Therese Johaugin tappio jo täpärällä, Kaisa Mäkäräinen oli Suomen naisten yllätyskannustaja ladun varressa - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Therese Johaugin tappio jo täpärällä, Kaisa Mäkäräinen oli Suomen naisten yllätyskannustaja ladun varressa

Anne Kyllönen yltyi kovaan loppukiriin Johaugin voittoa uhanneen Østbergin peesissä.

Anne Kyllönen sijoittui Toblachissa 17:nneksi.

Anne Kyllönen sijoittui Toblachissa 17:nneksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 31.12.2019 17:16, Päivitetty 31.12.2019 18:40

Toblach

Nyt liippasi jo todella läheltä Norjan hiihtohirmun Therese Johaugin toinen tappio normaalimatkoilla yli vuoteen.

Viime kaudella Johaug hävisi MM-kisojen ja maailmancupin normaalimatkoilla vain kerran, kevättalven yhteislähtökisan loppukirissä helpolla puistoladulla Ruotsin sprintterille Stina Nilssonille.

Tämän kauden normaalimatkoilla Johaug pysyi tiistaina voittamattomana vain 0,7 erolla, kun kyseessä oli Tour de Ski -kiertueen kolmas etappi, Italian Toblachissa hiihdetty 10 kilometriä (v) väliaikalähdöllä.

Sillä erolla maannainen ja hyvä ystävä Ingvild Flugstad Østberg hävisi vuosikymmenen viimeisen mc-kisan.

Tourin voittoa puolustava Østberg on tehnyt vakuuttavan paluun maailmancupiin, jonka hän aloitti vasta viime lauantaina oltuaan alkukauden sivussa terveysongelmien takia.

Østbergillä oli oma roolinsa myös siinä, että Anne Kyllönen oli pitkästä aikaa paras suomalainen mc-osakilpailussa.

Kyllönen sai kahdella viimeisellä kilometrillä peesiapua Østbergiltä ja sijoittui kisassa 17:nneksi. Se on hänelle kauden paras mc-noteeraus.

Kyllösen kaikki suoritukset Tourilla ovat kertoneet nousukunnosta ja enteilevät parasta kautta moneen vuoteen.

”Tämä oli henkisesti tärkeä juttu. Mukavaa, että kulkee, koska harjoituskausi oli tosi hyvä ja ehjä. Tuli harmilliseen paikkaan sairastelua, mutta ne kuuluvat tämän homman luonteeseen”, Kyllönen sanoi viitaten Rukan mc-avaukseen osuneeseen lievään sairasteluun.

Kyllönen hävisi minuutin ja viisi sekuntia Johaugille, mutta päihitti Kerttu Niskasen 13 sekunnilla.

Tourin kokonaiskilpailuissa kaksikko on tasoissa, 2.05 kärjestä sijoilla 17 ja 18.

”Tänään tuli varmaan pienimpiä eroja kärkeen, mitä kympin vaparilla on ollut. Väliaikalähtö ei ole ollut koskaan suosikkejani.”

Kyllösen mukaan hiihto tuntuu nyt hyvältä elimistössä.

”Se tarkoittaa, että hiihtämistä ei tarvitse tavallaan työstää. Kisa lähtee helposti käyntiin, ja siinä on sellaista vauhdin hurmaa eikä väkisin puskemista. Pystyy menemään helpommin kovaa ja uskaltaa iskeä nousuihin. Hiihto on jouhevaa.”

Kyllönen teki 13 sekunnin eron Niskaseen kahdella viimeisellä kilometrillä, jotka ovat pääasiassa loivaa laskua.

”Oli tasapainoinen hiihto. Pidin koko ajan sen varan, että halusin tulla lopun kovaa. Ainakin vauhdinjako onnistui.”

Juuri noilla lopun kilometreillä hän sai vetoapua Østbergiltä, joka oli ensimmäisellä vitosen lenkillään.

”Ajattelin, että kokeillaan kisan kärkivauhtia. Vielä oli sen verran voimia jäljellä.”

Kerttu Niskanen (22:s) oli ymmällään suorituksestaan. Hänellä ei ollut peesipaikkoja.

”Olen tietysti pettynyt. Odotin parempaa. Yllättävän tahmeaa oli. En oikein osaa sanoa mitään. Ei voi mitään, täytyy vain yrittää ladata huomiselle”, Niskanen sanoi viitaten keskiviikon takaa-ajoon, joka hiihdetään perinteisellä.

Suomen naiset saivat ladun varrella kannustusta yllättävältä taholta, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiseltä.

Mäkäräinen saapui maanantaina seudulle harjoittelemaan. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Toblachista sijaitseva Anterselva isännöi helmikuussa ampumahiihdon MM-kisoja.

”Siinä Kaisa rinnalla juoksi, kun hiihdettiin Kertun kanssa peräkkäin, ja huuteli, ettei saa hyytyä. Oli kyllä ihan hauska”, kertoi Suomen kolmas naishiihtäjä Vilma Nissinen, joka sijoittui 43:nneksi.

”Olen ihan tyytyväinen. Tappiota Johaugille tuli 1.15 vähemmän kuin lauantaina. Sain hyvin käännettyä fiilistä. Hieroja pelasti jalat eilen. Peukkua Räisäsen Jarille”, Nissinen sanoi.

Toblach, Italia: Maailmancup, Tour de Ski -kiertueen 3/7 etappi:

Naiset, 10 km (v): 1) Therese Johaug Norja 23.51,9 , 2) Ingvild Flugstad Östberg Norja jäljessä 0,7 sekuntia, 3) Ebba Andersson Ruotsi –10,2, 4) Heidi Weng Norja –10,5, 5) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja –20,8, 6) Natalia Neprjajeva Venäjä –26,0, 7) Jessica Diggins USA –35,6, 8) Sadie Maubet Bjornsen USA –42,9, 9) Rosie Brennan USA –45,0, 10) Katharina Hennig Saksa –53,1, ...suomalaiset: 17) Anne Kyllönen –1.05,5, 22) Kerttu Niskanen –1.18,4, 43) Vilma Nissinen –1.57,1.

Kiertueen kokonaistilanne: 1) Johaug 55.14,0, 2) Neprjajeva –0.21, 3) Weng –0.22, 4) Östberg –0.23, 5) Andersson –0.34, 6) Jacobsen –0.43, 7) Anamarija Lampic Slovenia –0.57, 8) Tiril Udnes Weng Norja –1.04, 9) Diggins –1.10, 10) Bjornsen –1.19, ...suomalaiset: 17) Niskanen –2.05, 18) Kyllönen –2,05, 48) Nissinen –5,17.

Iivo Niskanen synkisteli Tour de Skin kärjen karkaamista venäläisten kolmoisvoiton mukana: ”Se meni Touri nyt siinä”

Seuraa uutisia tästä aiheesta