Eräviikinkien peli sujuu, mutta väki ei löydä lehtereille liigaotteluissa – Toiminnanjohtaja listaa painavimmat syyt - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Eräviikinkien peli sujuu, mutta väki ei löydä lehtereille liigaotteluissa – Toiminnanjohtaja listaa painavimmat syyt

Laitahyökkääjä Juho Niinikoski ratkaisi tiukan kamppailun SPV:tä vastaan.

Eräviikinkien Juho Niinikoski (toinen oik.) teki SPV:tä vastaan kaksi maalia. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 12.1. 20:13

Eräviikingit–SPV 6–4

Helsinkiläinen Eräviikingit kuuluu miesten Salibandyliigan kestomenestyjiin, mutta joutuu painimaan tälläkin kaudella tutun ongelman kanssa: peli kulkee kentällä, mutta lehtereitä väki ei täytä kunnolla Vantaan Energia-areenalla.

Väljyyttä oli katsomossa myös sunnuntaina, kun helsinkiläinen sarjakakkonen kohtasi liigan kärkipään joukkueisiin kuuluvan Seinäjoen Peliveljet. Juho Niinikoski ja Eetu Sorvali tekivät kaksi maalia mieheen, kun Eräviikingit otti täyden pistepotin maalein 6–4.

Eräviikingit oli avauserässä tappiolla 1-3 mutta nousi takaa tasoihin ja lopulta ohi. Päätöserään lähdettäessä tilanne oli 4–4, ja sen jälkeen ratkaisijan taitonsa näytti Niinikoski.

Ottelua oli pelattu 48.20, kun Niinikoski viimeisteli 5–4-voitttomaalin. Illan toisen osumansa nuorukainen teki kahdeksan minuuttia ennen päätössummeria.

”Peli oli erilaista kuin SPV:tä vastaan on totuttu pelaamaan. Yleensä vastustaja karvaa ylhäältä asti, mutta nyt se tuli matalammalta”, sanoi Niinikoski.

Aalto-yliopistossa tekniikkaa opiskeleva helsinkiläinen pelaa liigassa ensimmäistä kauttaan.

”Kausi on ollut vaihteleva. Peliaika ja -paikka ovat vaihdelleet ykköskentästä neloskenttään.”

Eräviikinkien Eetu Sorvali tuuletti maaliaan SPV:tä vastaan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Niinikoski vietti nyt kahden maalin iltaa kolmannen kerran kuluvalla kaudella. Liigaottelussa OLS:ää vastaan hän onnistui kahdesti marraskuussa, ja kaksi maalia tilille tuli myös Suomen cupin ottelussa Happeeta vastaan.

Eräviikinkien päävalmentaja Bengt Lodenius oli iloinen, kun oma joukkue nousi ahdingosta.

”Pystyimme parantamaan pelin aikana. Olen tosi tyytyväinen siihen, miten joukkue reagoi pelillisesti tappioasemassa.”

Myös illan ratkaisija sai kehut valmentajalta.

”Vaikka hän (Niinikoski) pelaa vasta ensimmäistä liigakauttaan, hän löytää keinot, joilla pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan.

Eräviikinkien ja SPV:n ottelua seurasi sunnuntaina 454 katsojaa.

”Totta kai se tuo lisälatausta, jos on enemmän väkeä katsomossa. Yritetään esittää sellaisia otteita, että katsojat tulisivat seuraamaan pelejämme”, mietti Niinikoski.

Eräviikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen seurasi mittelöä kiinnostuneena, ja myös hän olisi mielellään nähnyt enemmänkin yleisöä paikassa, jossa salibandya kelpaa pelata ja katsoa.

”Tosiasia on, että salibandy ei ole noussut pääkaupunkiseudulla vielä yleisölajiksi. Jokaisen ottelun eteen joudutaan tekemään paljon töitä, jotta saataisiin katsojia. On esimerkiksi panostettava markkinointiin ja vapaalippujen jakamiseen”, sanoi Oksanen.

Eräviikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen seurasi peliä Vantaan Energia-areenalla. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Hän kehuu Energia-areenaa ”pirun hyväksi halliksi”, mutta sijainti tuo haasteita.

Eräviikingeillä on runsaasti joukkueita eri sarjatasoilla. On päivitelty, mikseivät edes omat jäsenet löydä lehtereille liigajoukkueen otteluihin.

”Omilla joukkueilla on usein pelejä tai harjoituksia samaan aikaan. Silloin, kun niitä ei ole, perheet arvostavat omaa vapaa-aikaansa. Sekin on totta, että osa haluaa katsoa ottelut kotisohvaltaan.”

Sunnuntaina Eräviikinkien ja SPV:n ottelussa oli paikalla vain 454 katsojaa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Eräviikinkien kotiotteluiden yleisökeskiarvo on noin 600 katsojaa. Kolmessa ottelussa on ollut yli 1 000 katsojaa. Esimerkiksi kamppailussa sarjaa näytöstyyliin johtavaa Tampereen Classicia vastaan katsojia oli 1 200.

Salibandyliiga edellyttää, että pelipaikkaan pitää mahtua vähintään 800 katsojaa. Sarjaan nousseet Tiikerit ja ÅIF saavat pelata poikkeusluvalla pienemmissä paikoissa.

”Pasilan urheiluhalli Helsingissä täyttäisi liigan kriteerit, mutta emme halua pelata siellä. Syittä on monia. Siellä on katsomo vain yhdellä puolella kenttää, kahvila on pieni, ja parkkitilat ovat olemattomat. Sitä paitsi meillä on ihan hyvä diili Energia-areenan käytöstä Vantaan kaupungin kanssa”, sanoi Oksanen.

Toiminnanjohtaja muistutti, ettei lipputulojen varaan lasketa kovinkaan paljon. Merkitystä toki niilläkin on.

”Pudotuspeleihin pääsemisellä on valtava merkitys. Jos päästää ensin puolivälieriin ja sitten välieriin, lipputuloja voi tulla niistä enemmän kuin koko kauden runkosarjaotteluista yhteensä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta