Urheilu

Nuorten Leijonien tehohyökkääjä Patrik Puistola jää vielä isänsä saavutuksista, mutta yksi asia pojalla on, joka isältä puuttuu

Maalintekijän kiekkotaidot ovat tulleet kotijärven jäällä Pirkkalassa.

Ostrava.

Nuorten Leijonien pistenikkari Patrik Puistola, 18, lähti pikkupoikana hyökkääjäksi, vaikka isä ja entinen huippukiekkoilija Pasi Puistola pelasikin puolustajana.

Pelipaikka ei periytynyt, vaikka laji siirtyi isältä pojalta. Syy oli yksinkertainen. Patrik Puistola halusi tehdä maaleja.

Ja maalejahan tulee. Melkein jokaisessa sarjassa ja ikäluokassa Puistola on tehnyt enemmän maaleja kuin saanut syöttöpisteitä.

Kyllä sieltä pakin paikalta ehti maalintekoonkin. Pasi Puistola tasoitti nuorten MM-turnauksen loppuottelun Venäjää vastaan täpötäydellä Hartwall-areenalla tammikuussa 1998.

”Kyllä mä sen ylämummon vielä muistan. En unohda sitä ikinä”, Pasi Puistola sanoo.

Hetkeä myöhemmin Suomi voitti 20-vuotiaiden MM-kultaa Niklas Hagmanin jatkoaikamaalilla.

”Hyviä muistoja sieltä on ja värikkäitä tarinoita. Kukaan ei odottanut mitään ja lopputulos oli uskomaton. Sen haluaisi aina kokea uudestaan, mutta pelkkiä muistoja ne ovat nykyään”, Pasi Puistola sanoo kotoaan Pirkkalassa.

Silloinen nuorten joukkue sai ison annoksen lisäväriä, kun Olli ”Päällikkö” Jokinen tulikin joukkueeseen.

”Jokinen tuli Vierumäelle leirille ja oli päässyt maistamaan NHL-elämää. Otteet olivat sen mukaiset”, Puistola muistelee huvittuneena.

Pitkällä urallaan Puistola voitti nuorten MM-kullan lisäksi aikuisten maailmanmestaruuden Bratislavassa 2011. Päälle tulivat SM-kulta Tapparassa ja kaksi Ruotsin mestaruutta Jönköpingissä HV-71:ssä.

Ruotsiin taitava puolustaja jätti lähtemättömän vaikutuksen, joka heijastelee vanhimpien kiekkokatsojien mielessä vielä tänäkin päivänä.

Saavutuksissa teini-ikäinen Patrik ei millään pärjää isälleen, vielä. Suunta on kuitenkin oikea.

Patrik Puistola varattiin viime kesänä NHL:ään ja kuhina oli sen mukaista.

Viime kaudella jokaista Puistolan peliä oli katsomassa joukko NHL:n kykyjenetsijöitä.

Parhaimmillaan jopa 50 kykyjenetsijää istui katsomossa, kun Patrik pelasi. Odotusarvot olivat korkealla.

Lopulta Puistola sai ”vain” kolmannen kierroksen varauksen Carolina Hurricanesiin.

”Lähinnä keskityin pelaamiseen, mutta kyllä isä muistutti, että joka pelissä oli joku katsomassa. Kun hyppäsin kentälle, sitä ei miettinyt ollenkaan”, Patrik sanoo.

Vastaavaa kohua ja kykyjenetsijöiden määrää on nähty viime vuosina Patrik Laineen ja muutaman muun ympärillä. Usein tarkka seuranta on johtanut ykköskierroksen varaukseen, mutta ei Puistolalla.

”En ole missään nimessä pettynyt. Varmasti syy, miksen mennyt alkukierroksilla, kun luistelussa on vielä aika paljon parannettavaa”, hän sanoo realistisesti.

Tapparan fysiikkavalmentajat auttavat Puistolaa luistelun kehittämisessä ja nuorukainen paiskii töitä sen eteen.

Käsistään ja taidoiltaan Puistola loistaa jo nyt ja syy löytyy Pyhäjärven jäältä.

Puistolat asuvat Pirkkalassa ja isä Pasi auraa joka talvi tontin reunalta aukeavalle Pyhäjärvelle jään pientä pelailua varten.

”Vähän aikaa sitten rakennettiin takapihalle ammuskelupaikka, ja varsinkin kesällä tulee vietettyä siellä aikaa”, Patrik sanoo.

Yhteinen pihajää ja sama laji ovat tehneet jääkiekosta helpon puheenaiheen isän ja pojan kesken. Kun poika kasvaa, puhutaan koko ajan vähemmän ja vähemmän kiekosta.

”Oli se aika itsestään selvää, että jääkiekosta tuli minun laji, ja kun tykkäsin käydä katsomassa isän pelejä ja oli helppoa ottaa jääkiekkomaila käteen.”

Patrik Puistola muistaa hyvin isänsä pelit Ruotsissa ja myöhemmin Tapparassa. Uransa jälkeen Pasi Puistola löysi työnkin kiekon parista, kun hän toimii entisen seuransa videovalmentajana.

Pasi Puistola katsoo poikansa pelit, mutta enemmän niitä jännittävät Marjut-vaimo ja kymmenvuotias Elli-sisko. Kun kiekkoperheestä on kyse, pikkuveli Niklas pelaa Tapparan C-junioreissa.

”Kun isä on nykyään koutsi [valmentaja], ovat palautteet menneet vähän liian koutsimaiseksi, kun aikaisemmin se oli sellainen isäpalaute”, Patrik sanoo.

”Nykyään joutuu miettimään, mitä ottaa tosissaan. Ihan kaikkea ei kannata ottaa.”

Saman on huomannut myös Pasi Puistola.

”Jonkin verran harjoituksista ja peleistä keskustellaan, mutta enemmän ne ovat meikäläisen yksinpuhelua.”

Pasi Puistola ei koskaan saanut NHL-varausta, eikä poikakaan ole sinne tunkemassa millään tulipalokiireellä.

”Luistelu ja kamppailupeli pitää saada sellaiselle tasolle, että siellä voi pärjätä. Ei ole kiire mihinkään. Maltilla treenattava kovaa ja huolellisesti”, Patrik Puistola sanoo.

”Kyllä se voima ja kimmoisuus sieltä tarttuvat.”

Nuorten Leijonien onneksi Puistola voi pelata 20-vuotiaiden MM-turnauksessa myös ensi vuonna.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Patrik Puistola


 Syntynyt tammikuussa 2001.

 Pituus 183 cm ja paino 80 kg.

 Laitahyökkääjä, pelaa vasen käsi alhaalla (left).

 Seura: Tappara, oli lainalla Jukureissa.

 Pisteet Liigassa kaudella 2018-2019: Tapparassa 16 ottelua 0+1, kaudella 2019-2020: Tapparassa 15 ottelua 0+1, Jukureissa 7 ottelua 3+2.

 Nuorten MM-turnauksessa 5 ottelua (ennen Kanada-peliä) 4+3 pistettä.

 Carolina Hurricanesin 3. kierroksen varaus vuodelta 2019 numerolla 73.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  2. 2

   Syrjäisellä parkkipaikalla on pieni sininen mökki, jonne kulinaristit ajavat Savosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja

  3. 3

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Lyhyeksi myynnissä pyritään hyötymään osakkeen halpenemisesta – Helsingin pörssissä on yksi yhtiö ylitse muiden sijoittajien vedonlyönnissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää