”Eihän kännissä osu”

Suomen ainoa darts-ammattilainen Marko Kantele murtaa lajiin liittyviä ennakkoluuloja, jotka usein liittyvät lajin pubitikkahistoriaan. Kantele oli mukana ainoana suomalaisena vuodenvaihteessa dartsin MM-kisoissa, joissa Fallon Sherrock nousi otsikoihin voittamalla ensimmäisenä naisena miesheittäjiä. ”Tiesin hänet entuudestaan”, Kantele kertoo.

Julkaistu: , Päivitetty:

Asikkala

Ensimmäinen heittokierros: tripla 20, tripla 20 ja tripla 20. Toinen: tripla 20, tripla 20 ja tripla 20. Kolmas: tripla 20, tripla 19 ja tupla 12.

Siinä on esimerkki siitä, miten dartsissa pystyy tekemään täydellisen 501-pelin eli heittämään vaadittavat 501 pistettä yhdeksällä tikalla 2,37 metristä, joka on etäisyys tauluun. Kilpailuissa sarja onnistuu muutaman kymmenen kertaa vuodessa koko maailmassa.

Suomen ainoa ammattilaisten kiertuekortin haltija Marko Kantele, 51, ei ole vielä koskaan heittänyt kilpailutilanteessa yhdeksän tikan sarjaa, mutta harjoituksissa temppu on onnistunut.

”Läheltä piti -tilanteitakaan ei ole ollut kuin muutaman kerran, mutta kyllä se tulee vielä kisoissakin. Uskon siihen vakaasti.”

 

”Jos kädet ja pää toimivat, pelaamista pystyy jatkamaan pitkään.”


Kantele on kiertänyt dartskisoja 1990-luvulta lähtien ja kuulunut maajoukkueeseen vuodesta 1992 alkaen. Kipinä lajiin syttyi armeijassa Parolassa vuonna 1989.

”Alakerrassa oli punttisali ja tikkataulu. Siellä rupesin heittämään, ja sain ensikosketuksen dartsiin. Vanhempi autonkuljettaja lähti pois, ja tikatkin olisivat lähteneet. Vaihdoin ne muistaakseni tupakka-askiin, jotta pystyttiin jatkamaan heittämistä”, Kantele nauraa.

Viime vuonna Kantele kiersi ensimmäistä kertaa täyden sarjan ammattilaiskisoja saatuaan vuosi sitten karsintojen kautta PDC-liiton kiertuekortin kahdeksi vuodeksi. Himoittu kortti on vuosittain 128 pelaajalla.

”Olin yrittänyt korttia kolmesti aikaisemminkin. Joka kerta olin jäänyt parin pisteen päähän.”

Kortin myötä pelimatkat ulkomaille lisääntyivät merkittävästi. Hän kertoo käyvänsä pelaamassa ulkomailla 25 kilpailua vuodessa. Pääosin kisat ovat Englannissa.

Kanteleelle on ehtinyt muodostua eräänlainen kaveriporukka ammattilaiskiertueella.

”Siellä on isot pyöreät pöydät, ja melkein aina sama poppoo menee samaan pöytään.”

Kanteleen pöydässä on pelaajia Liettuasta, Latviasta ja Puolasta.

”Ehkä siinä on se, että meidän on helpompi puhua keskenämme englantia, kun kukaan meistä ei puhu sitä äidinkielenään.”

Vaikka Kantele aloittaa vasta toista vuottaan ammattilaiskiertueella, hän on kiertueen vanhimpia pelaajia. Mukana on 10–15 Kanteletta vanhempaa.

”Jos kädet ja pää toimivat, pelaamista pystyy jatkamaan pitkään.”

 

”En laske pelaamista ammatiksi, koska en pysty tällä elättämään itseäni.”


Jotta Kantele pystyisi jatkamaan ammattilaiskiertueella alkaneen vuoden jälkeenkin, hänen pitäisi nousta dartsin maailmanrankingissa 64 pelaajan joukkoon. Tällöin kortin saa uusittua ilman karsintoja. Toinen vaihtoehto on osallistua vuoden päästä karsintakisoihin.

Kanteleen ranking-sijoitus on nyt 104:s, joten vuoden aikana kisoista pitää tulla menestystä hiukan enemmän kuin ensimmäisenä vuotena. Dartsissa ranking-sijoitus tulee suoraan sen perusteella, kuinka paljon palkintorahaa on tienannut.

Kanteleen viime vuoden rahapalkkiot olivat 16 000 puntaa (noin 19 000 euroa).

”Kun olen matkustanut 25 kertaa Englantiin ja yksi reissu on vähintään 600 euroa, ei siitä plussalle jää. En laske pelaamista ammatiksi, koska en pysty tällä elättämään itseäni.”

Pelaamisen lisäksi Kantele työskentelee Vääksyssä Asikkalassa sijaitsevassa hotelli Tallukassa, joka on myös Kanteleen sponsori. Tälle vuodelle hän sai myös toisen sponsorin, Savon Asbestin – mikä tuo myös velvollisuuksia.

”Menen pelaamaan Itä-Suomeen näytösottelun Veijo Viinikan [Suomen dartsliiton puheenjohtaja] kanssa.”

 

”Aion muuttaa kotona harjoituspaikkani valaistusta.”


Kanteleen suurin yksittäinen palkkio viime vuonna oli 7 500 puntaa (noin 8 800 euroa). Se tuli pääsystä vuodenvaihteen MM-turnaukseen, jossa tie nousi pystyyn ensimmäisellä kierroksella. Kantele on osallistunut MM-kisoihin myös vuosina 2009 ja 2018.

Kanteleen mukaan MM-kisoissa olosuhteet poikkesivat muista kilpailuista.

”Siellä pelattiin huomattavasti valoisammassa paikassa, mihin oli tottunut. Aion muuttaa kotona harjoituspaikkani valaistusta.”

MM-kisat nousivat myös Suomessa vuodenvaihteessa otsikoihin normaalia enemmän, kun Fallon Sherrock teki historiaa. Hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka voitti miespelaajan MM-kisoissa. Sherrock selviytyi lopulta kolmannelle kierrokselle.

”Tiesin hänet entuudestaan. Aiemminkin on ollut mukana naispelaajia, mutta kukaan ei ennen Fallonia ole lyönyt itseään läpi”, Kantele kertoo.

Naispelaajia on muutenkin ammattilaiskisoissa vähän. Kanteleen mukaan miehille on jopa hankalaa kohdata naisia dartsissa.

”Se on outo tilanne pelata naispelaajia vastaan. Mitään syytähän ei ole sille, miksei naiset voisi pelata samoissa kisoissa miesten kanssa.”

Kanteleelle itselleen naispelaajien kohtaaminen ei ole vierasta. Hänellä on uransa alkuajoilta erityinen kokemuskin.

”Minullehan ei ole häpeä hävitä naiselle. Kun aloitin, hävisin ensimmäiset neljät viikkokisat Armi Huotarille. Hän oli loistava heittäjä.”

 

”30 vuotta vesiselvänä pelanneena voin sanoa, että kaikki pelaajat eivät juo alkoholia.”


Mitä hyvältä dartsin pelaajalta vaaditaan? Kanteleen mukaan pitkäjännitteisyys ja uteliaisuus ovat avainasemassa.

”Harjoituksissa pitää tehdä toistoja toistojen perään. Uteliaisuus liittyy siihen, että muiden pelaajien heittämistä kannattaa seurata. Kun aloitin, seurasin muiden pelaajien heittotekniikkaa. Myös kilpailuvietti pitää olla koholla.”

Lisäksi Kantele muistuttaa kilpailutilanteen vaatimuksista.

”Paineensietokykyä pitää olla.”

Kanteleen mukaan hän ei hirveästi jännitä kilpailuissa, ei edes MM-kisoissa, joita seuraavat miljoonat katsojat tv-ruuduista.

”En jännittänyt sen enempää kuin Nordic- ja Baltic Tourin finaalissa.”

Kantele harjoittelee 15–20 tuntia viikossa. Treenikauden aikana hän harjoittelee kahdesti päivässä yhteensä neljä tuntia heitto- ja tekniikkaharjoittelua.

Darts on todellista yksinäistä puurtamista. Harjoituksissa ei juuri muita näy.

”95-prosenttisesti treenaan yksin kotona, mutta kilpailen aina kun on mahdollista. Suomessa kilpailemisen lasken nykyisin myös harjoitteluksi.”

Darts on myös sikäli tekniikkalaji, että heittovälineet, tikat, pitää valita tarkasti. Kanteleelle nykyiset tikat tulivat sattuman kautta.

”Osallistuin elektronisen dartsin SM-kisoihin. Ostin sitä varten tikat, jotka tuntuivat hyviltä. Voitinkin kisan nelisen vuotta sitten”, Kantele kertoo.

”Vaihdoin tikkoihin metalliset piikit, ja pelasin sitten kaksi rankingkisaa niillä samana viikonloppuna. Voitin nekin molemmat. Siltä istumalta vaihdoin nämä tikat käyttööni.”

Lajin huiput pääsevät miljoona-ansioihin (Hollannin Michael van Gerwenin palkkiot olivat viime vuonna lähes kaksi miljoonaa euroa), mutta Kanteleen syy kilpailemiseen ammattilaiskiertueella ei ole raha.

”Tästä on tullut elämäntapa. Lisäksi 90 prosenttia kavereistani on lajin parissa. Haave oli Tour-kortti, mutta eihän se riitä, että pääsee pelaamaan. Nyt pitää pärjätä siten, että voin pelata Tourilla lopun ajan, minkä tätä harrastan.”

Tärkeimmäksi saavutuksekseen Kantele nostaa Suomen maajoukkueen kanssa saavutetun maailmancupin joukkuepronssin vuodelta 1997.

”Oltiin kolmesti 8–8-tilanteessa, ja tuli ratkaisupeli. Minut valittiin joka kerta pelaamaan ratkaisupeli, ja voitin sen joka kerta. Se oli onnistuminen pakkopaikassa ja joukkueen eteen.”

Yhtä asiaa ei voi sivuuttaa, kun puhutaan dartsista: alkoholia. Jo lajiin liittyvä termi ”pubitikka” vie oluen äärelle.

”Darts on lähtöisin pubeista, ja se on sosiaalinen tapahtuma. 30 vuotta vesiselvänä pelanneena voin sanoa, että kaikki pelaajat eivät juo alkoholia. Fallon Sherrock ei juo pisaraakaan alkoholia”, Kantele toteaa.

Kantele tiivistää asian ytimekkäästi.

”Eihän kännissä osu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Marko Kantele


 51-vuotias. Asuu Vääksyssä Asikkalassa.

 Saavutuksia muun muassa EM-kulta vuonna 2017 elektronisen dartsin parikisassa Paavo Myllerin kanssa. Myös useita dartsin Pohjoismaiden mestaruuksia.

 Ansainnut uransa aikana palkkiorahoja 81 601 puntaa (96 000 euroa).

 Seuraavat kilpailut Suomessa: Suomen cup 18.–19. tammikuuta Lappeenrannassa. PDC Nordic & Balticin Suomen osakilpailut ja Eurotour-karsintakilpailut Tallukassa Asikkalassa 27.2.–1.3.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  2. 2

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  3. 3

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  4. 4

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  5. 5

   Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – osa vanhemmista tyrmistyi

  6. 6

   Karamellisoidusta sipulista syntyy huiman hyvä pastakastike, ja nopeimmillaan se valmistuu kymmenessä minuutissa

  7. 7

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  8. 8

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  9. 9

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  10. 10

   Markus Tietäväinen jäi jumiin ”aavemaiseen” Wuhaniin ja kertoo, minkälaista on opiskelijan arki eristetyssä miljoona­kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  8. 8

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  9. 9

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  10. 10

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  4. 4

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää