Ravimiljonääri Amerikasta

Yhdysvaltalainen Tim Tetrick on ohjastanut urallaan hevosten omistajille lähes 200 miljoonaa euroa ja voittanut yli 11 000 ravilähtöä. Lauantaina hän kohtaa Suomen ykköskuskit Rovaniemellä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Mikä erottaa suomalaisen ja yhdysvaltalaisen huippuraviohjastajan?

Ainakin kaksi asiaa: omanarvontunto ja tienestien määrä.

Siinä missä suomalaisohjastajat hieman vähättelevät saavutuksiaan eivätkä tee itsestään numeroa, yhdysvaltalainen Tim Tetrick sanoo suoraan olevansa maailman parhaita ravikuskeja – ellei paras.

Niin tai näin, mutta ainakin voitettujen palkintorahojen määrässä 38-vuotiaalle Tetrickille ei löydy Suomessa vastusta.

Tetrick on ohjastanut Yhdysvalloissa hevosten omistajille ja valmentajille 217 miljoonaa dollaria eli noin 195 miljoonaa euroa.

Ohjastajapalkkioina Tetrick on kuitannut summasta viiden prosentin siivun eli noin kymmenen miljoonaa euroa.

”Tulen hyvin toimeen. Minulla on ollut onnea”, Tetrick vastaa nauraen kysymykseen, kuinka suuri ravimiljonääri hän on.

Esimerkiksi suomalaisista Jorma Kontion voittosumma urallaan on noin 60 miljoonaa euroa, Mika Forssilla noin 18 miljoonaa euroa ja Pekka Korvella vajaat 19 miljoonaa euroa. Ohjastajien osuudet voitoista ovat 5–15 prosenttia sopimuksesta riippuen.

 

”Tetrick ohitti 11 000 voiton rajapyykin aikaa sitten.”


Lauantaina Tetrick ohjastaa ensi kertaa urallaan Suomessa. Hän ajaa seitsemässä lähdössä Arctic Horse Race -raveissa Rovaniemellä, jossa hän kohtaa Korpea lukuun ottamatta kaikki parhaat suomalaisohjastajat.

Rahakkaiden iltaravien mielenkiintoa lisää se, että 66-vuotias Kontio rikkoi torstaina Ruotsissa maagisen 11 000 voiton rajan.

Tetrick puolestaan ohitti 11 000 voiton rajapyykin aikaa sitten. Ennen Suomen-matkaa hänellä on 11 425 voittoa.

Jos Tetrick kahmii uusia voittoja hänelle eksoottisissa oloissa, hän lahjoittaa palkintorahat hyväntekeväisyyteen, Rovaniemen raviurheilulle.

 

”Minulle ajaminen on kuin šakkia.”


Illan päälähdössä kylmäveristen Ice King -ajossa pääpalkinto on 10 000 euroa. Siinä Tetrick ohjastaa Pireusta, joka on 11-vuotias ruuna. Kontio ajaa samassa lähdössä Evarttilla.

Suomalaishevoset ovat Tetrickille ennestään tuntemattomia. Hän lupasi katsoa hevostensa aikaisempia esityksiä videoilta.

”Tutkin muutenkin tarkkaan etukäteen hevoset, joilla kilpailen. Teen kotiläksyni. Juoksun aikana voin muuttaa taktiikkaani kesken kaiken. Minulle ajaminen on kuin šakkia”, Tetrick sanoo.

Rovaniemellä ohjelmassa on myös kolmesta osalähdöstä koostuva ajajakilpailu.

Kymppitonnin pääpalkinto on Tetrickille pieni. Yhdysvalloissa palkinnot ovat toista luokkaa, 10 000–20 000 dollaria jokaisessa lähdössä.

”Sitten on raveja, joissa pääpalkinto voi olla kolmekin miljoonaa.”

Pelkästään tällä kaudella Tetrick on voittanut 750 lähtöä. Hänen ohjastamansa 15,5 miljoonaa dollaria nostavat hänet tänä vuonna maailman rahalistan kärkeen.

Maailman raviohjastajien kaikkien aikojen rahalistalla Tetrick on kolmantena. Tänä vuonna hänet äänestettiin Yhdysvalloissa arvostettuun ohjastajien kunniagalleriaan, Hall of Fameen.

Vuonna 2013 hän tienasi kaikkien aikojen ennätyksen, 19,3 miljoonaa dollaria. Kaudella 2007 hän voitti sensaatiomaisesti 1 189 lähtöä, jota voi olla mahdotonta rikkoa. Walter Case junior ohjasti 1 077 voittoa vuonna 1998.

Yhdysvalloissa Tetrick voi ajaa 14–20 lähtöä päivässä. Parhaimmillaan raveja voi olla kolmet päivässä.

 

”Älä kysy vaimoni syntymäpäivää, siitä en ole varma.”


Mika Forss sanoi taannoin HS:n haastattelussa, että hän muistaa kaikki uransa aikana ajamansa hevoset.

Miten on Tetrickin laita?

”Muistan jopa sen millaiset kengät hevosella on ollut. Se on sairasta. Mutta älä kysy vaimoni syntymäpäivää, siitä en ole varma”, Tetrick sanoo ja virnistää vieressä kuuntelevalle vaimolleen Ashleylle.

Perheen 16- ja 17-vuotiaat tytär ja poika eivät saaneet koulusta lupaa Suomen-vierailulle ja katsomaan joulupukkia napapiirille.

Forssia vastaan Tetrick on ajanut ohjastajien MM-kisoissa. Hän kehuu suomalaiskollegaansa varmaksi kuskiksi, joka voisi halutessaan menestyä myös Amerikassa.

”Ilman muuta. Ajan joka päivä maailman parhaita kuskeja vastaan. Mika sopisi hyvin siihen joukkoon.”

 

”Hevonen on fiksu eläin. Ne ovat antaneet minulle hyvän elämän.”


Rovaniemellä Tetrick ajaa lainakärryillä, jotka säädetään hänen toiveidensa mukaan. Kärryt on väritetty Tetrickin keltavihreillä väreillä.

”Toivottavasti saamme hyvän show’n Rovaniemellä. Lainakuskina olen iloinen, jos voin auttaa nuoren hevosen valmentajaa lämmittelyssä tai huomioimaan joitain varustemuutoksia”, Tetrick sanoo.

Huipulla Tetrick arvelee ajavansa vielä seuraavat parikymmentä vuotta. Jorma Kontion 66 vuoden ja Pekka Korven 70 vuoden ikään hän tuskin arvelee jaksavansa.

”Jatkan niin kauan, kun kehityn ja nautin ajamisesta. Hevonen on fiksu eläin. Ne ovat antaneet minulle hyvän elämän.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen – Suomessa on otettu näytteet 30 henkilöltä

  5. 5

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää