Tuhat maratonia täynnä

Ritva Vallivaara-Pastosta, 58, tuli lauantaina ensimmäinen suomalainen 1 000 maratonia juossut nainen. Maailmanlistalla hän on naisista kuudes. Hän sanoo olevansa kuin kissa kuumalla katolla, jos juoksemaan ei pääse.

Julkaistu: , Päivitetty:

Loimaalla oli lauantaina tarjolla kakkua.

Kakun maratonkeräilijöille oli leiponut loimaalainen Ritva Vallivaara-Pasto, 58, sen kunniaksi, että hän juoksi lauantaina Loimaalla tuhannennen maratoninsa. Ensimmäisenä naisena Suomessa.

”Ei siitä ole ihmeellisempiä fiiliksiä, onhan noita tullut juostua. Ehkä 999. maratonin jälkeen oli hauskempi tunne, kun se tuhat tuli sitten niin lähelle”, Vallivaara-Pasto naurahtaa.

”Ehkä ensimmäinen maraton oli ikimuistoisin. Ja se, kun sata tuli täyteen”, Vallivaara-Pasto miettii.


Ritva Vallivaara-Pasto on neljäs suomalainen, joka on ylittänyt virallisesti tuhannen maratonin rajan.

Maailmanlistalla hän on suorituksellaan naisissa sijalla kuusi. Suomalaisilla on merkittävä edustus maratonkeräilijöiden maailmanlistalla.

Kalevi Saukkonen on listan sijalla kaksi yli 2 300 maratonillaan, Hans Mannstén yli 1 600 maratonillaan kymmenes. Miikka Bäckström on 22. ja Ritva Vallivaara-Pasto sijalla 35. Viidenkymmenen kärjen joukosta suomalaisia löytyy viisi.

”Japanilaisia ja yhdysvaltalaisia listalla on paljon. Siellä on paljon ihmisiä ja tapahtumia. Lisäksi sääolosuhteet juoksemiseen ovat vähän toisenlaiset kuin meillä täällä Suomessa”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Hän toteaa, että pimeänä vuodenaikana on välillä vaikea lähteä aamulla varhain liikkeelle juoksutapahtumaan hankkimaan itselleen seuraavaa listamerkintää. Mutta juokseminen palkitsee aina.

”Moni ihmettelee, pitääkö sitä lähteä juoksemaan jollekin toisella paikkakunnalle, eikö voisi juosta vaan kotiympyröissä. Mutta hulluus on jäänyt päälle, on tämä niin mukavaa. Välillä on mukava juosta yksin, mutta kiva on juosta myös porukassa tuttujen kesken”, Vallivaara-Pasto sanoo.

”Kyllä keho vaatii vähintään 20 kilometrin pitkää lenkkiä kerran viikossa. Jos sitä ei pääse tekemään, on kuin kissa kuumalla katolla. On tähän niin koukuttunut.”


Peruutetaan ajassa 15 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin juoksu vei Vallivaara-Paston lopullisesti.

Juokseminen on ollut hänen elämässään mukana aina, mutta enemmän Vallivaara-Pasto alkoi juosta vuoden 2004 äitienpäivästä alkaen.

Hänen aviomiehensä Antti Pasto oli ostanut puolisolleen äitienpäivälahjaksi sykemittarin ja ehdotti, että jos tämä menisi testaamaan sitä, kun aviomies valmistaa ruokaa.

Ritva Vallivaara-Pasto teki niin kuin pyydettiin. Noin 18 kilometrin lenkin jälkeen hän pyyhkäisi kotiin, hörppäsi lasin vettä ja tuumasi, josko juoksisi vielä vähän – ja juoksi kuusi kilometriä lisää.

”Sen 24 kilometrin lenkin jälkeen mietin, että pystyisinkö juoksemaan maratonin”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Muutaman kuukauden kuluttua Vallivaara-Pasto osallistui ensimmäiselle maratonilleen. Hän epäili kuntoaan, että pääseekö maaliin.

”Sanoin miehelleni, että tule viiden tunnin päästä noutamaan.”

Aviomies tulikin, mutta Vallivaara-Paston maaliintulosta oli jo melkein tunti aikaa. Hän juoksi ensimmäisen maratoninsa hieman yli neljään tuntiin.

”Se tuli niin helposti ja oli niin mukavaa, että osallistuin seuraavalla viikolla toiselle. Siellä aika oli 3.52. Mieheni sanoi, että hänen parasta aikaansa 3.43 en pystyisi rikkomaan. Pakkohan se oli kokeilla.”


Niin Ritva Vallivaara-Pasto alkoi juosta, ja ensimmäisenä vuotena maratoneja tuli kolme, seuraavana vuonna seitsemän, kolmantena vuonna 23 ja sata juostua maratonia tuli täyteen vajaassa neljässä vuodessa. Se tapahtui 1. kesäkuuta 2008.

”Seuraavan runsaan kahden vuoden aikana sain jo 200 maratonia rikki. Miehenikin ennätys meni rikki, mutta siihen kului kyllä vähän aikaa.”

Juostessaan maratoneja Vallivaara-Pasto tutustui muihin maratonkeräilijöihin. Vuonna 2014 hän, Kalevi Saukkonen ja Tage Lemström päättivät kokeilla, pystyisivätkö he juoksemaan vuoden aikana sata maratonia.

”Kalevi juoksi yli 160, Tage 101 ja minä 145 maratonia”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Senkin jälkeen maratoneja on kertynyt tasaisesti. Lauantain maraton oli tälle vuodelle jo 84:s.

”Maratonien juoksu on kuin mikä tahansa muu harrastus. Juoksen välillä töihin tai töistä kotiin. Lisäksi teen lihaskuntotreeniä ja käyn jumpassa”, Vallivaara-Pasto sanoo.


Lauantain maraton jää ehkä Vallivaara-Paston tämän vuoden viimeiseksi, jotta rajapyykin rikkoutumisesta ehtisi myös nauttia.

”Voi olla, että en juokse tänä vuonna enää kuin vain lenkkejä. Lapsenlapsetkin tulevat hoitoon. Ihan kiva ajatella hetki, että nyt ei tarvitse juosta”, hän sanoo.

Maratonien keräilyssä tärkeää on se, että maratoneja juostaan matalalla sykkeellä. Kerran tai kaksi viikossa ei pysty ottamaan koneesta kaikkea ulos.

”Jos aikaa aikoisi parantaa, harjoittelun pitäisi olla ihan erilaista”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Hänen paras aikansa maratonilla on 3.34. Aviomiehen ennätys lyötiin yhdeksällä minuutilla.

”Ei meidän tarvitse tästä asiasta enää kisata. Eikä kumpikaan meistä pääse tällä hetkellä alle neljän tunnin. Kivaa, kun hänkin juoksee muutaman maratonin aina silloin tällöin, vaikka enemmän hän on huoltojoukoissa”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Aviomies Antti Pasto on juossut kaikkiaan 127 maratonia elämänsä aikana ja perheen vanhempi tytär Emmi Pasto, 30, myös 131 maratonia. Perheen nuorempi tytär Ella Pasto, 19, ei ole maratoneja juossut­ – ainakaan vielä.

Maratonkeräilijöiden jäseneksi pääsee sadalla maratonilla

Maratonkeräilijöitä Suomessa edustaa 100 Maraton Club ry.

Yhdistykseen kannatusjäseneksi otetaan kaikki halukkaat, mutta varsinaiseksi jäseneksi päästäkseen tilastoituja maratoneja täytyy olla juostuna yli sata. Hyväksytyn tilastomerkinnän saa, jos juostu maraton on julkinen ja maalilinjan ylittää vähintään viisi juoksijaa.

”Varsinaisia jäseniä yhdistyksellä on yli 300. Uusia jäseniä tulee kuin sieniä sateella. Vaikka maratonin suosio on laskussa, niin maratonien keräily kasvattaa suosiotaan koko ajan”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, kauhajokinen Timo Marjomäki.

Marjomäki on juossut 536 maratonia, viimeisimmän Karibialla Curacaossa.

Maratonkeräilyyn kuuluu erityispiirteenä muun muassa se, että maratoneista kerätään erilaisia sarjoja, esimerkiksi mahdollisimman paljon eri paikkoja.

Yhdistyksen väki järjestää myös itse tapahtumia. Loimaan lauantain maratonkin on Suomen 100 Maraton Clubin järjestämä – erityisesti Ritva Vallivaara-Pastolle merkkipaalua ajatellen.

Maailmanlistaa maratonkeräilijöistä ylläpitää japanilainen Takatoshi Yoshino. Lista päivittyy puolen vuoden välein, viimeisin päivitys on kesäkuulta. Lista löytyy täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää