Sanan säilä sivaltaa miekkailupiireissä

Miekkailun ja viisiottelun kulisseissa kuohuu, kun kentällä ollaan käärmeissään lajiliitolle.

Julkaistu: , Päivitetty:

Osa miekkailun sekä nykyaikaisen viisiottelun kotimaisesta lajiväestä on käärmeissään Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitolle ”kaikenlaisen pienen säädön” vuoksi.

Ensimmäinen kentän toimijoita hiertävä asia liittyy kilpailureissujen matka- ja majoituskuluihin. Urheilijat voisivat monessa tapauksessa saada matkat tai majoituksen halvemmalla järjestämällä asian itse liiton sijaan.

Asian väitetään johtuvan siitä, että liitto voi matkat ja majoitukset ostamalla sekä niistä sitten urheilijoita laskuttamalla näyttää ulospäin, että sillä on myyntiä tai varainhankintaa enemmän kuin todellisuudessa on.

Liitolla on asiaan toisenlainen, pelkän läpilaskutuksen kiistävä näkemys.

”Ymmärtääkseni urheilijat puhuvat arvokisoista, koska ne ovat ainoita kisoja, joissa liitto hoitaa järjestelyt liittojohtoisesti. Arvokisat ovat liiton ydintoimintaa, eikä sitä kukaan muu voi edes tehdä”, liiton toiminnanjohtaja Lena Tallroth-Kock kertoo HS:lle.

”Kaikki muut matkathan urheilijat hoitavat ihan itse vuoden aikana. Niihin me emme puutu, hoidamme vain ilmoittautumiset.”

Urheilijoille tilanne on hankala. Ongelmat myönnetään, ja vaikka kiistat toisaalta haluttaisiinkin ratkoa oman väen kesken ilman julkisuutta, niihin toisaalta tekisi mieli puuttua, koska ”asiat ovat olleet tosi huonosti”.

Käytännössä urheilijoiden suut pysyvät suljettuina.

”Tiedän, mistä on kyse, mutta en lähde kommentoimaan sen enempää”, eräs urheilija sanoi HS:lle puhelimitse.

”Vastaaminen saattaisi minut todella epäkiitolliseen asemaan, enkä kykene kommentoimaan jälkiseurausten perusteella”, toinen urheilija perusteli HS:lle tekstiviestillä.

Lajeissaan maajoukkuetasolla kilpailevat urheilijat tuovat lajiliitolle näkyvyyttä, joka toki on pienissä lajeissa murusia. Parrasvaloilta piilossa puurtavat ruohonjuuritason toimijat kaipaavat liitolta resursseja arkiseen aherrukseen.

”Hallintoa on paisutettu kohtuuttoman suureksi toimintaan nähden. Toivoisin, että kaikki resurssit, mitä saamme yhteiskunnan puolelta tai muuten, käytettäisiin toiminnan kehittämiseen”, viisiotteluvalmentaja Jouko Pakarinen kertoo HS:lle.

Hän rohkenee ottaa varovaisesti kantaa kipeästi hiertäviin aiheisiin Kuopion Miekkailuseuran puheenjohtajan Sami Miettisen kanssa.

”Loppupeleissä miekkailijat maksavat liiton viulut muodossa tai toisessa. Liiton pitäisi ratkaista talousasiat muulla tavoin – joko pienentää kuluja tai saada sponsoreita”, Miettinen sanoo HS:lle.


Kumppaneilta saatavat tulot ovat käytännössä karkkirahoja.

Miekkailu- ja 5-otteluliiton ensi vuoden talousarvioon on kirjattu yhteistyösopimusten tuotoksi vaatimattomat 8 000 euroa. Tämän vuoden talousarviossa summa on 4 000 euroa.

”Siellä ei ole yhtään myyjää eikä yhtään tuotetta, mitä myydään. Sitä ei ole tuotteistettu mitenkään eli kaikki lepää puhtaasti sen opetusministeriön tuen varassa”, Pakarinen harmittelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustuksen osuus ensi vuoden budjetista on 180 000 euroa.

Tallroth-Kock kertoo yhteistyösopimusten hankinnan olevan markkinointityöryhmän vastuulla. Uusia sopimuksia on hänen mukaansa tulossa, eikä 8 000 euron rajan ylittämistäkään pidetä liiton johdossa mahdottomana.

”Se on meillä pientä, eikä pienen lajin myyntikään ole helppo asia”, hän lisää.

Pyyhkeitä lajiliitto saa myös henkilöstöpolitiikastaan. Kivenä kengässä hiertää valmennuspäällikön rekrytointi, jonka liitto aloitti syksyllä 2016. Ketään hakijoista ei valittu, ja tehtävään kiinnitettiin joulukuussa 2017 hallituksen sisältä Minna Lehtola.

Lehtola on entinen huippumiekkailija, joka vuoden 1994 MM-pronssillaan on yhä lajin ainoa suomalainen yleisen sarjan MM-mitalisti. Valmennuspäälliköksi Lehtola kuitenkin nousi ilman valmennuskokemusta tai valmentajatutkintoa.

Lehtolan nykyinen titteli on valmennus- ja nuorisopäällikkö. Liiton toisesta lajista eli viisiottelusta hänellä ei ole syvällistä ymmärrystä, ja lajin harrastajien mukaan miekkailu on korulauseista huolimatta vienyt ja viisiottelu vikissyt päätöksiä tehtäessä.

”Ehkä voisin kommentoida sillä tavalla, että jos katsoo vaikka meidän Olympiakomitean ja Ura-apurahasäätiön päätöksiä, niin Minnan rooli on aika merkittävä näissä. Liittotasolla tehdään työtä yhdessä Olympiakomitean kanssa, jotta urheilijamme voivat saada tällaisia tukia”, Tallroth-Kock sanoo.


Loppuvuodesta pintaan nousseet kipukohdat, kuten kritiikki hallintokuluja kohtaan, ovat olleet Tallroth-Kockin tiedossa jo aiemmin. Liitto käsitteli aiheeseen liittyvän tiedotteen kevätkokoustaan edeltävillä seurapäivillä, ja asia oli esillä jo syksyllä 2018.

”Jos katson tämän vuoden budjetista kahden henkilön palkat, vuokrat, ostetut palvelut sekä hallinnon muut kulut, ovat ne koko tästä meidän liikevaihdosta alle 40 prosenttia”, Tallroth-Kock kertoo nyt HS:lle.

Henkilöstön palkkakuluihin on budjetoitu ensi vuoden talousarviossa 107 000 euroa. Kaikkiaan henkilöstö-, vuokra- ja toimistokulut lohkaisevat budjetista 153 000 euroa.

”Suurin osa meidän työtä on sitä, että palvelemme kenttää. Onko se sitten puhtaasti hallintoa, miten tämän haluaa laskea”, Tallroth-Kock kysyy.

Osa kenttäväestä kuitenkin katsoo nimenomaan hallintokulujen ”kohdelleen kovasti” huippu-urheilua.

Vaikka toiminnanjohtaja Tallroth-Kock onkin pääasiassa eri linjoilla liiton kohtaaman kritiikin suhteen, myöntää hän liiton urheilijasopimuksen kaipaavan muutosta urheilijoiden tukirahapäätöksen suhteen.

Nyt tieto erikseen sovittavan taloudellisen tuen suuruudesta puuttuu yhdeksänsivuisesta sopimuksesta, jonka HS on saanut haltuunsa.

”Heille [urheilijoille] on erikseen ne ilmoitettu”, Tallroth-Kock kertoo.

”Toki saimme sellaisen palautteen urheilijoilta, että he olisivat toivoneet näitä summia tähän sopimukseen. Oletan, että se on näin seuraavassa sopimuksessa.”

Osapuolilta vaadittavat asiat eivät ole sopimuksessa määrällisesti tasapainossa, sillä liiton velvollisuuksia urheilijaa kohtaan esitellään puolikkaalla A4:lla viiden kohdan verran. Urheilijan velvollisuuksia on reilun kolmen sivun ja 33 kohdan verran.

Mistään orjasopimuksesta ei näiden kohtien perusteella voida kuitenkaan puhua, vaan vastaavia perusasioita vaaditaan muidenkin lajien urheilijasopimuksissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  4. 4

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää