iversen Norja –1,8, 3) Iivo Niskanen Suomi –11,1, 4) Pål Golberg Norja –47,9, 5) Aleksandr Bolshunov Venäjä –48,3, 6) Hans Christer Holund Norja –52,1, 7) Didrik Tönseth Norja –58,8, 8) Sjur Röthe Norja –1.16,4, 9) Calle Halfvarsson Ruotsi –1.33,6, 10) Sergei Ustjugov Venäjä –1.39,0, ...muut suomalaiset: 13) Perttu Hyvärinen –1.41,6, 23) Lari Lehtonen –2.45,5, 35) Lauri Lepistö –3.45,4, 37) Joni Mäki –3.59,7, 38) Markus Vuorela –4.00,3, 39) Juho Mikkonen –4.00,8, 57) Lauri Vuorinen –5.24,0, 67) Juuso Haarala –7.13,0, 72) Karri Hakala –7.27,8, 75) Verneri Suhonen –7.55,6.

15 km (v) nopeimmat: 1) Holund 34.53,8, 2) Röthe –6,3, 3) Iversen –21,7, 4) Niskanen –29,0, 5) Hyvärinen –30,5, 6) Jens Burman Ruotsi –32,5, ...muut suomalaiset: 33) Lehtonen –1.27,4, 42) Vuorela –1.50,2, 44) Lepistö –1.55,3, 47) Mäki –2.08,6, 49) Mikkonen –2.23,7, 58) Vuorinen –2.45,9, 71) Hakala –3.47,7, 73) Suhonen –3.59,5, 75) Haarala –4.36,9.

Maailmancupin kärki 3/40 kilpailun jälkeen: 1) Kläbo 324, 2) Iversen 283, 3) Niskanen 228, 4) Golberg 202, 5) Bolshunov 189, 6) Holund 160, ...muut suomalaiset: 13) Hyvärinen 91, 26) Lehtonen 28, 28) Mäki 24, 34) Mikkonen 16, 38) Ristomatti Hakola 15, 41) Vuorinen 12, 53) Haarala 3, 54) Lepistö 2.

Seuraavat kilpailut: 7.12. Lillehammer, Norja, naisten yhdistelmäkilpailu 7,5 km (p)+7,5 km (v), miesten yhdistelmäkilpailu 15 km (p)+15 km (v).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokoomus lähtee mukaan perus­suomalaisten väli­kysymykseen al-Holin leiriläisistä, mukana nyt koko oppositio – suora lähetys kello 11

  2. 2

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  5. 5

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  8. 8

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  9. 9

   Greta Thunberg piti odotetun puheensa päättäjille Madridin ilmasto­kokouksessa: ”Johtajamme eivät käyttäydy niin kuin hätä­tilassa kuuluisi käyttäytyä”

  10. 10

   Yhdysvallat perustaa avaruusjoukot, lain läpimeno lähes varmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää