Urheilu

Vakava aivovamma vei huippumaalivahti Tim Thomasilta kyvyn tehdä päätöksiä: nyt hän listaa itselleen joka aamu päivän tehtävät

Omintakeisella tyylillä torjunut yhdysvaltalainen puhui kuusi vuotta sitten saamastaan vammasta. Hänen vointinsa ei ole palannut vieläkään normaaliksi.

Kotimaisissa kiekkokaukaloissa HIFK:ta, Kärppiä ja Jokereita edustanut Tim Thomas, 45, puhui ensi kertaa julkisesti vakavasta aivovammastaan, jonka hän sai uransa viimeisellä kaudella 2013–2014.

Boston Bruinsin Stanley Cupin voittajaksi kesällä 2011 ykkösvahtina torjunut Thomas kertoi torstaina loukkaantumisestaan, joka sattui joulukuussa 2013, ja joka muutti koko hänen elämänsä.

”Heräsin seuraavana aamuna sen jälkeen, enkä kyennyt päättämään, mitä halusin syödä tai minne halusin mennä”, Thomas kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.

”En voinut suunnitella aikataulua. Selvisin sen kauden loppuun seuraamalla joukkueen ohjelmaa.”

Kun Thomas oli saanut kohtalokkaan iskun, lääkärit kertoivat maalivahdille, että verenvirtaus kahdessa kolmasosassa hänen aivoistaan on alle viiden prosentin luokkaa. Yhden kolmanneksen virtaus oli keskimäärin 50 prosenttia.

Diagnoosin jälkeen Thomasin vaimo Melissa ja vanhin tytär Kiley alkoivat itkeä. Thomas ei reagoinut mitenkään, koska ei ymmärtänyt, mitä oli juuri kuullut.

Thomas kertoi taistelustaan samassa yhteydessä kun hänet valittiin Yhdysvaltain jääkiekon kunniagalleriaan US Hockey Hall of Fameen. Hänen vointinsa on nyt parempi kuin kohtalokkaan iskun jälkeen, mutta ei silti lähelläkään normaalia.

”Mikä on normaalia”, Thomas kysyi.

”Herään päivittäin ja periaatteessa minun on järjestettävä kaikki asiat mielessäni parin ensimmäisen tunnin aikana, tehtävä sitten lista ja yritettävä tehdä joitain valintoja, jotta saan tehtyä jotain, mitä pystyn tekemään”, hän lisäsi.

Aivovammansa jälkeen Thomas eli aikoja, jolloin vihasi jääkiekkoa. Perheensä kanssa metsän keskelle muuttanut maalivahti ei keskustellut entisten joukkuekaveriensa kanssa tai edes katsonut pelejä.

”Vastareaktioni oli, ettei tämä ole sen arvoista”, Thomas sanoi.

Stanley Cupin lisäksi Thomas voitti urallaan olympiahopeaa 2010, MM-pronssia 1996 sekä Suomen mestaruuden 1998.

Nyt, kuusi vuotta kohtalokkaan loukkaantumisensa jälkeen, maalivahti kertoi viimein olevansa valmis tuomaan rankan tarinansa julkisuuteen.

”En halunnut puhua tästä. En halunnut kertoa koko maailmalle näitä juttuja ennen kuin tunnen olevani valmis, enkä tuntenut niin aiemmin. Mutta nyt olen tässä.”

Bruinsin nykyinen ykkösveskari Tuukka Rask torjui NHL-uransa ensimmäiset kaudet Thomasin kakkosmiehenä. Rask kehui NHL:n verkkosivuilla etenkin Thomasin työteliäisyyttä.

”Kun seurasin häntä silloin kun olin 19–20-vuotias ja tulin tähän liigaan, hänen taistelutasonsa ja energiansa jäällä olivat vertaansa vailla”, Rask sanoi.

Thomas torjui kiekkoja omintakeisella tyylillä, jota Bruins-sentteri Patrice Bergeron kerran kuvaili ”taisteluperhoseksi” (battlefly) nykymaalivahdeille tavanomaisen perhostyylin (butterfly) sijaan.

”Hänen tyylinsä parani myöhemmin. Annan tunnustusta siitä, että hän yli 30-vuotiaana kehitti itseään. Ennen sitä hän oli erittäin aggressiivinen, mutta hän hillitsi hieman itseään ja se tuotti tulosta”, Rask muisteli.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  2. 2

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  5. 5

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  5. 5

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää