Urheilu

Nuorten Leijonien ykkössentterin Kristian Tanuksen perheessä jääkiekko ei ole ainoa puheenaihe: ”Nyt puhutaan jo politiikkaa”, sanoo kansanedustajan poika

Lääkäriperheen poika saa äidiltään varoituksia, ettei ketään saa vahingoittaa.

Ostrava.

Nuorten Leijonien ykkössentterin Kristian Tanuksen kotona puhutaan nykyään enemmän politiikkaa kuin jääkiekkoa.

Molempiin keskustelunaiheisiin löytyvät hyvät perustelut. Kristian Tanuksen viisi vuotta vanhempi isoveli Jonatan pelaa Lahden Pelicansissa ja perheen isä Michel Tanus toimii Tapparan liigajoukkueen lääkärinä.

Äiti Sari Tanus on Kristillisdemokraattien toisen kauden kansanedustaja ja virittelee helpommin keskusteluja politiikan suuntaan.

”Kyllä se on viime vuosien aikana kääntynyt toisinpäin. Pienenä puhuttiin jatkuvasti jääkiekosta, mutta nyt puhutaan jo politiikasta. Molempia puhutaan ja se on hyvää vaihtelua, ettei jatkuvasti tarvitse jääkiekosta puhua”, Kristian Tanus sanoo.

Yhteiset keskusteluhetket ovat harventuneet, kun jokainen asuu tahoillaan, kun Tanuksen vanhemmat ovat eronneet, mutta äiti pysyy huolehtivana ikuisesti.

”Aika usein tulee äidiltä viestejä, ettei loukattaisi ketään. Koetetaan pitää peli puhtaana”, Tanus sanoo. ”Äiti on sen verran herkkä ihminen, ettei tykkää näistä loukkaantumisista.”

Sari Tanus tuntee erikoislääkärinä ja kahden kiekkoilevan pojan äitinä jääkiekon vaarat. Perheen kolmas poika on keskittynyt enemmän siviiliuran luomiseen.

Läheltä piti, ettei Tanus loukannut pahastikin USA:n hyökkääjää Jack Drurya puolivälieräottelun ensimmäisellä minuutilla. Drury sai iskun päin kasvojaan.

Vähäksi aikaa pääsi MM-turnauksessa valloilleen huhu, että Tanukselle olisi pelikieltoa luvassa. Tapaus ei kuitenkaan edennyt kurinpitokäsittelyyn.

”Näin pelin jälkeen tilanteen, että osui kyynärpää vähän ilkeästi päähän. En kyllä yrittänyt, mutta siinä oli pelko puserossa, että jos tulee kieltoa. Onneksi ei tullut”, Tanus sanoo Ostravan areenan käytävällä, kun Nuorten Leijonien vapaaehtoiset jääharjoitukset hiljalleen loppuvat.

Tanus lähti antamaan Drurylle niin sanottu vastataklausta, jolloin kyynärpää napsahti leukaperiin.

Suomen onneksi ykkössentteri pysyy kaukalossa, kun Kanada tulee vastaan välierässä lauantaina.

Kanada pelasi erikoisen alkusarjan. Se voitti Yhdysvallat, kaatoi odotetusti Tšekin ja Saksan, mutta otti täydellisesti lukua Venäjältä luvuin 0-6.

Turnauksen suosikin kilpeen tuli paha lommo ja merkki siitä, ettei mestaruus ole automaatio.

”Pitää sataprosenttisesti onnistua, jos halutaan voittaa. Samanhenkinen peli tulee olemaan. Taklauksia ja fyysistä peliä paljon, mutta kyllä me ollaan valmiita siihen.”

Varsinkin USA-ottelussa Nuoret Leijonat kesti fyysisen pelin eikä joutunut jäämään kovuudessa kakkoseksi. Sikamaiset taklaukset olivat eri asia, eikä niitä lasketa lajin osaamiskirjoon.

”USA-pelissä nähtiin, kuinka hyvä joukkue me ollaan ja pystytään voittamaan kenet vaan. Se on meidän omasta pelistä kiinni. Jos pelaamme hyvin, pystymme kaatamaan Kanadan ihan helposti. Jos lähdemme hölmöilemään ja antamaan kaverille momentumin, sitten on vaikeaa.”

MM-turnauksessa Tanus otti johtavan hyökkääjän paikan, kun sellainen tuli tarjolle. Hän on jaellut lähes maagisen hienoja syöttöjä Patrik Puistolalle ja Joonas Odenille.

USA-ottelun ainoa osuma lähti Tanuksen aivoriihen tuloksena ja Oden pääsi niittaamaan suoraan syötöstä.

Jos on Oden ketjun ja joukkueen vauhtikone. Tanuksen voi helposti nimetä syöttökoneeksi.

”Pihapeleistä se on tullut. Asuttiin sellaisella alueella Hakametsän lähellä, että siellä oli paljon poikia ja päästiin joka päivä pelailemaan. Siinä oli Peltolan Mikko naapurissa poikineen. Mikko pelasi silloin vielä Ilveksessä Liigaa, kun me oltiin pieniä.”

Tanus tykkää edelleenkin käydä ulkojäillä, mutta liigapelaajan kiireet ja tiukka ottelurytmi rajoittavat vapaaehtoisia höntsäilyjä. Joskus on levättäväkin.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen tunnettiin omana aikanaan erityisesti syöttötaidoistaan. Helmisen kyky nähdä kaukalon tapahtumat ja lähettää oikea-aikainen syöttö olivat häikäiseviä.

Helminen ymmärtää hyvien syöttäjien päälle.

”Todella taitava ja hyvä syöttämään, mutta pieneksi mieheksi myös yllättävän vahva”, Helminen sanoo.

Kolmikko onnistui maalinteossa jo heinä-elokuun vaihteessa Plymouthin turnauksessa Yhdysvalloissa. Marraskuun kotiturnauksen alle Tanukselta vääntyi nilkka aamuharjoituksessa ja se tapahtuma jäi väliin.

”Toistojen määrät ovat suuret, mutta on siinä jotain luontaistakin”, Helminen sanoo. ”Toistot näkyvät, mutta syöttämiseen tarvitaan teknistäkin taitoa. Teknisesti hän pystyy antamaan erilaisia syöttöjä.”

Tämän kauden teemana Tanuksella on ollut luistelun kehittäminen. Voimaa on tullut lisää ja sitä kautta jämäkkyyttä pysyä luistimilla.

”Aika paljon on ollut luistelua, kun olen pieni pelaaja. Varsinkin lähtöaskeliin olen kiinnittänyt huomiota. Niiden pitää olla terävät. Olen katsonut paljon videolta omaa pelaamista ja liikkumista ilman kiekkoa.”

Suomi ja Kanada kohtaavat nuorten MM-kiekon välierissä lauantaina kello 20. Ruotsi ja Venäjä kohtaavat ensimmäisessä välierässä kello 16. Yle näyttää molemmat ottelut suorana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Škoda teki lataushybridin, jonka hinta on puristettu aggressiivisen alas – Uusi Superb on mukava ja jämäkkä tulokas perheautojen luokkaan

   Tilaajille
  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää