Poikkeusyksilö

Salibandypelaaja Alisa Pölläselle, 25, on tehty seitsemän leikkausta, hänen polvillaan on oma ääni ja lääkäreiden mielestä hänen olisi pitänyt lopettaa pelaaminen jo vuosia sitten, mutta niin hän ei ole tehnyt. Tänään hän aloittaa maajoukkueen mukana naisten salibandyn MM-kisat.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tampere.

Krah krah krah. Polvinivelistä kuuluu rahinaa, kun Alisa Pöllänen kyykistyy.

Hän on 25-vuotias ja pelannut salibandyä nyt 16 vuotta. Se on jättänyt jälkensä.

”Näytä Allu seuraavaksi se tänään opeteltu liike”, huikkaa Heidi Auvinen Terveystalo Priman tiloissa Tampereella. Auvinen on Pölläsen fysioterapeutti.

Pöllänen istuu ja alkaa liikuttaa jalkateriään hitaasti sisäänpäin ja takaisin.

Äkkiseltään ei uskoisi, että tässä harjoittelee naisten salibandymaajoukkueen hyökkääjä, mutta totta se on. Pöllänen edustaa jälleen Suomea Neuchâtelin MM-kisoissa Sveitsissä.

Se on monella tapaa poikkeuksellista.


 

”Ortopedit ovat kommentoineet, että älä pelaa tai jos pelaat, niin tiedosta, että vammariski on suuri.”

Elokuussa 2017 kaiken piti olla hyvin. Pöllänen oli muuttanut Ruotsiin pelatakseen sikäläisessä Superliigassa. Se on naisten salibandyn kovatasoisin pääsarja maailmassa.

Pöllänen edusti Pixbo Wallenstam IBK:ta, joka kamppaili Czech Open -turnauksen voitosta Prahassa.

Finaalissa kävi huonosti. Pölläsen eturistiside napsahti poikki kesken pelin. Varsinainen liigakausi ei ollut ehtinyt edes alkaa.

Pöllänen ei loukkaantunut ensimmäistä kertaa. HS haastatteli Pöllästä kesken MM-kotikisojen vuonna 2015. Jo silloin fysioterapeutti Janne Keskinen oli kertonut Pölläselle, että vain viisi prosenttia saman vammahistorian kokeneista pelaajista palaa huippu-urheilijaksi.

Nyt Pölläsen leikkausluettelo on vielä pidempi. Polvet on leikattu viidesti. Toisesta jalasta on operoitu etu- ja takaristiside, toisesta eturistiside kahdesti. Toinen olkapää on leikattu kaksi kertaa.

Seitsemän leikkausta 25-vuotiaalla pelaajalla. Eikö silloin olisi jo järkevämpää lopettaa?

”Ortopedit ovat kommentoineet, että älä pelaa tai jos pelaat, niin tiedosta, että vammariski on suuri. Fysioterapeutit sanovat, että ei tässä mitään, hoidetaan hommat kuntoon”, Pöllänen kertoo.

Hän ehti jo itsekin ajatella, että tuskin enää palaa huipulle.

 

”Jollain tapaa olen jo tottunut vastoinkäymisiin.”


Viimeisin polvivamma toi vaikean kysymyksen: pitäisikö lähteä takaisin Suomeen vai jäädä vammasta huolimatta Ruotsiin?

Oli uusi maa, vieras kaupunki ja joukkue eikä yhtään tuttuja.

”Aluksi uin aika syvissä vesissä. Silti oletin, että fiilis olisi ollut vielä pahempi. Jollain tapaa olen jo tottunut vastoinkäymisiin.”

Pöllänen päätti jäädä. Hän oli silloin ehtinyt asua Pixbossa lähellä Göteborgia muutaman kuukauden. Seura oli järjestänyt hänelle oman alan töitä.

Polvi leikattiin Ruotsissa. Pölläsen mieleen on jäänyt, miten tarkasti hygieniasta huolehdittiin.

”Ennen leikkausta täytyi käydä ostamassa apteekista erilliset saippuat ja pestä itsensä useita kertoja. Myös vaatteiden piti olla tuliterät.”

Pöllänen teki vuoden aikana huomioita sikäläisestä urheilukulttuurista. Hänen mukaansa Ruotsi on Suomea edellä sukupuolten välisessä tasa-arvossa. Samasta ovat puhuneet muutkin suomalaiset.

”Oli huippua huomata naisten tasa-arvoisempi kohtelu, ja sitä toivoisin näkemäni jatkossa myös Suomessa. Se olisi itselleni tärkeä asia. Ymmärrän ne syyt, miksi niin ei nyt ole, mutta silti tasa-arvoa pitäisi ajaa rajusti eteenpäin.”

Naisten kunnioitus näkyy Pölläsen mielestä Ruotsissa pienissä asioissa, ja seurajohto näyttää esimerkkiä.

”Jos asia x oli tietyllä lailla miehillä, sen piti olla niin myös naisilla, puhutaan sitten pukukopin tasosta, palveluista tai talkootöiden määrästä. Ne ovat pieniä asioita, joita tapahtuu pelaamisen taustalla mutta joilla on urheilijalle iso merkitys.”

Pöllänen ajattelee, että vuosi Ruotsissa oli samanaikaisesti yksi hänen elämänsä kauheimmista ja hienoimmista.

”Vaikka en pelannut, elin ja hengitin säbää joukkueen kanssa muulla tavoin. Otin kaiken irti siitä, että lähdin sinne. Opin kulttuuria ja kieltä ja sain kavereita. Jouduin myös yksin ollessani tutustumaan itseeni paremmin. Vahvistui tunne, että pärjään missä vain.”

 

”Henkisesti se ei enää rassaa kuten nuorempana.”Jumppapallo liikkuu edestakaisin Pölläsen jalkojen alla. Harjoite vahvistaa erityisesti takareisien ja keskivartalon lihaksia. Kuntoutusliikkeet ja vesijuoksu ovat juurtuneet viime vuosina Pölläsen arkirutiineiksi.

”Harvoin se tuntuu kivalta, kun lähtee kuntouttamaan, mutta olen tottunut siihen jo. Henkisesti se ei enää rassaa kuten nuorempana.”

Pöllänen on treenannut koko ajan enemmän tai vähemmän viime loukkaantumisen jälkeen.

Ajatus paluusta liigakentille kypsyi Tampereella vuodenvaihteessa 2018–2019. Pöllänen oli jo aiemmin palannut kotikaupunkiinsa Tampereelle ja kävi entisen seuransa Classicin harjoituksissa.

Pian Pöllänen alkoi kuntouttaa polveaan määrätietoisesti ja osallistui säännöllisesti joukkueen toimintaan. Viime kevään pudotuspeleissä hän oli kokoonpanossa neljässä ottelussa ja pelasi yhden vaihdon puolivälierissä.

 

”Hänellä on poikkeuksellinen rakkaus urheiluun ja pelaamiseen.”


Naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen alkoi selvittää Pölläsen tilannetta alkukesästä 2019.

Sen jälkeen Pöllänen oli mukana kolmella maajoukkueleirillä mutta teki vain huoltavia harjoitteita ja osallistui palavereihin.

”Suurin syy, miksi hän on pelikuntoinen ja selättänyt vaikeudet, on se, että hänellä on poikkeuksellinen rakkaus urheiluun ja pelaamiseen. Aina comebackien teko ei järjellä ajateltuna ole välttämättä ollut järkevää”, Kurronen muotoilee.

Kun naisten Salibandyliiga syksyllä alkoi, Pöllänen oli Classicin kokoonpanossa mutta ei juossut yhtäkään vaihtoa ennen lokakuun alkua.

Moni yllättyi ja osa tyrmistyi, kun MM-joukkue julkistettiin ja Pölläsen nimi oli listalla. Arvostelijoita riitti myös ennen neljän vuoden takaisia kotikisoja, joihin Pöllänen ehti juuri ja juuri kuntoutua.

Tänä syksynä osa kommentoijista piikitteli, että puolikuntoinen Pöllänen valittiin vanhojen meriittien perusteella.

Hän itse suhtautuu kritiikkiin rauhallisesti.

”Koko keissi on aika flashback [takauma] vuoteen 2015. Juuri minun valintaani on helpointa arvostella ja kysyä, miksi tällainen rampa on otettu mukaan.”

Pöllänen muistuttaa, että valinnan teki maajoukkueen johto.

”En ole vetänyt kahta vuotta juustonaksuja sohvalla tai lähettänyt päävalmentajalle ilmoituslomaketta, että haluaisin nyt kisoihin.”

Päävalmentaja Kurronen kertoo tehneensä päätöksen Pölläsen valinnasta vain päivän ennen MM-ryhmän julkistusta. Tuolloin Classic pelasi vieraissa liigaottelun Turun Palloseuraa vastaan.

”Näin siinä pelissä mielestäni jotain sellaista, jota olen nähnyt hänen pelaamisessaan joskus aiemminkin. Hän on näyttänyt, millaiseen jälkeen pystyy ollessaan kunnossa.”

Kurrosen mukaan Suomessa ei ole hirmuisen paljon Pölläsen kaltaisia pelaajia, jotka suhtautuvat ja sitoutuvat lajiin intohimoisesti.

”Se on kunnioitettavaa, ja uskon, että hän on hyvä esimerkki joukkueelle.”

 

”Nyt mennään pikkuisen riskillä.”


Classic kohtasi paikallisvastustaja Kooveen liigassa marraskuun lopussa, ja Pöllänen viimeisteli kaksi maalia. Jälkimmäinen ratkaisi pelin.

Pöllänen karvasi pallon Kooveen puolustajalta, karkasi läpiajoon, harhautti maalivahdin viemällä pallon rystylle ja tuuletti näyttävästi Classicin 6–5-voittomaalia. Hänet valittiin marraskuussa naisten Salibandyliigan kuukauden pelaajaksi: neljässä ottelussa syntyivät tehot 7+1.

Kotimainen liiga on eri asia kuin maaottelut. Niitä Pöllänen ei ole Sveitsin kaksivuotisessa MM-projektissa pelannut yhtäkään.

Kurronen myöntää, että Pölläsen tilanne on poikkeuksellinen.

”Nyt mennään pikkuisen riskillä, koska edellisistä huippupeleistä on aikaa. Sen voin paljastaa, että hän aloittaa kisat penkillä. Hän on jokerikortti, jota voi tietyissä hetkissä kokeilla.”

Pölläsen mielestä kisat voivat mennä miten vain.

”Voin olla ihan farssi tai peli voi kulkea. Koen, että niin voi käydä kenelle vain, oli terve tai ei. MM-kisat ovat niin henkimaailman juttuja.”

 

”Koen, että tämä on tärkein juttu elämässäni.”Kuminauha vastustaa ja jalka liikkuu edestakaisin. Pölläsen on tehtävä paljon huoltavia harjoituksia, jotta hän pysyy pelikuntoisena.

Kotikisoissa Pölläsen jalassa oli näyttävä polvituki. Sveitsissä sitä ei nähdä.

”Totesimme Heidin [fysioterapeutti Auvinen] kanssa, että että tuet voivat tuottaa minulle pidemmän päälle jopa enemmän hallaa kuin hyötyä. Olemme keskittyneet asteittain edenneeseen harjoitteluun, ettei polvi enää hajoaisi.”

Ennen siirtoaan Ruotsiin Pöllänen kommentoi Salibandyliiton jutussa näin:

”Kun tietää, että ei parane yhtään leikkausta enää tulla tai ura on siinä, ei ole sitten jossiteltavaakaan toisaalta.”

Pöllänen naurahtaa. Hän sanoo, että mitään menetettävää ei enää ole.

Yhtä syytä vammaherkkyyteen tuskin on. Todennäköisesti se on yhdistelmä Pölläsen kuluttavaa ja pelotonta pelityyliä sekä kehon rakenteellisia vikoja: esimerkiksi nivelet ovat yliliikkuvat.

Vammojen hoito vaatii rahaa, ja vanhempana varmasti tuntuu, että urheiltu on. Silti pelaaminen on kaiken tämän arvoista?

”Niin, näköjään. Koen, että tämä on tärkein juttu elämässäni. Tässä olen hyvä, ja tätä minun kuuluu tehdä”, Pöllänen sanoo.

Hän näyttää onnelliselta.


Yle näyttää Suomen ottelut

Suomi aloittaa Sveitsin MM-kisat lauantaina A-lohkon ottelulla Puolaa vastaan kello 13 Suomen aikaa. Muut alkulohkon vastustajat ovat Sveitsi (su klo 14.30) ja Saksa (ma klo 19).

Osallistujamaat on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon. Lohkojako perustuu maarankingiin ja arvontaan. Hallitseva mestari Ruotsi pelaa B-lohkossa.

A- ja B-lohkojen kaksi parasta maata etenevät suoraan puolivälieriin, jotka pelataan torstaina ja perjantaina 12.–13. joulukuuta. Välierät ovat vuorossa lauantaina 14. joulukuuta, ja MM-mitalien kohtalot ratkotaan sunnuntaina 15. joulukuuta.

Yle näyttää kaikki Suomen ottelut TV2:ssa ja Areenassa. Osa TV2:n puolella näytettävissä peleistä ei tule suorana.

Naisten salibandyn MM-kisat pelataan Sveitsissä 7.–15.12.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Alisa Pöllänen


 Syntynyt Savonlinnassa tammikuussa 1994, asuu Tampereella.

 Hyökkääjä, laukoo vasemmalta.

 Seura: Tampereen Classic.

 Muutti 16-vuotiaana Tampereelle. Pelannut aiemmin jääkiekkoa Savonlinnan Pallokerhossa.

 Tyttöjen maailmanmestari (2012), kaksi naisten MM-hopeaa (2013 ja 2015), viisi SM-kultaa (2011, 2012, 2013, 2015, 2017), kaksi SM-hopeaa (2014 ja 2016) ja kolme Suomen cupin voittoa (2013, 2015 ja 2016).

 Valmistunut logistiikka-alan ammattikuljettajaksi. Työskentelee automaatio- ja sähköalan yrityksessä.

 Harrastaa pipolätkää, kalastusta ja motocrossia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää