Hämmentävän pieni joukkue Tour de Skillä kertoo osaltaan Suomen hiihdon ongelmasta - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Kommentti

Hämmentävän pieni joukkue Tour de Skillä kertoo osaltaan Suomen hiihdon ongelmasta

Tälle kaudella selvästi tasoaan nostanut Perttu Hyvärinen sijoittui tiistaina Toblachissa 15:nneksi ja on tällä hetkellä normaalimatkoilla Suomen miesten kakkoshiihtäjä.

Tälle kaudella selvästi tasoaan nostanut Perttu Hyvärinen sijoittui tiistaina Toblachissa 15:nneksi ja on tällä hetkellä normaalimatkoilla Suomen miesten kakkoshiihtäjä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 31.12.2019 19:07
Kuvituskuva

Kun Krista Pärmäkoski joutui jäämään sairastumisen takia viime tingassa pois, Suomella on Tour de Skillä tulessa vain seitsemän hiihtäjää.

Joukkueen pientä hiihtäjämäärää on pidetty hämmentävänä ja ihmetelty viime aikoina mediassakin.

Jos asiaa tarkastellaan huipputason tuloksenteon kriteereillä ja ilman korulauseista, joukkueen pieni koko on ihan perusteltu ja jopa ansaittu.

Samalla se kertoo yhdestä Suomen hiihdon ongelmasta, joka sinänsä on ollut jo pidempään tiedossa. Siitä, että Suomen hiihdon kärki on erittäin kapea. Liian kapea.

Suomessa on tällä hetkellä enintään puoli tusinaa nais- ja mieshiihtäjää, joiden perustaso edellyttää sijoittumista maailmancupin kilpailuissa pisteille eli 30 parhaan joukkoon.

Kun osa heistä ei ollut halukkaita lähtemään Tourille pääasiassa epävireisyyden tai sairastelun takia, joukkueen pieni koko selittyy sillä.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myönsi Ilta-Sanomille karsineensa valmennusjohdon joukkue-esityksestä pari nimeä. Hän perusteli päätöstään paitsi taloudellisilla myös urheilullisilla seikoilla.

Kun katsoo Tour-riman ylittäneiden nimilistaa, niin voi tehdä johtopäätöksen, että karsitut ovat olleet sellaisia urheilijoita, joille maailmancup ei ole tällä haavaa oikea paikka kilpailla.

Sekä valmennusjohdon että vankan valmentajataustan omaavan Hämäläisen ratkaisut ovat toki ymmärrettäviä ja joidenkin hiihtäjien mahdolliset pettymyksetkin.

Mutta rankka Tour de Ski ei ole järkevä kohde hankkia kokemusta kovista kilpailuista.

Toki Suomen Tour-joukkueissa on aiemminkin ollut hiihtäjiä hankkimassa kokemusta, muun muassa Iivo Niskanen ensimmäisellä kaudellaan (2012–13) maajoukkueessa. Silloin leikki päättyi keskeytykseen toisessa osakilpailussa sairastumisen takia.

Silloisen, äärimmäisen huippu-urheiluorientoituneen päävalmentajan Magnar Dalenin ratkaisu oli looginen, koska Niskasen valtava potentiaali oli jo tiedossa.

Nyt vastaavan potentiaalin hiihtäjiä ei ole näköpiirissä.

Iivo Niskanen synkisteli Tour de Skin kärjen karkaamista venäläisten kolmoisvoiton mukana: ”Se meni Touri nyt siinä”

Therese Johaugin tappio jo täpärällä, Kaisa Mäkäräinen oli Suomen naisten yllätyskannustaja ladun varressa