Itsevarma johtaja

Mikko Koivu on seitsemäs suomalainen tuhat NHL:n runkosarjan ottelua pelannut jääkiekkoilija. HS kysyi asiantuntijoilta, mikä tekee turkulaissentteristä timantinkovan ammattilaisen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Koko kansan Mikko Koivu.

Sellainen turkulaisesta keskushyökkääjästä tuli toukokuun 12. päivä vuonna 2007 moskovalaisessa Hodynka-areenassa, kun Koivu iski jääkiekon MM-välierän voittomaalin jatkoajalla Venäjän Aleksandr Jerjomenkon taakse.

”Koivu lyö Suomen finaaliin! Koivu lyö Suomen finaaliin!” karjui Antero Mertaranta selostuskopissaan.

Jääkiekkoväki oli tiennyt Koivun vuosien ajan, olihan hän debytoinut TPS:n liigamiehistössä 17-vuotiaana syksyllä 2000 ja pelannut kaksi NHL-kauttakin. Suurelle yleisölle nimi kuitenkin tuli tutuksi Moskovassa.

”Moni puhui Mikosta Sakun pikkuveljenä, mutta viimeistään silloin kaikki ymmärsivät, minkä maalin hän teki Suomelle, ja hänestä tuli todella Mikko Koivu. Todellinen superstar Suomen kansalle ja Leijonille”, jääkiekkolegenda Timo Jutila muistelee HS:lle.

”Jätkät tekivät aika tempun semifinaalissa. Se hiljensi koko Venäjän ja Moskovan. Siellä oli [Vladimir] Putin ja kaikki katsomossa, ja se oli fantastinen osoitus Mikon peräänantamattomuudesta, taistelusta ja johtamisesta.”

Juuri johtaminen tai johtajuus ovat asioita, jotka nousevat toistuvasti esille Koivusta, 36, keskustellessa. Lupaavasta turkulaisjuniorista on kasvanut tuhat NHL:n runkosarjaottelua pelannut arvostettu veteraani.

”Mikon oma esimerkki ja esimerkillä johtaminen olivat hänen vahvuuksiaan jo nuorena, ja kun siihen yhdistyi kova vaatimustaso, välittyi muillekin, mihin suuntaan ollaan menossa”, Erkka Westerlund kertoo HS:lle.

 

”Pelaajat tukevat toinen toisiaan, ja nimenomaan semmoinen pelaaja Mikko oli.”


Westerlund tutustui paremmin Koivuun alle 20-vuotiaiden maajoukkueen luotsina. Myöhemmin Koivusta tuli hänen luottopelaajansa.

”Oma johtamistapani perustuu juuri siihen, että joukkueen sisällä on hyviä johtajia. Pelaajat tukevat toinen toisiaan, ja nimenomaan semmoinen pelaaja Mikko oli. Ja on varmaan edelleen.”

Leijonissa Koivu sai kapteenin C-kirjaimen rintaansa Jukka Jalosen alaisuudessa. Jalonen kertoo HS:lle, ettei asiasta tarvinnut keskustella, vaikka joukkueessa oli muitakin kapteenityyppejä.

”Mikon vaatimustaso itseään ja muita kohtaan on aika poikkeuksellista, jos näin voi sanoa”, Jalonen sanoo.

Koivu pelaa 15:ttä kauttaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Nykyisin HPK:n kakkosvalmentajana toimiva Antti Miettinen pelasi yli 500 ottelun NHL-urallaan kolme kautta Koivun seurakaverina.

 

”Jätkät tekivät aika tempun semifinaalissa. Se hiljensi koko Venäjän ja Moskovan.”


Mikko Koivusta tuli Wildin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa vakituinen kapteeni syksyllä 2009.

”Kaikki olivat siitä mielissään, koska saimme Mikon tarjoamaan dinnerin koko joukkueelle”, Miettinen sanoo HS:lle.

”Ihan vakavasti puhuen Mikko oli kapteeni pukukopissa muutenkin. Ei se [valinta] yllättänyt ketään tai ollut sen suurempi ihme kenellekään meistä.”

Kapteeni on pitänyt joukkonsa kylläisenä myös maajoukkueympyröissä.

”Hänessä on hienoja ominaisuuksia. Bratislavassa Mikko vei koko joukkueen kapteenin illalliselle”, Leijonien joukkueenjohtajana toiminut Jutila muistelee MM-kultakevättä 2011.

Koivusta tuli Jutilan jälkeen toinen suomalainen jääkiekon miesten maailmanmestarijoukkueen kapteeni. Jutila juhli MM-kultaa pelaajana 1995.

”Varmasti molempien ajattelutapana on se, että kirjain ei varsinaisesti merkitse, että olimme kapteeneita, koska olisimme olleet samanlaisia joka tapauksessa. Ennen kaikkea olimme joukkuepelaajia. Siitähän tässä on loppuviimein kysymys”, Jutila vertaa.

Sekä Jutila että Jalonen korostavat Koivun roolia linkkinä valmennuksen, taustajoukkojen ja pelaajien välillä.

”Mikko on rohkea siinäkin mielessä, että jos jotain ongelmia on, hän tuo asiat julki ja on puhuessaan suora, rehellinen kaveri”, Jalonen kuvailee.

 

”Bratislavassa Mikko vei koko joukkueen kapteenin illalliselle.”


NHL-pelaajaksi Koivu kypsyi nykymittapuun mukaan varsin myöhään. Wild varasi Koivun ensimmäisen kierroksen kuudentena pelaajana kesällä 2001, mutta NHL:ssä hän debytoi ”vasta” 22-vuotiaana marraskuussa 2005.

”Mikkoa ei heti ajettu fyysisesti ihan huippuunsa. Hänellä on tosi vahva taito-osaaminen, ja vähän myöhemmin taitojen kehittämisen jälkeen tuli fysiikan vuoro. Hänestä on tullut todella vahva pelaaja”, Erkka Westerlund muistuttaa.

Koivu on pystynyt kehittämään itseään koko ajan pelillisesti ja johtajana. Ja jos Koivu antaa välillä vakavan kuvan itsestään, löytyy hänestä myös toinen puoli.

”Vaikka Mikko onkin kova ja tiukka kilpailija, niin hän on myös hyvä seuramies. Ei siis siinä mielessä pelkkä kivikasvo, vaan Mikolta löytyy siviilissä paljon huumoria ja hauskuutta”, Miettinen toteaa.

Pelimatkoilla Miettinen ei koskaan ollut Koivun huonekaverina Wildissa, mutta lentokoneessa hän istui kapteenin vieressä.

”Joskus saatettiin vähän mököttää ja olla hetki hiljaa. Välillä keskusteltiin pelistä ja toisinaan vaan naurettiin ja kerrottiin juttuja.”

Koivu on aina ollut oma itsensä kopissa ja sen ulkopuolella. Hän ei tee itsestään suurta numeroa, mutta tartuttaa jo olemuksellaan ja läsnäolollaan asennetta muihin.

 

”Mikon oma esimerkki ja esimerkillä johtaminen olivat hänen vahvuuksiaan jo nuorena.”


”Koivu Brothersin, niin Sakun kuin Mikon, tinkimätön asenne ja joukkueen eteen vetäminen on jotain ainutlaatuista. Mikko on kerta kaikkiaan mahtava tyyppi ja jäätävää itsevarmuutta uhkuva erittäin raamikas kaveri”, Jutila kehuu.

”Mikko on lojaali ja loistava joukkuepelaaja. Se, että hän on pitkäaikainen Wildin kapteeni, kertoo aivan uskomattomasta arvostuksesta ja hänen persoonastaan, olemuksestaan ja luonteestaan.”

Itsevarmuus on toisaalta asia, joka voi saada epävarmemmat joukkuekaverit varpailleen.

”Mikko lyö aina kaiken likoon, eikä varmasti siedä sellaista, jos joku muu ei tee niin. Hänellä on kova vaatimustaso itseään, mutta myös muita kohtaan, ja se on voinut jopa vähän pelottaakin nuorempia ja kokemattomampia pelaajia”, Jukka Jalonen kertoo.

”Hän on kuitenkin aika dominoiva persoona ja vaativa ihminenkin. Mutta sitähän joukkue parhaimmillaan tarvitsee.”

 

”Mikko lyö aina kaiken likoon, eikä varmasti siedä sellaista, jos joku muu ei tee niin.”


Antti Miettinen korostaa Koivun luonteenpiirteiden olevan sellaisia, mitä hyvältä kapteenilta pitää löytyäkin.

”Hän on reilu, vaativa ja johtaa sekä teoillaan että puheillaan. Esimerkki tulee molemmilla tavoilla vahvasti pintaan.”

Kun Koivun upea ura aikanaan päättyy, ei Wildissa nähdä enää koskaan numerolla 9 pelaavaa kiekkoilijaa.

”Paita nousee kattoon. Se on aivan varma asia”, Timo Jutila sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tonni täyteen


 Mikko Koivu sai tuhat NHL:n runkosarjaottelua täyteen seitsemäntenä suomalaisena.

 Hänen edellään runkosarjan pelimäärissä ovat suomalaisista Teemu Selänne, Teppo Numminen, Jari Kurri, Olli Jokinen, Saku Koivu ja Kimmo Timonen.

 Koivut ovat NHL-historian toinen tuhanteen runkosarjaotteluun yltänyt veljespari. Saku Koivulla on 1 124 runkosarjaottelua.

 Mikko Koivu on Nummisen jälkeen toinen suomalainen ja vasta 55. NHL-pelaaja, joka pelaa tuhat ensimmäistä NHL:n runkosarjaotteluaan samassa organisaatiossa.

 Hän on ensimmäinen suomalainen, joka rikkoo merkkipaalun samassa seurassa. Numminen aloitti NHL-uransa Winnipeg Jetsissä ja sai tonnin täyteen organisaation muuton jälkeen Phoenix Coyotesissa.

 Koivun saldo tuhannesta runkosarjaottelusta on pisteet 203+497=700, 572 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +70.

 Pudotuspelitilastoissa on 55 ottelua, pisteet 11+17=28, 32 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema –18.

 Seuraava tuhannen pelin merkkipaaluun yltävä suomalainen lienee Valtteri Filppula, jolla oli 1. joulukuuta tilillään 977 runkosarjan ottelua.

 Jos Filppula säilyy terveenä ja on alkukauden tapaan kokoonpanossa kaikissa Detroit Red Wingsin otteluissa, rikkoutuu rajapyykki 31. tammikuuta New York Rangersia vastaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää