Kiekkoväkivallan karuin kolkka

Samuli Mykkänen pelasi aikoinaan maailman väkivaltaisimmassa jääkiekkoliigassa LNAH:ssa, jossa pahimmille pukareille maksettiin tappeluista jopa bonuksia. ”Siellä on monilla jätkillä nykyään asiat huonosti siksi, että he tappelivat silloin. Muutama kaveri ei enää ole keskuudessamme”, Mykkänen kertoo HS:n haastattelussa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Antiikin Roomassa suurinta viihdettä olivat väkivalta ja verenvuodatus. Kilpa-ajot, gladiaattoritaistelut ja julkiset teloitukset pyrkivät vastaamaan kansan yleiseen verenhimoon.

Maailma on onneksi muuttunut tuhansien vuosien aikana. Tai no, ei aivan kaikkialla.

Québecin provinssissa vanhan ajan gladiaattoritaistelut tunnetaan nykyään kirjainyhdistelmällä LNAH. Kyseessä on maailman ylivoimaisesti väkivaltaisin jääkiekkoliiga, jossa suomalaisia on pelannut kautta historian tasan yksi.

Ammattilais­kiekkoilun eriskummallisimpiin kuuluva sarja perustettiin vuonna 1996. Ensimmäisinä vuosinaan se tunnettiin lyhenteellä QSPHL. Nykyisen muotonsa ja nimensä sarja sai vuonna 2004.

HIFK:n kasvatti Samuli Mykkänen hyppäsi tuohon tuntemattomaan alkuvuonna 2006. Pelit Ruotsissa eivät olleet sujuneet, ja tappelusta oli tullut yhdentoista ottelun pelikielto.

Mykkänen muisti vanhan kanadalaisen ketjukaverinsa sanoneen, että hänelle voisi soittaa, jos pelaaminen Pohjois-Amerikassa joskus kiinnostaisi.

”Nyt olisi kova paikka tarjolla. Jos menet sinne, sinun ei kyllä tarvitse tapella”, ketjukaveri oli todennut.

Uusi osoite löytyi Montréalista Verdunin kaupunginosasta ja Verdun Dragonsin joukkueesta. Sopimusneuvottelujen tärkein kysymys oli se, onko Mykkäsellä rikostaustaa. Edessä oli todellakin unohtumaton kevät.

”Ensimmäisessä pelissä vähän ajattelin haluavani itsekin tapella. Mutta kuin näin ensimmäisen myllyn, tajusin, että täällä tapellaankin ihan eri tavalla – minähän olen täällä ihan pikkupoika.”

 

”LNAH:ta en suosittele kenellekään.”


Juniorivuosinaan Mykkänen oli jo onnistunut murtautumaan HIFK:n edustusjoukkueen harjoitusrinkiin. Mestaruuskauden jälkeisenä kesänä 1998 hän pääsi harjoittelemaan Myllypurossa yhdessä liigatähtien kanssa ja pelaamaan yhden harjoitusottelunkin.

”Sanon aina, että olin neloskentän mukamas töitä tekevä laituri, jonka suu kävi aika paljon. Hyvät pelaajat ympärillä antoivat mahdollisuuden siihen, että joskus tuli tehopisteitäkin.”

Tie HIFK:ssa päättyi Mykkäsen mukaan omiin hölmöilyihin. Hän päätyi Bluesin A-junioreiden kautta pelaamaan Mestistä Hyvinkään Ahmoissa.

”Hyvinkäällä huomasin, ettei tämä ole se mesta, missä haluan olla. Aloin tähyillä ulkomaille ja pääsin kavereiden avulla Englantiin.”

Kanadan-visiittiään edeltäneellä kaudella Mykkänen oli pelannut Norjan liigassa, johon päätyi NHL:n työsulkukaudella Scott Hartnellin kaltaisia NHL-tähtiä. Mykkäselle jäi käteen miljoonien dollareiden sijasta runsaasti elämänkokemusta, elinikäisiä ystäviä ja muutama uusi kielikin.

”On loistavaa, että nykyään junnut lähtevät yhä useammin Pohjois-Amerikkaan pelaamaan. LNAH:ta en toki suosittele kenellekään”, hän sanoo ja naurahtaa.

 

Mykkänen oli yksi niistä, jotka ”erehtyivät” tappeluliigassa pelaamaan jääkiekkoakin.


Hockey Fights -sivuston mukaan NHL:ssä tapeltiin kaudella 2018–2019 runkosarjan aikana yhteensä 226 kertaa, KHL:ssä puolestaan 41 kertaa. Kotimaisessa Liigassa tappelut ovat laskettavissa yhden ihmisen sormin.

LNAH on viime vuosina siistiytynyt huomattavasti, sillä sarjassa tapeltiin viime kaudella 108 ottelussa ”vain” 153 kertaa. Samalla tahdilla NHL:ssä olisi 1 800 tappelua kauden aikana.

Hockey Fightsin arkisto ulottuu vain 2010-luvun alkuun. Kaudella 2010–2011 LNAH:ssa tapeltiin 147 ottelussa 450 kertaa, yli kolme kertaa ottelua kohden. Se puolestaan olisi NHL-kauteen suhteutettuna 3 389 tappelua.

Ja kyllä, siistiytyminen oli jo tuolloin hyvässä vauhdissa.

”Liiga ei ole puoliksikaan niin kova kuin ennen. Kun pelasin Verdunissa, meillä oli joukkueen kesken sääntö, että joka ilta oli tapeltava vähintään viidesti”, kertoi puolustaja Joel Thériault sanomalehti The New York Timesille vuonna 2011.

 

Bossé oli fanien keskuudessa sarjan ylivoimaisesti suosituimpia pelaajia.


Mykkäsen Verdun-jakso ajoittui liigan hurjimpiin alkuvuosiin. Thériault oli kuitenkin ehtinyt siirtyä pois joukkueesta, ja Verdun Dragonsista oli tullut yksi sarjan vähemmän väkivaltaisista ryhmistä.

Kaudelle 2005–2006 tappeluja oli rajoitettu siten, että yksi pelaaja sai tapella ottelun aikana vain kolmesti. Jäähypörssin ykkönen oli Saint-Hyacinthen Derek Parker, joka keräsi 51 pelissä 508 jäähyminuuttia. Jäähyaitio tuli tutuksi pitkälti siksi, että Parker tappeli kauden aikana käsittämättömät 70 kertaa.

”Parkerilla oli erikoinen tyyli tapella, sillä hän tykkäsi pyörittää vastustajia ympäriinsä. Meidän joukkueessa pelanneen Steve Bossén kanssa Parker kuitenkin tappeli harvoin, sillä vahvempana kaverina Bossé oli vaikeampi liikutettava”, Mykkänen muistelee.

Bossé oli fanien keskuudessa sarjan ylivoimaisesti suosituimpia pelaajia. Mykkänen muistaa hänet mukavana joukkuekaverina, jonka luistelutaito oli kuitenkin surkea. Vahvuudet pääsivätkin paremmin esille vapaaottelussa, jossa Bossé eteni aina terävimmälle huipulle UFC:hen asti.

Vapaaottelumaailman ykköspromoottorin tapahtumissa Bossén saldoksi muodostui kaksi voittoa ja yksi tappio.

 

”Kotijoukkueen fanit olivat heittäneet vaihtopenkillemme kaljaa tietämättä, että takana oli pitkä rivi meidän tappelijoita.”


Mykkänen muistaa ikuisesti vieraspelireissun, jonka Verdun aloitti Québecin Radio X:n vieraana. Ottelu pelattiin Quebec Nordiquesin entisellä kotiareenalla Coliséella, johon mahtui yli 15 000 katsojaa.

”Kun saavuimme hallille, ihmettelin, mikä tapahtuma lähistöllä oli, kun parkkipaikat olivat täynnä.”

Peli oli loppuunmyyty. Mykkänen havahtui tilanteen ainutlaatuisuuteen, kun hän kuunteli siniviivalla O Canadan ranskankielistä versiota ja katseli Guy Lafleurin ja Peter Šťastnýn jäädytettyjä pelipaitoja.

”Se oli elämäni siistein ottelu. Oli myös hauskaa katsella pari vuotta myöhemmin, kun samassa areenassa pelattiin MM-finaalia.”

Québecin kaupungista pelireissu jatkui pieneen Sorel-Tracyyn. Seuraavan päivän pelissä kentällä alkoi nujakka, jossa Mykkänenkin oli osallisena. Yhtäkkiä hän huomasi tappelukaverinsa kanssa, mitä katsomossa oli meneillään: Verdunin kokoonpanon ulkopuoliset tappelijat ja paitansa repinyt apuvalmentaja ottivat mittaa vastustajan kannattajista.

”Jäällä ajattelimme, että mitä ihmettä me oikein tehdään täällä, ja laitoimme hanskat kiltisti takaisin käsiin. Tapauksesta aloitettiin poliisitutkinta, jossa selvisi, että kotijoukkueen fanit olivat heittäneet vaihtopenkillemme kaljaa tietämättä, että takana oli pitkä rivi meidän tappelijoita.”

 

”Monesti oli sovittu etukäteen, kuka tappelee kenenkin kanssa.”


Mykkänen oli yksi niistä, jotka ”erehtyivät” tappeluliigassa pelaamaan jääkiekkoakin. Tehosaldoksi muodostui 2+2, ja jäähyminuutteja kertyi vain neljä – vaikka Mykkänen osallistuikin kolmeen tappeluun.

”Yllätyin siitä, että siellä oli kuitenkin todella hyviä ykkös- ja kakkosketjujen jätkiä, joilla oli kokemusta AHL:stä ja jopa NHL:stä. Monesti odottelimme ensin, että erän ensimmäisten viiden minuutin aikana oli tapeltu kolmisen kertaa, minkä jälkeen pääsimme pelaamaan jääkiekkoa”, hän kertoo.

”Itse pelikin oli fyysistä ja aina kuin tikittävä aikapommi: missä vaiheessa tilanne eskaloituu?”

Tempo oli pienessä kaukalossa kohdillaan, ja yleisö viihtyi. Hieman alle 4 000 paikan Verdun Auditorium oli aina lähes täyteen pakattu.

”Jos jossain pelissä oli vähän vähemmän yleisöä, seurat soittelivat vapaina oleville tappelijoille kiinnostuksen herättämiseksi jälleen. Monesti oli sovittu etukäteen, kuka tappelee kenenkin kanssa, muun muassa henkilökohtaisten kaunojen perusteella.”

Mykkänen kertoo tulleensa hyvin toimeen taloudellisesti. Peruspalkka oli yli tuhat dollaria viikossa, kulut olivat olemattomat, ja pelaajista huolehdittiin erinomaisesti.

Tappelijoiden palkka saattoi muodostua pääasiassa bonuksista. Jokaisesta tappelusta saattoi saada tuhat dollaria. Siksi kokoonpanon ulkopuolelle jääminen oli kova paikka muutenkin henkisesti äärimmäisen kovassa roolissa.

”Emme vielä aamujäilläkään ikinä tienneet, ketkä illalla pelaisivat. Ottelut pelattiin kolmella kentällisellä, pelaajia oli paljon, ja äijiä tuli ja meni.”

 

”En tiedä, kuinka monta kertaa kuulin, kun olkapäät napsahtelivat rikki.”


Yksi kevät ja yksitoista ottelua Verdunissa riittivät Mykkäselle. Jatkosta neuvoteltiin pitkään, mutta lopulta koko seura meni nurin ennen seuraavan kauden alkua.

”Se oli todella hienoa aikaa ja kruunasi oman urani. Oli mieletön kokemus nähdä, mitä kiekko oikeasti on Kanadassa, vaikka omilla pelisuorituksilla ei voinutkaan vaatia isoa lappua ja omakotitaloa Saku Koivun naapurista”, Mykkänen sanoo viitaten silloisen Canadiens-kapteenin supertähden tilanteeseen Montréalissa.

LNAH:n siistiytymisestä Mykkänen on todella iloinen.

”En tiedä, kuinka monta kertaa kuulin, kun olkapäät napsahtelivat rikki. Monet tappelijat opettelivat lyömään vasurilla, kun eivät enää oikealla kädellä pystyneet.”

On päivänselvää, että aivotärähdyksiä tapahtuu, kun paljaalla nyrkillä lyödään toista ihmistä päähän. Mykkänen kertoo, että hän on nähnyt monen pelaajan uran päättyvän joko lyönneistä tai jäähän kaatumisesta tulleisiin päävammoihin.

”Siellä on monilla jätkillä nykyään asiat huonosti siksi, että he tappelivat silloin. Muutama kaveri ei enää ole keskuudessamme. Todella surullisia tarinoita.”

Videolla Jonquiére Marquis -joukkueen puolustaja Jonathan-Ismael Diaby yrittää tapella kotijoukkueen Pétroliers du Nordin kannattajan kanssa.Kanadasta Mykkänen siirtyi Norjan ykkösdivisioonassa pelanneeseen Kongsvingeriin. Kausi alkoi hyvin, kunnes yllättävä takaisku käytännössä päätti Mykkäsen pelit vain 27-vuotiaana.

Ura oli muutenkin jo ehtoopuolella ja lopettaminen mielessä, kun Mykkäsestä tuli ensimmäinen dopingista kärynnyt suomalaiskiekkoilija yli 30 vuoteen. Hänen dopingnäytteestään löytyi jälkiä efedriinistä, ja seurauksena oli kahden vuoden pelikielto.

Maalivahti Stig Wetzell oli aiemmin jäänyt kiinni samasta aineesta vuoden 1974 surullisenkuuluisissa MM-kisoissa.

”Tuli syötyä lisäravinteita, joissa oli kiellettyjä aineita. Määrät olivat vähäisiä, mutta myönnän mitä tein, eikä minulla ole sen suhteen mitään piiloteltavaa”, Mykkänen kertoo.

Pelikieltonsa kärsittyään Mykkänen palasi jääkiekon pariin vielä hetkeksi syksyllä 2010. Kaukalopallon mahtiseura Bewe Sport yritti aloittaa nousun huipulle isommassa lajissa, ja tutut valmentajat ja pelikaverit houkuttelivat Mykkäsen mukaan.

Sarjanousu kakkosdivisioonasta Suomi-sarjaan jäi kuitenkin täpärästi haaveeksi. Samalla Mykkäsen viralliset pelit päättyivät lopullisesti.

”Oli hirveää huomata, kun ei ollut pitkään aikaan käynyt jäällä, miten paikat eivät enää kestäneet yhtään. Oli kuitenkin kiva käydä vielä pelaamassa, ettei ura loppunut dopingtapaukseen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Samuli Mykkänen


 Syntynyt helmikuussa 1980 Helsingissä.

 Pituus 188 cm.

 Helsingin IFK:n kasvatti. Oli vasemmalta laukova hyökkääjä.

 Pelasi jääkiekkoa ammattilaisena vuosina 2001–2007, Suomen lisäksi Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa ja Kanadassa.

 Jääkiekkouransa jälkeen kilpaillut frisbeegolfissa kansallisella tasolla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  3. 3

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  4. 4

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää