Suomi – urheilun suurvalta - Urheilu | HS.fi

1920-luvulla alkoi suomalaisen urheilun kultakausi, joka hakee edelleen vertaistaan. Suurten tähtien Paavo Nurmen ja Ville Ritolan lisäksi monet urheilijat pitivät huolen siitä, että Suomi on edelleen yksi eniten olympiamitaleita voittaneista maista maailmassa ja yleisurheilun olympiamitalitaulukossa peräti neljäs Yhdysvaltojen, Neuvostoliiton ja Iso-Britannian jälkeen.

Suomi – urheilun suurvalta

Suomi nousi urheilun suurvallaksi sata vuotta sitten sisällissodan ja maailmansodan jälkitunnelmissa. Tutkijan mukaan kunnia siitä kuuluu ihan tavallisille ihmisille, jotka tekivät Suomesta urheilumaan. Eniten suomalaisten menestykseen vaikuttanut ammattiryhmä löytyi kouluista. Voimistelunopettajat olivat aikansa kykyjenetsijöitä, joiden vinkkien ansiosta olympialaisten mitalisade jatkui vuosikausia.


12.1.2020 2:00 | Päivitetty 12.1.2020 11:28

Suomesta ei tullut sattumalta urheilun suurvalta sata vuotta sitten.

Kestävyysjuoksijat Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi, Ville Ritola, Heikki Liimatainen ja Albin Stenroos, keihäänheittäjät, painijat sekä pikaluistelija Clas Thunberg kahmivat kultaa ja kunniaa, mutta pohjatyö menestykselle oli tehty jo aiemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat