Luistimilla liikkuva vauhtikone

12-vuotiaana Amerikasta Suomeen muuttanut Nuorten Leijonien hyökkääjä Joonas Oden on edennyt maajoukkueeseen monen mutkan kautta. Hänen yksinhuoltajaäitinsä teki talkoita kahden edestä ja maksoi 750 euroa kuukaudessa, että Joonas pääsi veljensä Markuksen kanssa pelaamaan jääkiekkoa. Nyt äidin huollettavana ovat enää ruoat ja pyykit.

Julkaistu: , Päivitetty:

Trinec.

Nuorten Leijonien vauhtikone, Suomen mitalipeleihin maalillaan laukonut Joonas Oden on innoissaan mahdollisuudesta pelata 20-vuotisten jääkiekon MM-turnauksessa. Menossa on hänen ensimmäinen arvoturnauksensa missään ikäluokassa.

Tšekin kisat voivat olla Odenille, 19, ponnahduslauta NHL:ään tai ainakin NHL-seurojen tietoisuuteen. Tähän mennessä vain San Jose Sharks on vähän kysellyt nuorukaisen kuulumisia.

NHL:n kahdesta viime varaustilaisuudesta Oden meni läpi ilman, että omaa nimeä huudettiin.

Pelaaminen Nuorten Leijonien tehoketjussa on ollut helppo painaa merkille. Kristian Tanuksen ja Patrik Puistolan kanssa rakennettu kolmikko on latonut pisteitä kovaa tahtia.

Sama trio aloitti yhdessä jo heinä-elokuun vaihteessa Plymouthin turnauksessa, kun tämä ikäluokka kokoontui meneillään olevaan kauteen.

”Tämä on mielenkiintoista, ehkä vähän hermostuttavaa, mutta enimmäkseen mielenkiintoista”, Oden sanoo MM-turnauksesta. ”Tähän mennessä on mennyt erittäin hyvin.”

”Uskon, että voimme päästä kolmen parhaan joukkoon, jos pelaamme joukkueena ja teemme kovasti töitä. Kultakin on mahdollinen, ja unelma.”

Joonas Oden on kulkenut pitkän reitin päästäkseen maajoukkueeseen, MM-kisoihin ja KooKoon liigajoukkueeseen.

 

”Olin 12-vuotias, kun muutimme Haukiputaalle. Äidilläni oli sukulaisia siellä.”

Molemmat Odenin veljekset, Joonas ja Markus, syntyivät Tacomassa Washingtonin osavaltiossa noin 60 kilometriä Seattlesta etelään. Kiekkoiluun hän tutustui naapureiden kautta ja pelimäärät kasvoivat, kun perhe muutti Tacomasta vajaat 500 kilometriä itään Spokaneen.

Yhdysvaltojen länsiosassa jääkiekko on pienempää kuin muualla, mutta Oden oppi luistelun ja perustaidot. Spokanessa hänestä kehittyi pelaaja.

Isoin muutos pojille oli, kun perheen äiti ja isä erosivat ja äiti otti pojat mukaansa Haukiputaalle Oulun kupeeseen.

”Olin 12-vuotias, kun muutimme Haukiputaalle. Äidilläni oli sukulaisia siellä. Veli asui siellä.”

Muutto Yhdysvalloista Pohjois-Suomeen ei ollut ihan mutkaton kahdelle suomea osaamattomalle nuorelle.

”Oli erilaisia ihmisiä, erilainen kulttuuri ja aluksi emme pitäneet siitä. Halusimme lähteä takaisin Yhdysvaltoihin”, Joonas Oden sanoo.

 

”Jos olisi ollut rahaa, olisin voinut maksaa talkoista ja saada jonkun tytön tekemään ne. Rikkaat tekivät niin.”


Äiti Minna Hakala-Oden muistaa hyvin poikien kipuilut. Suomi oli lapsille tuttu lomailuista toisessa kotimaassa, joten täysin vieraaseen ympäristöön he eivät joutuneet.

”Alussa oli sellainen tunne, että tultiin lomalle mutta sitten, kun he tajusivat tämän olevankin arkea. Oli kylmääkin”, Minna Hakala-Oden sanoo. ”Sitten iski koti-ikävä.”

Hakala-Oden sanoo, että Pohjois-Suomi valikoitui uudeksi kodiksi kahdesta syystä. Siellä oli kansainvälinen koulu ja veli.

USA:ssa alkanut kiekkoharrastus jatkui Haukiputaan Ahmoissa, kunnes pohjoisen mahtiseura Kärpät kutsui.

Kärpissä Hakala-Odenin silmille lävähti yksinhuoltajan arki kaikessa karuudessaan. Seura teetti mahdottomasti talkootyötä Raksilan hallin myynti- ja makkarapisteillä. Ja kuukausimaksut olivat niukalla budjetilla elävälle taivaissa.

Joonaksesta täytyi maksaa 400 euroa kuukaudessa ja Markuksen pelaamisesta 350 euroa. Yksinhuoltajalle 750 euron paukku kuukaudessa kävi raskaaksi, ja tähän tulivat ilmaisena työnä tehdyt talkoot päälle.

”Syyskaudella piti tehdä kymmenen vuoroa ja kevätkaudella toiset kymmenen ja minulle se tarkoitti 20+20 vuoroa, kun oli kaksi poikaa. Jos olisi ollut kaksi aikuista perheessä, olisi voinut jakaa vuoroja.”

Samaan aikaan Hakala-Oden teki lähihoitajan töitä ja oli kirjoilla neljässä yrityksessä yhtä aikaa. Keikkoja oli otettava erilaisiin hoitolaitoksiin, kun niitä tuli tarjolle.

Talkoiden toinen huono puoli oli, ettei samaan aikaan voinut ottaa oikeaa työtä vastaan. Tappio oli tavallaan kaksinkertainen.

”Jos olisi ollut rahaa, olisin voinut maksaa talkoista ja saada jonkun tytön tekemään ne. Rikkaat tekivät niin”, Hakala-Oden sanoo. ”Onneksi veljen entinen vaimo auttoi välillä, mutta ei hänkään aina päässyt.”

 

”Nöyrä, harjoittelee hyvin, urheilullinen ja haluaa kehittyä.”


Hakala-Oden on kotoisin Kouvolasta, jossa jäähalli tuli tutuksi teinistä lähtien, kun entinen poikaystävä pelasi KooKoossa.

Muutto kotikaupunkiin oli helppo päätös, kun Kärppien maksut kävivät liian suuriksi ja poikien pelaaminen lisääntyi. KooKoossa oli halvempaa, ja nyt kaikki on kääntynyt toiseen suuntaan.

Markus pelaa KooKoon A-nuorissa ja sopimukseen kuuluu ilmainen pelaaminen. Joonas kuittaa palkkaa liigapelaajan statuksella.

”Tosi siistiä, että pojat ovat pärjänneet hyvin. Helpottaa elämää. Enää ei tarvitse huolehtia kuin ruuasta ja pyykistä.”

Hakala-Oden liikuttuu, kun tulee puheeksi vanhemman pojat pääseminen nuorten MM-turnaukseen.

”En osaa edes sanoa, miltä tuntuu. Pojan unelma, aivan mahtavaa ja olen ylpeä.”

Palataan vielä siihen Joonas Odenin parhaaseen ominaisuuteen, nopeuteen.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen ylistää Odenin nopeutta.

”Se on sellainen spesiaalilahja, jota monella ei ole”, Helminen sanoo ja kaipaa peliin vain lisää jatkumoa. ”Se auttaisi tuloksenteossa ja kaikessa.”

KooKoon päävalmentaja Jussi Ahokas on tehnyt koko kauden töitä Odenin kanssa ja tietää pelaajan lahjakkuuden.

”Nöyrä, harjoittelee hyvin, urheilullinen ja haluaa kehittyä”, Ahokas sanoo. ”Vielä kaivataan vähän lisää tehokkuutta ja pelinlukua. Peliin reagointia pitäisi kehittää.

Siinä missä Joonas on ujo ja välttelee suomen puhumista, juttelee pikkuveli Markus kaiken suomeksi.

”Vilkas ja avoin”, kuvaa KooKoon urheilutoimenjohtaja Jarno Kultanen pikkuveljeä. ”Markus on pienempi ja väkkärämpi. Veljekset ovat kuin eri puusta veistetyt.”


Oikaisu 31.12. klo 8:09: Odenin perhe muutti Tacomasta Spokanen kaupunkiin, ei Spokeniin kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti luki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Joonas Oden


 Syntynyt helmikuussa 2000 Yhdysvaltain Tacomassa.

 Pituus 183 senttiä ja paino 83 kg.

 Seura Liigassa KooKoo. Ei NHL-varausta.

 Laitahyökkääjä, pelaa oikea käsi alhaalla.

 Pelasi lapsena Spokane junior Chiefsissä, Haukiputaan Ahmat ensimmäinen seura Suomessa.

   Pelannut myös Kärppien C-nuorissa.

   Liigassa 45 ottelua 7+10 kahdella kaudella.

 Nuorten MM-turnauksessa kolme ottelua 1+3.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   HS selvitti hallituksen suuret jännitteet: Maria Ohisalo marssi helmikuun alussa ulos neuvotteluista Kesärannasta, vihreät päätti hallitusyhteistyön jatkosta kriisikokouksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Pomo kailotti puhelimessa keskellä avokonttoria ja käski valittajia hankkimaan puhelinkopin – Siitä hetkestä syntyi idea, joka on tehnyt Samu Hällforsista rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Arkistoista löytynyt ainutlaatuinen kaitafilmi paljastaa unohdetun tuhon: Uudenkylän asevarikon räjähdys sinkosi kivenjärkäleitä kuin pommeja vuonna 1965

  5. 5

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää