Vino ratsastaja voi aiheuttaa vinon hevosen

Moni harrastajaratsastaja kuvittelee ratsastuksen riittävän viikoittaiseen liikuntaan. Lihas- ja kestävyys­kunto pitäisi kuitenkin hankkia ratsastusharrastuksen ulkopuolella. HS kokosi ohjeet oheisliikuntaan.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuusi vuotta sitten Susanna Majuri innostui työpaikkansa juoksuryhmästä. Sen jälkeen tulivat työpaikan kuntosalitreenit. Kerran viikossa Leppävaaran ratsastuskoulussa ratsastusta harrastava Majuri alkoi huomata muutoksia.

”Ratsastus ei ole minulle tavoitteellinen harrastus. Mutta yhtäkkiä ratsastuksenopettajan neuvojen toteuttaminen oli aiempaa helpompaa. Myös reaktiokyky ja tasapaino parantuivat.”

Moni harrastajaratsastaja kuvittelee ratsastuksen hoitavan viikoittaisen liikunnan. Vaikka ratsastuksella on paljon fyysistä ja henkistä kuntoa parantavia ominaisuuksia, moni ratsastaja saisi lajistaan enemmän irti kiinnittämällä huomiota myös ratsastuksen ulkopuolella harrastettavaan liikuntaan.

 

”Ratsastus on hevosellekin miellyttävämpää, kun ratsastaja hallitsee kehonsa.”

Ratsastukseen erikoistunut fysioterapeutti Sofie Henriksson rauhoittelee, ettei ratsastajalle sopiva oheisliikunta tarkoita viiden tunnin hullua salirääkkiä.

”Jo parinkymmenen minuutin oikein tehty kotijumppa pari kertaa viikossa auttaa paljon.”

Ratsastuskoulu vaatii paljon. Ratsastajan on keskityttävä omatahtoiseen eläimeen, kuunneltava ja noudatettava ratsastuksenopettajan ohjeita sekä tarkkailtava muita ratsukoita. Jo pelkkä satulassa pysyminen vaatii ratsastajalta riittävän kestävyys- ja lihaskunnon, reaktiokyvyn, tasapainon ja kehonhallinnan.

Koska ihminen voi keskittyä vain rajalliseen määrään asioita kerrallaan, ratsastajan kannattaa huolehtia fyysiset ominaisuutensa kuntoon muualla. Siten ratsastustunnilla voi keskittyä ratsastustaitojen oppimiseen.


Kolmekymmentä vuotta ratsastusta harrastanut Susanna Majuri sanoo alkaneensa vasta vanhemmiten hahmottaa, miten monet ratsastajan ominaisuudet vaikuttavat hevoseen.

”Esimerkiksi keskivartalon hallinta on ratsastuksessa erittäin tärkeää, eikä sitä voi harjoitella riittävästi satulassa.”

Kun keskivartalon lihakset paranivat lihaskuntotreenin avulla, Majuri huomasi istuntansa kohenevan ja hevosten liikkuvan aiempaa paremmin.


Jos jokaisella ratsastustunnilla tuntuu, että ratsastus sujuu lopputunnista huonommin kuin tunnin keskivaiheilla, syy ei välttämättä ole hevosessa: ratsastajan kestävyyskunto ei vain riitä koko tunniksi. Sofie Henriksson sanoo, että toinen kompastuskivi etenkin toimistotyöläisellä on keskivartalon hallinta.

”Vaikka moni ajattelee ratsastuksen hoitavan keskivartaloa, sen lihaskunnossa on usein paljon puutteita. Ratsastus on hevosellekin miellyttävämpää, kun ratsastaja hallitsee kehonsa.”

Jos on koko päivän istunut lysyssä, ryhti ei yhtäkkiä oikene satulassa.

”Mitä vanhemmasta ratsastajasta on kyse, sitä tärkeämpää on lämmitellä kaikki lihakset ennen ratsastusta ja voimistaa niitä oheisliikunnan avulla.”


Henriksson on erikoistunut ihmisten lisäksi eläinfysioterapiaan, joten hän hoitaa usein ratsukkoa kokonaisuutena.

Kaikentasoiset ratsastajat ovat usein tietoisia hevosen liikkeistä ja puolieroista: samaan tapaan kuin ihmisellä myös hevosella voi olla vahvempi vasen tai oikea puoli. Aina ratsastajat eivät kuitenkaan hahmota eroja omassa kehossaan.

Hevonen heijastaa ratsastajansa ominaisuuksia hyvin herkästi.

”Hevonen reagoi jo istunnan muutokseen, jos ratsastajan toinen jalustin on viisi senttimetriä lyhyempi.”

Kaikki ihmiset ovat toispuoleisia. Oheisliikunnan tavoite on, että ihminen hahmottaa epäsymmetrisyytensä ja harjoittaa heikompaa puoltaan.

”Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen alkanut kiinnittää huomiota hevosen sijaan selässä istuvaan ratsastajaan. Jos esteratsastajan kaikki hevoset ovat toiselta puolelta kireitä, ehkä syy ei olekaan hevosissa.”


Nämä asiat ratsastajan kannattaa hoitaa kuntoon

Tero Puustinen on toiminut ratsastuksen maajoukkueiden ikäryhmien henkilökohtaisena valmentajana muutaman vuoden.

Puustinen sanoo, että ratsastajalta vaadittavat fyysiset perusominaisuudet ovat kaikilla tasoilla samat – kilparatsastajilla vaatimukset vain ovat kovemmat kuin harrastajilla.

Puustinen kertoo neljä asiaa, joihin kaikkien ratsastajien kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Kestävyyskunto

”Harrastajalla pitää olla tarpeeksi hyvä kunto jaksaa tunnin ratsastus. Hyvä nyrkkisääntö riittävästä hapenottokyvystä on, että pystyy juoksemaan viiden kilometrin lenkin 40 minuuttiin. Kestävyyskuntoa voi harjoitella esimerkiksi hölkkäämällä, hiihtämällä tai pyöräilemällä.”

2. Lihaskunto

”Jos ratsastajan lihaskunto ei ole riittävä, hänen asentonsa satulassa alkaa huojua. Keskivartalon lihasten lisäksi pitää harjoitella esimerkiksi pakaralihaksia, takareisiä ja kaikkia ryhdin lihaksia.”

3. Liikkuvuus

”Ratsastajan pitää voida mukautua hevosen liikkeeseen. Se vaatii lihaksilta voiman lisäksi liikkuvuutta. Ongelmat lihasten liikkuvuudessa vievät ratsastajan väärään asentoon. Ratsastajilla on usein kireät reidet, pohkeet ja alaselkä. Kireitä lihaksia pitää venyttää ja huoltaa. Lisäksi niiden vastakkaisia lihaksia pitää voimistaa.”

4. Laaja motorinen liikepankki

”Ratsastus vaatii pitkälle vietyä tasapainoa ja asennonhallintaa. Niitä ei voi saavuttaa vain ratsastamalla. Mitä monipuolisemmin ratsastaja liikkuu, sitä laajempi pikkuaivoissa sijaitseva motoriikan liikekeskus on. Laaja liikepankki auttaa kontrolloimaan vartalon asentoa ja tasapainoa nopeissa, vaativissa ja yllättävissä ratsastustilanteissa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Harjoitusohjelma ratsastajalle


Tero Puustinen laati harjoitusohjelman kaksi kertaa viikossa ratsastavalle harrastajaratsastajalle.

 Maanantai: ryhmäliikuntatunti, esimerkiksi pilates, jooga tai keskivartalotunti

 Tiistai: ratsastus

 Keskiviikko: kävelylenkki, vatsalihastreeni sekä venyttelyt etureisille, alaselälle ja rintalihaksille

 Torstai: ryhmäliikunta­tunti, kovempi kuormitus, esimerkiksi bodypump tai crosstraining

 Perjantai: lepo ja venyt­telyt takareisille, pohkeille ja yläselälle

 Lauantai: ratsastus

 Sunnuntai: peruskestävyysharjoitus (45–60 minuuttia), esimerkiksi hölkkä, pyöräily tai hiihto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  4. 4

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  10. 10

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää