Mari Eder hymyilee taas

Viime keväästä piti tulla Ederille uran kohokohta, mutta sitten terveys alkoi pettää ja kausi piti lopettaa kesken. Nyt on jälleen lupa odottaa parempaa. ”Vaikka on tylsä sanoa, mutta jahtaan yhä hyviä sijoituksia”, Eder sanoo HS:n haastattelussa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Östersund

Viime maaliskuussa Münchenin lentokentän käytäviä asteli vihainen urheilija.

Ampumahiihtäjä Mari Ederin (o.s. Laukkanen) kilpailukausi päättyi kesken. Hän sanoi olevansa enemmän vihainen kuin surullinen, kun käytännössä koko kausi meni piloille.

”Väkisin tässä on mietittävä, mitä uralla tulee eteen. Minusta tulisi katkera mulkku, jos lopettaisin tähän, joten sitä en tee”, Eder sanoi silloin värikkääseen tapaansa.

Eikä Eder lopettanut ja hyvä niin.

Maailmancupin avauksessa Östersundissa on nähty jälleen tutun iloinen ja hymyilevä Mari Eder.

Itävaltalaistunut enolainen on ollut kahdessa käydyssä kilpailussa – sekaviesti ja sprintti – paras suomalainen.

Sekaviestissä hän oli Italian Lisa Vittozzin jälkeen avausosuuden toiseksi nopein ilman sakkokierroksia.

Pikakisassa hän kiersi yhden sakkoringin ja oli 23:s. Hän hävisi voittajalle Italian Dorothea Wiererille minuutin ja kolme sekuntia.

Torstaina Eder kilpailee Östersundissa 15 kilometrin normaalimatkalla. Vuosi sitten hän oli vastaavassa kisassa itsenäisyyspäivänä 45:s.

Tuon jälkeen alkoi outo alamäki.

Pokljukan pikakisassa hän oli 53:s ja keskeytti seuraavana päivänä taka-ajossa. Hänelle tuli kolmelta ampumapaikalta seitsemän sakkoa ja olo tuntui heikolta.

”Ihan hirveätä”, Eder sanoi silloin.

 

”Vaikka on tylsä sanoa, mutta jahtaan yhä hyviä sijoituksia.”


Vuoden lopulla Eder kilpaili Tour de Ski -kiertueen sprintissä huonolla menestyksellä ja jäi pian kuukauden kilpailutauolle sairastumisen takia.

Vuodenvaihteen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa Ederillä havaittiin yleisterveyteen liittyvä löydös, joka vaati pikaisia toimenpiteitä.

Eder ei halua puhua julkisesti vakavasta sairastumisestaan yksityiskohtaisemmin.

Hän toipui operaatiosta, mutta hiihtokunto ei ehtinyt palautua. Tavoitteena oli päästä mukaan MM-hiihtojen sprintteihin, mutta se jäi haaveeksi.

Tällä kaudella on jälleen lupa odottaa parempaa.

”Vaikka on tylsä sanoa, mutta jahtaan yhä hyviä sijoituksia. Olen tuskallisen tietoinen, että se vaatii paljon. Se pitää kuitenkin yllä minun työmoraaliani ja motivaatiota”, Eder sanoo.

Kuinka paljon ylipäätään mietit urheilu-uran jatkamista juuri silloin, kun terveytesi reistaili ja jouduit pakolliseen leikkaukseen?

”Sillä hetkellä en miettinyt jatkamista, mutta kun aikaa kului oli kova tahto tulla takaisin. Elimistö ei ottanut vastaan kovaa harjoittelua, vaan piti kerätä uutta alkua.”

Vaikuttaa, että et enää viljele niin mustaa huumoria kuin ennen?

”Vastoinkäymiset laittavat asiat aina uuteen perspektiiviin. Ainahan minulla on ollut sarkastinen luonne.”

Oletko vakavoitunut?

”En, en mie usko.”

 

”Taas on tylsää sanoa, mutta urheilen vuoden kerrallaan.”


Tällä kaudella Eder keskittyy vain ampumahiihtoon. Päätöstä helpotti, ettei hiihdossa ole arvokisoja, kuten viime kaudella.

”Halusin yksinkertaistaa ohjelmaani. Keskittyminen ampumahiihtoon tuntui yhtäkkiä selkeältä ratkaisulta. Näkee, että vielä on otettavissa irti potentiaalia, kun taso on heilahdellut”, Eder sanoo.

Monen lajia seuraavan muistissa on vielä maaliskuu 2017, kun Eder voitti Holmenkollenilla perättäisinä päivinä pikakisan ja takaa-ajon.

Maalissa hän kohotti kätensä ylös edellisyönä kuolleen valmentajansa Asko Nuutisen muistolle. Tammikuussa 2018 se oli Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävin hetki.

Huippu-urheilussa Eder on ollut mukana hiihtäjänä ja ampumahiihtäjänä vuodesta 2005 lähtien. Eder toteaakin urheilleensa koko ikänsä.

”Taas on tylsää sanoa, mutta urheilen vuoden kerrallaan. En ole laittanut jatkamiselle takarajaa. Kun ikää karttuu, mieli voi muuttua. Jollain tavalla tähtäin oli viime keväässä”, marraskuussa 32 vuotta täyttänyt Eder sanoo.

Toissa kesänä Eder avioitui Itävallan ampumahiihtomaajoukkueen huoltajan Benjamin Ederin kanssa.

Tällä kaudella aviomies kiertää mukana maailmancupissa freelancerina.

Hänellä tosin on sopimus Valko-Venäjän joukkueen kanssa, mutta ei vastaa kisoissa minkään maan huollosta, vaan toimii sopimuspohjalta. Eder valitsee urheilijoille suksia ja hioo niiden pohjia.

Ulkomaan kilpailuissa Benjamin valitsee Marille sukset ja hioo niiden pohjat, mutta muuten kalustosta ja voitelusta vastaa Suomen huolto.

”Yhteistyö on toiminut hyvin. Suomessa pidetyissä kisoissa Benjamin huoltaa myös sukseni”, Eder kiittelee.

Kevään toipumisjakson aikana Eder sanoo opetelleensa puhumaan saksaa, kun kerrankin siihen löytyi aikaa.

 

”Vastoinkäymiset laittavat asiat aina uuteen perspektiiviin.”


Hyvä ystäväsi Laura Toivanen lopetti ampumahiihdon, koska koki, ettei se anna hänelle enää sitä, mitä hän odotti. Kuinka paljon ampumahiihto antaa sinulle?

”Niin, siinä on monia säikeitä, mikä ajaa takaisin ja mikä polte saa syttymään. Tuntuu pahalta, jos ei tule menestystä, mutta jos tulee, se ei ole maailman tärkein asia. Onhan se sairas yhtälö”, Eder sanoo.

Ennen lähtöään kevyelle välipäivän lenkille Eder muistuttaa vielä ampumahiihdon perimmäisestä olemuksesta.

”Loppupeleissä kierretään pientä rinkiä liian kireät housut jalassa ja katsotaan, kuka oli parempi kuin toinen. Ei ole kuitenkaan kysymys elämästä tai kuolemasta.”

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu torstaina naisten 15 kilometrin normaalimatkan kilpailulla Östersundissa kello 17.20. Yle TV2 näyttää kilpailun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Mari Eder


 Syntynyt marraskuussa 1987 Enossa, 32-vuotias.

 Omaa sukua Laukkanen.

 Ampumahiihtäjä ja hiihtäjä.

 171 cm.

 Ensimmäinen kausi ampumahiihdon maailmancupissa 2007.

 Kaksi maailmancupin osakilpailuvoittoa ja kerran kolmas.

 Kaikkiaan 239 maailmancupin osakilpailua.

 Asuu Thalgaussa Itävallassa.

 Naimisissa itävaltalaisen ampumahiihtohuoltajan Benjamin Ederin kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  8. 8

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  9. 9

   Musiikki on vahvasti osa Kati Bergmanin elämää – ”Läheisteni seuraaminen on suuri rikkaus”, hän sanoo puolisostaan J. Karjalaisesta ja muusikkopojastaan Väinöstä

  10. 10

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää