Urheilu

Venäjä on todennäköisesti jatkossakin Venäjä jääkiekon euroturnauksessa

Wada päätti sulkea Venäjän neljäksi vuodeksi urheilusta. Wadan päätös ei vaikuttane jääkiekon euroturnaukseen.

Jääkiekkoilussa ollaan yhä odottavalla kannalla Wada-päätöksen jäljiltä.

Kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada päätti maanantaina sulkea Venäjän kansainvälisestä urheilusta neljäksi. Päätös koskee MM-kisojen ja olympialaisten isännöintiä sekä kisojen hakemista. Venäjä valittaa päätöksestä Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen Casiin.

”Olemme lyhyesti keskustelleet jääkiekkoliiton toimivan johdon kanssa. Totesimme tilanteen ja että meillä on vasta vähän tietoa”, sanoo Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

Myös kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on sanonut esimerkiksi Ilta-Sanomille, että ennen päätösten tekoa odotellaan Casin kantaa rangaistukseen. Kummola sanoi IS:lle, että ei usko esimerkiksi Venäjän sulkemiseen MM-kisoista.

Jääkiekossa päätös liittyy sekä maan esiintymiseen oman lipun alla että arvokisaisännöintiin. Venäjälle on myönnetty vuoden 2023 MM-kisat, joita varten Pietariin rakennetaan uutta hallia. Jos Wadan päätös pitää Casissa, Venäjä ei voi isännöidä MM- ja olympiakisoja pannansa aikana.

Isännöintiin liittyy poikkeus. Jos isännyyden vieminen jo myönnettyjen kisojen osalta on laillisten ja käytännön syiden takia mahdotonta, kisat voi järjestää Venäjällä. Tähän poikkeukseen on tarttunut Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel, joka ilmoitti marraskuun lopulla uutistoimisto Tassin haastattelussa, että kisoja ei oteta Venäjältä.

”En näe laillista mahdollisuutta muutoksiin, enkä usko niihin. Tämä on laillisesti sitovaa. Meillä on sopimukset ja sponsorit. En usko, että sitä voi muuttaa. Venäjä on jo aloittanut rakennustyöt Omskissa, Novosibirskissa ja Pietarissa. Olen keskustellut lakimiestemme kanssa, ja he sanoivat, että eivät näe keinoa muuttaa tätä”, Fasel sanoi.

Koska päätös koskee vain MM-tason kilpailuja, ensi vuoden EM-jalkapallossa Pietari voi isännöidä otteluita.

Pyeongchangin olympialaisiin Venäjä osallistui ilman omaa lippua ja kansallislaulua joukkueessa, joka oli nimetty venäläisiksi olympiaurheilijoiksi. Jos vastaava toteutuu, saattaa Venäjä pelata Tampereen ja Helsingin isännöimissä kisoissa ilman maatunnustaan.

Nummelan mukaan toistaiseksi ei ole tehty laskelmia sen paremmin siitä, paljonko venäläisturisteja on odotettavissa, kuin siitäkään, voisiko ilman kansallistunnusta pelaaminen vaikuttaa halukkuuteen lähteä kisaturistiksi.

”Sitä voidaan arvioida yksityiskohtien näkemisen jälkeen. Pitää muistaa, että Venäjä valittaa päätöksestä. Vaikutusanalyysien tekeminen on jossain määrin ennenaikaista”, Nummela sanoo.

”Tietysti esimerkiksi EHT-turnauksessa venäläisiä kisavieraita tai turisteja on ollut. Toki vähemmän kuin aiemmin.”

Tällä viikolla maajoukkueet pelaavat Venäjällä Eurohockey Touriin kuuluvaa turnausta. Siinä Venäjä pelaa luultavasti jatkossakin Venäjänä.

”EHT on neljän osallistujamaan turnaus. Tällä hetkellä on sellainen käsitys, että päätös ei vaikuta EHT:hen.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Mies kuoli pelattuaan venäläistä rulettia Ranskassa

  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää