Urheilu

Jopa 100 000:lta suomalaiselta urheilijalta kysytään seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä

Suomen urheilun eettinen keskus selvittää häirintää suomalaisessa kilpaurheilussa.

Suomalaiset kilpaurheilijat pääsevät tässä kuussa kertomaan kattavasti kokemuksistaan seksuaalisesta tai sukupuoleen perustuvasta häirinnästä, kun Suomen urheilun eettinen keskus Suek käynnistää kattavan selvityksensä.

Aihetta ei ole aiemmin tutkittu näin laajasti. Selvityksen kohdejoukko voi enimmillään olla jopa satatuhatta urheilijaa.

”Sanoisin, että konkreettinen määrä on varmaan siinä 40 000–50 000 henkilössä”, Suekin tutkimuspäällikkö Nina Laakso kertoo.

Tutkimukseen on kutsuttu kaikki urheilun lajiliitot (71), Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, jääkiekon Liigan joukkueet ja niiden kaikki vähintään 16-vuotiaat lisenssikilpaurheilijat.

Tutkimuslinkkiä jaetaan vain sähköpostitse suoraan urheilijoille, jotta vastaajajoukko pysyy kohderyhmän sisällä.

Osallistumisensa ovat varmistaneet 20 suurinta lajiliittoa. Kaikkiaan lajiliittoja on mukana lähes 50, ja Laakso iloitseekin selvityksen olevan kohdejoukon koolla mitaten ainutlaatuinen jopa kansainvälisesti.

”Lajiliitot lähtivät tähän mukaan valtavan hienosti. Se on viesti, että urheilulla on yhteinen tahtotila selvittää tätä ilmiötä suomalaisessa kilpaurheilussa”, Laakso kiittelee.

Suek on selvittänyt aiemmin häirintää jalkapallossa, jääkiekossa ja tenniksessä. Luisteluliiton kanssa järjestö analysoi parhaillaan enemmän kiusaamiseen keskittyvää selvitystä.

”Niiden [aiempien selvitysten] pohjalta on viitteitä, että seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää ilmenee suomalaisessakin urheilussa.”

Nyt Suek pyrkii saamaan häirinnän syistä ja seurauksista kattavampaa ja moninaisempaa taustoitusta. Herkkyysryhmät, kuten sukupuoliseen ja seksuaaliseen vähemmistöryhmään kuuluvat ovat ”tietyllä tavalla tunnistettavissa”.

”Aika stereotyyppinen yleisnäkemys on vanhempi mies ja nuorempi nainen, mutta ihan yhtä lailla seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää tapahtuu tosi moninaisesti”, Laakso muistuttaa.

”Meilläkin on tekemissämme selvityksissä noussut esille, että se voi olla samaa sukupuolta tai se voi ollakin toisinpäin. Että tytöt lähettelevät pojille kuvia.”

 


Häirintää on isossa kuvassa tutkittu Laakson mukaan edelleen hyvin vähän. Toisaalta asiat ovat nousseet näkyvästi esiin vasta viime vuosina #MeToo-kampanjan vauhdittamana.

”On vienyt yhteiskunnallisesti pitkän ajan, että olemme päässeet tähän. Tässä luodaan nyt ihan uutta kulttuuria, kun paneudumme myös erilaisiin urheilun eettisiin asioihin.”

Laakso korostaa etenkin lasten ja nuorten suojelua turvallisemman ja eettisemmän urheilukulttuurin luomisen kautta.

”Siksi on tosi tärkeää saada uutta tietoa ja laajempaa kuvaa ilmiön esiintyvyydestä, sen luonteesta sekä mahdollisista syistä ja seurauksista”, tutkimuspäällikkö painottaa.

”Kilpa- ja huippu-urheilunkin näkökulmasta on hyvin merkityksellistä, että kaikki urheilijat voisivat keskittyä vain ja ainoastaan urheiluun, eikä kenenkään tarvitsisi pelätä tai jännittää seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvaan häirinnän vuoksi.”

Vanhojen totuttujen valta-asemien murtaminen vaatii rohkeita tienraivaajia. Pienen maan ei ole vara menettää yhtään urheilijaa siksi, että hän joutuu lopettamaan häirinnän, kiusaamisen tai epäasiallisten valmennusmetodien vuoksi.

”Seksuaaliseen tai sukupuoleen perustuva häirintä voi aiheuttaa tosi voimakkaita traumoja ja todella negatiivisia elämänkokemuksia, jopa traumatisoida, mutta myös epäasialliset valmennusmenetelmät voivat olla hyvin traumatisoivia ja vaikuttaa pitkään”, Laakso tietää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Suomi ajaa osaavat ihmiset pois maasta?

  10. 10

   HS:n jakelussa ongelmia pääkaupunkiseudulla, lue päivän näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää