Tuhat maratonia täynnä

Ritva Vallivaara-Pastosta, 58, tuli lauantaina ensimmäinen suomalainen 1 000 maratonia juossut nainen. Maailmanlistalla hän on naisista kuudes. Hän sanoo olevansa kuin kissa kuumalla katolla, jos juoksemaan ei pääse.

Julkaistu: , Päivitetty:

Loimaalla oli lauantaina tarjolla kakkua.

Kakun maratonkeräilijöille oli leiponut loimaalainen Ritva Vallivaara-Pasto, 58, sen kunniaksi, että hän juoksi lauantaina Loimaalla tuhannennen maratoninsa. Ensimmäisenä naisena Suomessa.

”Ei siitä ole ihmeellisempiä fiiliksiä, onhan noita tullut juostua. Ehkä 999. maratonin jälkeen oli hauskempi tunne, kun se tuhat tuli sitten niin lähelle”, Vallivaara-Pasto naurahtaa.

”Ehkä ensimmäinen maraton oli ikimuistoisin. Ja se, kun sata tuli täyteen”, Vallivaara-Pasto miettii.


Ritva Vallivaara-Pasto on neljäs suomalainen, joka on ylittänyt virallisesti tuhannen maratonin rajan.

Maailmanlistalla hän on suorituksellaan naisissa sijalla kuusi. Suomalaisilla on merkittävä edustus maratonkeräilijöiden maailmanlistalla.

Kalevi Saukkonen on listan sijalla kaksi yli 2 300 maratonillaan, Hans Mannstén yli 1 600 maratonillaan kymmenes. Miikka Bäckström on 22. ja Ritva Vallivaara-Pasto sijalla 35. Viidenkymmenen kärjen joukosta suomalaisia löytyy viisi.

”Japanilaisia ja yhdysvaltalaisia listalla on paljon. Siellä on paljon ihmisiä ja tapahtumia. Lisäksi sääolosuhteet juoksemiseen ovat vähän toisenlaiset kuin meillä täällä Suomessa”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Hän toteaa, että pimeänä vuodenaikana on välillä vaikea lähteä aamulla varhain liikkeelle juoksutapahtumaan hankkimaan itselleen seuraavaa listamerkintää. Mutta juokseminen palkitsee aina.

”Moni ihmettelee, pitääkö sitä lähteä juoksemaan jollekin toisella paikkakunnalle, eikö voisi juosta vaan kotiympyröissä. Mutta hulluus on jäänyt päälle, on tämä niin mukavaa. Välillä on mukava juosta yksin, mutta kiva on juosta myös porukassa tuttujen kesken”, Vallivaara-Pasto sanoo.

”Kyllä keho vaatii vähintään 20 kilometrin pitkää lenkkiä kerran viikossa. Jos sitä ei pääse tekemään, on kuin kissa kuumalla katolla. On tähän niin koukuttunut.”


Peruutetaan ajassa 15 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin juoksu vei Vallivaara-Paston lopullisesti.

Juokseminen on ollut hänen elämässään mukana aina, mutta enemmän Vallivaara-Pasto alkoi juosta vuoden 2004 äitienpäivästä alkaen.

Hänen aviomiehensä Antti Pasto oli ostanut puolisolleen äitienpäivälahjaksi sykemittarin ja ehdotti, että jos tämä menisi testaamaan sitä, kun aviomies valmistaa ruokaa.

Ritva Vallivaara-Pasto teki niin kuin pyydettiin. Noin 18 kilometrin lenkin jälkeen hän pyyhkäisi kotiin, hörppäsi lasin vettä ja tuumasi, josko juoksisi vielä vähän – ja juoksi kuusi kilometriä lisää.

”Sen 24 kilometrin lenkin jälkeen mietin, että pystyisinkö juoksemaan maratonin”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Muutaman kuukauden kuluttua Vallivaara-Pasto osallistui ensimmäiselle maratonilleen. Hän epäili kuntoaan, että pääseekö maaliin.

”Sanoin miehelleni, että tule viiden tunnin päästä noutamaan.”

Aviomies tulikin, mutta Vallivaara-Paston maaliintulosta oli jo melkein tunti aikaa. Hän juoksi ensimmäisen maratoninsa hieman yli neljään tuntiin.

”Se tuli niin helposti ja oli niin mukavaa, että osallistuin seuraavalla viikolla toiselle. Siellä aika oli 3.52. Mieheni sanoi, että hänen parasta aikaansa 3.43 en pystyisi rikkomaan. Pakkohan se oli kokeilla.”


Niin Ritva Vallivaara-Pasto alkoi juosta, ja ensimmäisenä vuotena maratoneja tuli kolme, seuraavana vuonna seitsemän, kolmantena vuonna 23 ja sata juostua maratonia tuli täyteen vajaassa neljässä vuodessa. Se tapahtui 1. kesäkuuta 2008.

”Seuraavan runsaan kahden vuoden aikana sain jo 200 maratonia rikki. Miehenikin ennätys meni rikki, mutta siihen kului kyllä vähän aikaa.”

Juostessaan maratoneja Vallivaara-Pasto tutustui muihin maratonkeräilijöihin. Vuonna 2014 hän, Kalevi Saukkonen ja Tage Lemström päättivät kokeilla, pystyisivätkö he juoksemaan vuoden aikana sata maratonia.

”Kalevi juoksi yli 160, Tage 101 ja minä 145 maratonia”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Senkin jälkeen maratoneja on kertynyt tasaisesti. Lauantain maraton oli tälle vuodelle jo 84:s.

”Maratonien juoksu on kuin mikä tahansa muu harrastus. Juoksen välillä töihin tai töistä kotiin. Lisäksi teen lihaskuntotreeniä ja käyn jumpassa”, Vallivaara-Pasto sanoo.


Lauantain maraton jää ehkä Vallivaara-Paston tämän vuoden viimeiseksi, jotta rajapyykin rikkoutumisesta ehtisi myös nauttia.

”Voi olla, että en juokse tänä vuonna enää kuin vain lenkkejä. Lapsenlapsetkin tulevat hoitoon. Ihan kiva ajatella hetki, että nyt ei tarvitse juosta”, hän sanoo.

Maratonien keräilyssä tärkeää on se, että maratoneja juostaan matalalla sykkeellä. Kerran tai kaksi viikossa ei pysty ottamaan koneesta kaikkea ulos.

”Jos aikaa aikoisi parantaa, harjoittelun pitäisi olla ihan erilaista”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Hänen paras aikansa maratonilla on 3.34. Aviomiehen ennätys lyötiin yhdeksällä minuutilla.

”Ei meidän tarvitse tästä asiasta enää kisata. Eikä kumpikaan meistä pääse tällä hetkellä alle neljän tunnin. Kivaa, kun hänkin juoksee muutaman maratonin aina silloin tällöin, vaikka enemmän hän on huoltojoukoissa”, Vallivaara-Pasto sanoo.

Aviomies Antti Pasto on juossut kaikkiaan 127 maratonia elämänsä aikana ja perheen vanhempi tytär Emmi Pasto, 30, myös 131 maratonia. Perheen nuorempi tytär Ella Pasto, 19, ei ole maratoneja juossut­ – ainakaan vielä.

Maratonkeräilijöiden jäseneksi pääsee sadalla maratonilla

Maratonkeräilijöitä Suomessa edustaa 100 Maraton Club ry.

Yhdistykseen kannatusjäseneksi otetaan kaikki halukkaat, mutta varsinaiseksi jäseneksi päästäkseen tilastoituja maratoneja täytyy olla juostuna yli sata. Hyväksytyn tilastomerkinnän saa, jos juostu maraton on julkinen ja maalilinjan ylittää vähintään viisi juoksijaa.

”Varsinaisia jäseniä yhdistyksellä on yli 300. Uusia jäseniä tulee kuin sieniä sateella. Vaikka maratonin suosio on laskussa, niin maratonien keräily kasvattaa suosiotaan koko ajan”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, kauhajokinen Timo Marjomäki.

Marjomäki on juossut 536 maratonia, viimeisimmän Karibialla Curacaossa.

Maratonkeräilyyn kuuluu erityispiirteenä muun muassa se, että maratoneista kerätään erilaisia sarjoja, esimerkiksi mahdollisimman paljon eri paikkoja.

Yhdistyksen väki järjestää myös itse tapahtumia. Loimaan lauantain maratonkin on Suomen 100 Maraton Clubin järjestämä – erityisesti Ritva Vallivaara-Pastolle merkkipaalua ajatellen.

Maailmanlistaa maratonkeräilijöistä ylläpitää japanilainen Takatoshi Yoshino. Lista päivittyy puolen vuoden välein, viimeisin päivitys on kesäkuulta. Lista löytyy täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  6. 6

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää