Urheilu

Eveliina Piipolle ei riitä urheilijan arki, siksi hän lähtee ”hiihtäjien hautausmaalle”

Piippo haluaa kokeilla, miten onnistuu Yhdysvalloissa yliopisto-opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen.

”Kilpahiihto on kyllä kivaa ja tietynlainen intohimo joo, mutta ei se riitä pitkässä juoksussa.”

Näin 21-vuotias maajoukkuehiihtäjä Eveliina Piippo kirjoitti joulun alla jopa filosofiaan taipuvassa blogissaan.

Tuolloin oli kulunut noin viikko siitä, kun viime talven nuorten MM-mitalisti ja lupaavan aikuisten arvokisadebyytin tehnyt Piippo oli julkistanut päätöksensä lähteä Yhdysvaltoihin opiskelemaan urheilustipendillä.

Kyseessä on tämän tason hiihtäjältä poikkeuksellinen ja jopa radikaali ratkaisu, jossa on ollut nielemistä monilla tahoilla hiihtopiireissä.

Piippo kuvaa karulla kielikuvalla, mihin hän on monien mielestä menossa.

”Itselläkin on se käsitys, joka on suurimmalla osalla suomalaisista maastohiihtäjistä, että Amerikka on hiihtäjien hautausmaa. Sinne kun menee, niin sieltä ei tule takaisin tulosta tekemään”, Piippo sanoo.

”Se oli jotenkin iskostunut itsellekin, että sinne mennään lopettelemaan uraa. Siksi sitä ei osannut pitää minään varteenotettavana vaihtoehtona.”

Mutta nyt Piippo on kuitenkin lähdössä opiskelemaan Denverin yliopistoon ja harjoittelemaan sen hiihtojoukkueessa, jota on vetänyt lokakuusta lähtien Toni Roponen, yksi Suomen nykyhiihdon tunnetuimmista ja menestyneimmistä valmentajista.

Ja nyt Piippo pitää opiskelun ja hiihdon yhdistämistä Kalliovuorilla varteenotettavana vaihtoehtona.


Keväällä 2017 Piippo kertoi HS:n haastattelussa sanoneensa noin viisivuotiaana äidilleen, että hänestä tulee isona lääkäri-hiihtäjä. Jo tuolloin kolmisen vuotta sitten ollessaan urheilulukiolainen Piippo pohti blogissaan urheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistämistä.

Hän ehti jo kokeilla Rovaniemellä asuessaan kokopäivätoimisen urheilijan elämää, mutta jokin siinä tökki.

”Viime kauden aikana vahvistui se fiilis, että kaipasin hiihdon rinnalle jotain muutakin kuin vain urheilua. Oli jatkuvasti sellainen fiilis, että elämällä on oikeasti enemmän annettavaa kuin sellainen urheilijan arki pystyy itsessään antamaan”, Piippo sanoo.

Viime kaudella Piippo käytti kilpailumatkoilla vapaa-aikaansa hyvin epätyypillisellä tavalla. Vaikka lukio ja ylioppilastutkinto oli suoritettu, Piippo oli ottanut mukaan lukion oppikirjoja.

”Aloin laskea niitä tehtäviä. Tuntui, että se toimi hyvänä nollauskeinona treenien ja kisojen välissä. Se ei kuitenkaan tuntunut enää hirveän merkitykselliseltä, kun ei ollut mitään koetta tulossa. Kaipasin sellaista, että siitä saisi jotain hyötyä irti.”

Kun keväällä kilpailukauden jälkeen oli hiihtäjän eräänlainen lomakausi, Piippo sai tarpeekseen.

”Tuli sellainen olo, että en jaksa sitä elämää, jossa vain aamusta iltaan chippaillaan eikä ole oikein mitään sisältöä.”

Ensin hän valitsi kesälle verkossa suoritettavia avoimen yliopiston opintoja.

”Tajusin, että tällaista olen kaivannutkin. On jotain oikeaa tekemistä, ja tuntui, että homma menee eteenpäin. Sen voisi joskus lukea hyväksi johonkin tutkintoon.”

Kun Piippo oli muuttanut takaisin Tampereelle, hän aloitti avoimessa yliopistossa perusopinnot, jotka myöhemmin voisi sisällyttää biolääketieteen tekniikan tutkintoon. Hänellä oli myös aikomus hakea myöhemmin varsinaiseksi opiskelijaksi.

Syksyllä Piipolla oli ongelmia harjoittelussa, ja sitten tarjoutui mahdollisuus lähteä muutamaksi viikoksi Denveriin harjoittelemaan kokeneen maajoukkuekollegan Riitta-Liisa Roposen kanssa, joka oli muuttanut sinne puolisonsa Toni Roposen uuden työn perässä.

”Enemmän kyse oli siitä, että menen vain siellä käymään ja saan hyvän harjoitusjakson. Mutta totta kai ajattelin, että on mielenkiintoista nähdä, mikä meininki. Kun koulujuttu tuli puheeksi, annoin heti tilaa sille ajatukselle.”

”Miksei katsoisi ja selvittäisi, mikä se systeemi on. Jos se yhtälö voisi toimia paremmin. Kaikki tietävät, että ei voi olla optimaalista asua Tampereella ja käydä avoimen yliopiston kautta opintoja.”

Tammikuun aikana Piippo aloittaa Denverin yliopistossa nelivuotiseen biotekniikan tutkintoon tähtäävät opinnot, ja hänestä tulee yliopiston hiihtojoukkueen meritoitunein urheilija.

Opiskelukustannukset kattavan stipendin saamisessa Toni Roponen oli luonnollisesti vahva vaikuttaja.


Piippo arvelee, että monilla tahoilla hiihtopiireissä hänen päätöstään ihmetellään ja arvostellaankin, vaikka kukaan ei ole sitä tullut suoraan sanomaan.

”Tiedän, että sellaista keskustelua on varmasti käyty. Moni ehkä ajattelee, että päästiinpä siinä kilpakumppanista eroon tai että potentiaali jää harmittavasti käyttämättä.”

Maajoukkuetason hiihtoharjoittelun ja täysipainoisen opiskelun yhdistämisestä ei ole Suomessa juurikaan onnistuneita esimerkkejä.

”Tiedän, että faktat ja tilastot eivät ehkä ole minun puolellani tässä asiassa, mutta se ei minua kiinnosta.”

Piippo sanoo käyneensä ennen päätöksen tekoa paljon keskusteluja, eikä vähiten lähipiirin ja valmentajien kanssa.

”Totta kai ei saa luoda mitään liian hienoa illuusiota, ja on keskusteltu kriittisesti. Ei kukaan ole sanonut lähiympäristössänikään, että tämä on varmasti se oikea tie maailman huipulle. Mutta kun teen päätöksen, ne minulle tärkeät ihmiset yrittävät ymmärtää ja löytää mahdollisimman hyvän kokonaisuuden minun kannaltani.”

Tiistaina Piippo kilpaili ensimmäisen kerran tällä kaudella kotimaassa ja sijoittui yhdeksänneksi viiden kilometrin (p) kilpailussa Vantaan Suomen cupissa.

Ensi talvena Piippo haluaa olla mukana Suomen joukkueessa Oberstdorfin MM-kisoissa, joissa ohjelmassa on hänen ominaisuuksilleen parhaiten sopiva arvokisamatka, 10 kilometriä väliaikalähdöllä ja vapaalla hiihtotavalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Eveliina Piippo


 21-vuotias

 Asunut Tampereella, Pirkkalassa, Vuokatissa ja Rovaniemellä

 Valmentaja: Ville Oksanen

 Parhaita saavutuksia: MM-kisoissa 19:s ja 23:s, maailmancupissa parhaimmillaan 18:s ja 20:s, nuorten MM-kisoissa 10 km:n (v) hopeaa (2019), yhdistelmäkisan 4:s (2018) 5:s (2017), nuorten PM-kisoissa hopeaa ja pronssia, yleisen sarjan SM-kisoissa parhaimmillaan 3:s ja 4:s, viisi nuorten SM-kultaa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  7. 7

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää