Urheilu

Pääministeri Medvedev pitää rangaistusta ”krooniseksi muuttuneena Venäjän-vastaisena hysteriana” – verkossa irvailtiin television löytävän syyllisiksi Yhdysvallat ja Ukrainan

Venäjä päättää virallisesti ensi viikolla, aikooko se valittaa Wadan maanantaisesta päätöksestä.

Moskova

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kutsui maanantaina Wadan Venäjälle määräämää kilpailukieltoa ”jatkoksi jo kroonisen muodon ottaneelle Venäjän-vastaiselle hysterialle”.

Wadan hallitus päätti aiemmin maanantaina, että Venäjä ei voi osallistua neljään vuoteen olympialaisiin eikä MM-kilpailuihin. Wadan teettämän tutkimuksen mukaan Venäjä rikkoi järjestelmällisesti doping-säädöksiä ja muun muassa väärensi näytteitä.

”Se, että nämä päätökset toistuvat, ja usein kohdistuvat jo tavalla tai toisella rangaistuihin urheilijoihin, puhumatta muista tapauksista, tietenkin panee ajattelemaan, että kyse on jatkosta jo kroonisen muodon ottaneeseen Venäjän-vastaiseen hysteriaan”, Medvedev sanoi uutistoimisto Tassin mukaan päätöksen jälkeen.

Medvedev myönsi Venäjän urheilussa olevan dopingia, mitä hän pitää ongelmana. Hänen mukaansa Venäjän antidopingtoimiston Rusadan pitää kuitenkin valittaa Wadan päätöksestä.

Venäjän virallisen selityksen mukaan epäselvyydet venäläisten laboratorioiden tiedoissa johtuivat teknisestä ongelmasta.

Rusadalla on kolme viikkoa aikaa valittaa. Sen neuvoston puheenjohtajan Aleksandr Ivlevin mukaan päätös tehdään ensi viikon torstaina.

”Sekä Rusada että neuvosto tekevät kaikkensa suojellakseen puhtaiden urheilijoiden etuja. Työskentelemme siihen suuntaan. Hallitus tukee tätä, joten teemme kaiken voitavan”, Ivlev sanoi Wadan päätöksen jälkeen valtiolliselle uutistoimisto Ria Novostille.

Venäjän ampumahiihtoliitto ehti vaatia valitusta jo ennen Medvedeviä.

”Minun nähdäkseni meidän puolellamme on vahvoja argumentteja ja vielä on mahdollista taistella. Olen varma, että Rusada, urheiluministeriö ja tärkeimpänä Venäjän olympiakomitea taistelevat vielä urheilijoidemme puolesta”, ampumahiihtoliiton johtaja Vladimir Dratšov sanoi Ria Novostille.

Rusadan johto ei ollut ollenkaan yhtä varma.

”Wadan hallituksen päätös oli odotetunlainen. En myöskään yllättynyt siitä, että se oli yksimielinen. Äskettäisessä Wadan kokouksessa sain juuri sellaisen käsityksen. Mikäli ymmärsin oikein, nyt hallituksessa kukaan ei käyttänyt Venäjää tukevia puheenvuoroja”, Rusadan varajohtaja Margarita Pahnotskaja sanoi uutistoimisto Tassille.

”Minusta urheilujohtomme pitää vetää tästä Wadan hallituksen päätöksestä johtopäätöksiä.”

Rusadan johtaja Juri Ganus puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei Venäjällä ole ”mitään mahdollisuuksia” voittaa asiaa oikeudessa.

Hän kutsui tilannetta ”tragediaksi” rehellisille urheilijoille ja kuvaili urheilijoiden tuntemuksia ”kamaliksi”. Hän sanoi joidenkin urheilijoiden suunnittelevan maastamuuttoa.

Wadan päätöksen mukaan venäläiset urheilijat voivat kilpailla arvokisoissa, kunhan eivät esiinny Venäjän lipun alla. Niin oli jo Rion olympialaisissa 2016 ja Pyeongchangin olympialaisissa 2018. Wadan urheilukomitean enemmistö olisi halunnut venäläisurheilijat kokonaan pois olympialaisista.

Myös urheilijat kommentoivat asiaa.

”Päivän tapahtumat ovat häpeällisiä. Jatkosuunnitelmat? Taistella itseni puolesta ja kilpailla. En ole koskaan suunnitellut kansalaisuuden vaihtamista, enkä suunnittele sitä nytkään. Todistan, että venäläiset urheilijat ovat elossa, olkoot sitten vaikka neutraalilla statuksella”, korkeushyppääjä Marija Lasitskene sanoi sanomalehti Izvestijan mukaan.

”Saimme, mitä ansaitsimme. Olen tässä asiassa täysin Wadan puolella”, nelinkertainen olympiavoittaja ja ampumahiihtoliiton entinen puheenjohtaja Aleksandr Tihonov puolestaan sanoi Sport 24 -sivustolle.

Wadan päätös on julkinen nöyryytys Venäjän presidentille Vladimir Putinille, jonka hankkeita sekä Sotšin olympialaiset vuonna 2014 että eri puolilla Venäjää pelatut jalkapallon MM-kilpailut vuonna 2018 olivat.

Niiden yhtenä tarkoituksena oli antaa Venäjästä kuva samanlaisena urheilun suurvaltana kuin Neuvostoliitto oli. Sotšissa Venäjä saavuttikin ykkössijan mitalitaulukossa, mutta on sittemmin menettänyt jo yli kolmanneksen mitaleista dopingin vuoksi.

Venäjän virallisissa kommenteissa koko tapaus onkin jo useita kertoja myös ennen Medvediä julistettu Venäjä-vastaisuudeksi.

”Kyse on tämän kysymyksen politisoinnista Venäjän pusertamiseksi ulos. On olemassa sellainen termi kuin epäreilu kilpailu. Nyt on jo käynnissä taistelu ilman sääntöjä, ehkä jopa sota”, ulkoministeriön viestintäjohtaja Marija Zaharova sanoi marraskuun lopulla, kun Wadan komitea oli antanut päätösehdotuksensa.

Zaharova ei tarkoittanut epäreilulla kilpailulla dopingia vaan Venäjän sulkemista ulos kisoista.

Putinin rooli ei tietenkään jäänyt huomaamatta tavallisiltakaan ihmisiltä. Suositun urheilusivusto Tšempionatin uutinen Wadan päätöksestä keräsi nopeasti satoja kommentteja, joista ainakin alkuun iso osa oli vallanpitäjille kriittisiä.

”Odotan: Isinbajevan, Valujevin ja Nazarovin patrioottisia haastatteluja salaliitosta Venäjän urheilua vastaan.

Odotan kovasti: [Televisiokanava] NTV:n tutkivaa ohjelmaa amerikkalais-ukrainalaisista jäljistä.

Erityisesti odotan: [Television ykköskanavalla esitettävää terveysaiheista] Malyševan talk-show’ta ’Onko urheilu edes terveellistä??’”, nimimerkki asslikedollar kirjoitti.

”Kaikki on amerikkalaisten maksamaa!!! Odotan tietoa ykköskanavalta ja [televisiokanava] Rossija-1:ltä”, nimimerkki waardhh kirjoitti.

”Herranjumala, virkamiehemme ovat niin tyhmiä, että luulivat onnistuvansa vain vaihtamalla näytteet. Arvoisat virkamiehet, ilman seuraamuksia voi huijata vain omaa kansaa, muissa tilanteissa jäättä kiinni typeryytenne vuoksi ja saatte rangaistuksen”, nimimerkki game47 kirjoitti.

Tosin moni myös harmitteli urheilijoiden puolesta.

”Harmittaa tavallisten urheilijoiden puolesta, niiden jotka harjoittelivat rehellisesti ja ahkerasti”, nimimerkki and0508 kirjoitti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Laskettelija tukehtui tuolihississä ja kuoli Vailin hiihtokeskuksessa Coloradossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää