Paluu menneisyyteen

Kansainvälinen hiihtoliitto päätti kieltää suksien pohjista terveydelle ja ympäristölle haitalliset fluorivoiteet. Huippuhiihdossa päätös on otettu hämmentyneenä vastaan, kun hiihtovauhti hidastuu ja monta muuta ongelmaa on vailla ratkaisua. Suurin ongelmista on kiellon valvonta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kansainvälisessä huippuhiihdossa otetaan näillä näkymin ensi talvena (kaudella 2020–2021) askel menneisyyteen. Silloin parhaatkin hiihtäjät etenevät nykyistä hitaammin. Tämä johtuu siitä, että heidän suksensa eivät luista enää niin hyvin kuin nyt.

Näin tapahtuu, jos Kansainvälisen hiihtoliiton tuore päätös kieltää fluoria sisältävät suksivoiteet kaikissa kilpailuissaan toteutuu aukottomasti.

Nyt on kuitenkin jo noussut esiin epäilyjä, että kielto ei toteudu vajaat kaksi viikkoa sitten tehdyn päätöksen mukaan.

Fluorivoiteiden käyttökielto koskee kaikkia FIS:n lajeja, myös muun muassa alppihiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä, joissa suksien luistovoiteluun käytetään fluorivoiteita maastohiihdon tapaan.

 

Suksivoiteissa fluorattuja yhdisteitä on käytetty runsaat 30 vuotta.


FIS:n päätös perustuu siihen, että EU:n kemikaaliviranomainen on kieltämässä tiettyjen fluoriyhdisteiden valmistuksen ja markkinoille tuomisen heinäkuussa 2020. Syynä ovat niiden mahdolliset haitalliset terveys- ja ympäristövaikutukset.

Yksi tällainen fluoriyhdiste on PFOA eli perfluoro-oktaanihappo. Sitä ei ole sellaisenaan suksivoiteissa, mutta sitä on niissä sivutuotteena hyvin pieninä pitoisuuksina, sanoo maailman vanhimman edelleen toimivan suksivoidevalmistajan Vauhdin toimitusjohtaja, kemian tohtori Esa Puukilainen.

”Olen laskenut, että Vauhdin vuotuisessa suksivoidetuotannossa kiertää noin kolme grammaa PFOA:ta”, Puukilainen sanoo.

Jo vuosikymmenien ajan teollisuudessa on käytetty tuhansia erilaisia fluorattuja yhdisteitä. Suksivoideteollisuudessa niistä käytetään arvion mukaan vain noin 0,005 prosenttia.

Fluorattujen yhdisteitten huono puoli on se, että ne ovat hyvin pysyviä luonnossa, eli niillä ei ole luontaista kiertokulkua. Ne siis kertyvät ympäristöön.

Puukilaisen mukaan PFOA:ta voi löytää pieninä pitoisuuksina suksivoiteista enää pinnoitteista eli täysfluoratuista tuotteista, jotka ovat myös varsin kalliita.

Harrastajahiihtäjät käyttävät yleensä huokeampia voiteita, jotka ovat vain osittain fluorattuja tai kokonaan fluorittomia.

Jos fluorivoiteitten käyttökielto toteutuu vajaan vuoden päästä, kyse on mullistuksesta.

Suksivoiteissa fluorattuja yhdisteitä on käytetty runsaat 30 vuotta. Tänä aikana tiettävästi vain yksi maastohiihdon arvokisamitali on saavutettu fluorittomalla voiteella voidelluilla suksilla.

Fluorivoiteitten ylivoima fluorittomiin voiteisiin verrattuna korostuu varsinkin kosteilla keleillä, koska niiden kyky hylkiä kosteutta ja likaa on ylivertainen.

 

”Tässä asiassa lähdettiin etenemään täysin väärällä tavalla. Ensin tehtiin kielto, eikä yhtään tiedetä, miten sitä pystytään valvomaan.”


Huippuhiihtopiireissä, varsinkin suksihuollossa, ja voideteollisuudessa FIS:n fluorivoidekielto on otettu hämmentyneenä vastaan, koska monta merkittävää käytännön ongelmaa on vailla ratkaisua.

Niistä merkittävin on kiellon valvonta. Miten kilpailuissa valvotaan sitä, ettei joku käytä edelleen fluorivoiteita ja siten syyllisty vilppiin?

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikön Aki Hukan mukaan tilanne on sekava.

”Tässä asiassa lähdettiin etenemään täysin väärällä tavalla. Ensin tehtiin kielto, eikä yhtään tiedetä, miten sitä pystytään valvomaan ja miten homma käytännössä toteutuu. Pitäisi ensin luoda jonkinlaiset pelisäännöt”, Hukka sanoo.

Aikaa kiellon voimaantuloon on vajaa vuosi. Puukilaisen mukaan siinä ajassa on mahdollista kehittää toimiva ja nopea kenttätesti, jolla voidaan todeta, onko suksen pohjassa fluoriyhdisteitä vai ei.

”Sellainen testi on teknisesti mahdollista kehittää. Jos se ei synny 12 kuukaudessa, sen jälkeen menee todennäköisesti pidempi aika. Testin kehittäminen ei ole kovin ihmeellinen asia, kun kyse on täyskiellosta. Pitää vain pystyä luotettavasti mittamaan ja analysoimaan, onko muovin pintakerroksessa fluoriatomeja vai ei”, Puukilainen pelkistää.

 

”Kyllähän suksen luisto huononee varsinkin kosteissa oloissa.”


Ainakin suurimmat voidevalmistajat ovat tiettävästi kehittäneet jo pidemmän aikaa korvaavia tuotteita fluorivoiteille.

”Kyllä tämä on paluu 1980-luvulle tai ei nyt ehkä ihan, sillä onhan tiettyjä korvaavia fluorittomia tuotteita kehitetty, mutta kyllähän suksen luisto huononee varsinkin kosteissa oloissa. Katsotaan nyt, keksivätkö voidefirmat uusia juttuja, että päästäisiin lähemmäksi fluorivoiteitten luistotasoa”, Hukka sanoo.

Hukan mukaan moni firma on mainostanut, että niillä on korvaavia tuotteita.

”Osaa on testattu, mutta eivät ne vielä ole sellaisia, että niillä pystyisi hiihtämään kilpaa maailmancup-tasolla. Olisihan se huippujuttu, jos joku löisi kaikki fluoripulverivoitelut laudalta, mutta vähän epäilen, että sillä tasolla ei ihan vielä olla”, sanoo Hukka ja painottaa pitävänsä fluorivoiteitten käytön rajoittamista sinänsä hyvänä asiana.

Suomen maajoukkuehiihtäjien suksien voiteluun käytetään Hukan mukaan noin 15 voidevalmistajan tuotteita. Niistä suuriin alan firmoihin kuuluu kuusi.

 

”Suuri haaste valvonnassa on kehittää sellainen testi, joka on riittävän nopea.”


Suomen suksihuollon projektipäällikkö Teemu Lemmettylä arvelee, että valvonnan keskeneräisyyden takia fluorivoidekielto ei astu voimaan vielä ensi kauden alussa, vaan edessä on jonkinlainen siirtymävaihe.

FIS:n maastohiihtojohtaja Pierre Mignerey vihjaili Rukan maailmancupissa samaa eli kiellon käyttöönoton siirtämistä.

Lemmettylän tietojen mukaan Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on kaavaillut vähittäistä siirtymistä fluorittomiin voiteisiin.

Lemmettylä kertoo, että olemassa on jo testimenetelmiä, joilla pystytään luotettavasti mittaamaan, onko voitelussa käytetty fluoria vai ei.

”Suuri haaste valvonnassa on kehittää sellainen testi, joka on riittävän nopea.”

Lemmettylän mielestä testi täytyisi pystyä tekemään ennen kilpailun starttia, ei kisan jälkeen.

 

”Toinen kysymys on, tullaanko pitkän matkan hiihdossa takaisin pitovoiteluun, jos suksista ei saada riittävän liukkaita.”


Näyttää kuitenkin varmalta, että kun fluorivoidekielto toteutuu, hiihtäjien vauhdit hidastuvat ja kilpailusuorituksen kesto pitenee.

Lemmettylä tekee väitöskirjaa, jonka aiheena on kitkan vaikutus hiihdon biomekaniikkaan. Hän muistuttaa, että suksien kitkassa on eri keleillä ”hirveä ero”.

Lemmettylä ottaa esille mielenkiintoisen kysymyksen.

”Huononeeko luisto niin paljon, että hiihtäjä joutuu muuttamaan tekniikkaansa. Toinen kysymys on, tullaanko pitkän matkan hiihdossa takaisin pitovoiteluun, jos suksista ei saada riittävän liukkaita”, Lemmettylä sanoo viitaten siihen, että nykyään käytännössä kaikkien maratonhiihtojen voitot ratkaistaan tasatyönnöllä eli käyttämällä suksia, joissa ei ole pitovoidetta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Fluorivoiteet ovat ylivoimaisia


 Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti marraskuussa kieltää fluorivoiteitten käytön kaikissa sen lajien kilpailuissa kauden 2020–2021 alusta lähtien.

 Päätöksen perusteena on se, että fluoriyhdisteitä sisältävillä suksivoiteilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.

 Maastohiihdossa fluorivoiteet ovat varsinkin kosteilla keleillä ylivertaisia fluorittomiin luistovoiteisiin verrattuna.

 Lähes kaikki hiihdon arvokisamitalit 30:n viime vuoden aikana on saavutettu suksillaa, joissa on ollut fluorivoitelu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Sijoitukset uusiutuvaan energiaan viisin­kertaistuvat 30 vuodessa, ennustaa maailman suurimman varain­hoito­talon salkun­hoitaja

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää