Urheilu

Vauvauinteja 35 vuotta ohjannut Tuija Pohjola kritisoi päättäjiä liikunnasta tinkimisestä: ”Osa kunnista on livennyt uimaopetuksesta”

”Liikunnalla on suuri merkitys, oli kyse sitten oppimistuloksista tai mielenterveyden parantamisesta”, sanoo liikuntaneuvos Tuija Pohjola.

Henkivakuutus, joka estää hukkumisia ja taito, joka mahdollistaa vesiliikunnan harrastamisen vauvasta vaariin.

Näin Urheilugaalan palkintoehdokas, oululainen Tuija Pohjola kuvaa uimataidon merkitystä pitkällä perspektiivillä asiasta. Pohjola, 65, on paitsi kilpaillut uinnissa nuoruudessaan myös tehnyt työuransa Oulun kaupungin liikuntatoimessa. Esimerkiksi vauvauinteja Pohjola veti viime elokuuhun asti, kaikkiaan 35 vuoden ajan.

Kilpaurallaan Pohjola voitti SM-kullan 200 metrin perhosuinnissa jo 13-vuotiaana ja ui EM-kisojen loppukilpailussa. Huippu-ura päättyi nuorena, mutta uinti jäi vahvasti elämään, kun työpaikka löytyi vuonna 1974 valmistuneesta Raksilan uimahallista.

”Hain töihin uimavalvojaksi, ja aluksi työ oli pelkästään valvomista. Ilmoitin kahden viikon jälkeen, että se ei riitä, vaan pitää saada myös ohjausta”, Pohjola kertoo.

Työtä uinninohjauksen parissa löytyikin niin alle kouluikäisten uintikoulutuksesta, vauvauinnista kuin vesiliikunnasta. Lisäksi Pohjola koordinoi koulujen uimaopetusta ja esikoululaisten uimahallikäyntejä.

Urheilugaalassa torstaina Pohjola oli ehdolla Taustavoima-palkintoon. Palkinnon voittivat Jari Haapanen ja Heino Lipsanen, jotka ovat kehittäneet ja uudistaneet urheilua aluejohtajan tehtävissä. Ehdolla oli myös Eerikkilän urheiluopistolta eläköitynyt, valmennuksen kehittäjänä työuransa tehnyt Kyösti Lampinen.

Ehdokkuusperusteluissa Pohjolaa kutsuttiin terveysliikunnan sanansaattajaksi, joka on ollut edistämässä kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia sekä tuonut kuntien näkökulmia esiin Valtion liikuntaneuvostossa.

Pohjola on edistänyt liikunta-asioita myös politiikassa. Pohjola on istunut yhden kauden, vuosina 1995–1999 Sdp:n kansanedustajana Oulun vaalipiiristä ja on edelleen Oulun kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen.

Luottamustehtävät lääninhallituksessa veivät Pohjolan kehittämään uinninopetusta, joka saatiin kaikkiin Oulun läänin kuntiin. Valtakunnallisesti Pohjola oli mukana vaikuttamassa siihen, että uinninopetus tuli osaksi opetussuunnitelmaa.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitossa Pohjola on ollut hallituksen jäsenenä ja vuonna 2016 liitto palkitsi hänet plaketilla, koska hänen katsottiin toimineen erityisen ansioituneesti liiton päämäärien eteen. Samana vuonna Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Pohjolalle liikuntaneuvoksen arvonimen.

Pohjola puhuu elinikäisen liikkumisen puolesta. Erityisesti ikäihmisten liikuntamahdollisuuksien parantaminen on hänestä tärkeää monesta näkökulmasta.

”Onneksi näyttää siltä, että lasten liikunta on lisääntynyt. Tällä hetkellä toivon eniten, että ikäihmisten liikuntaa pystytään parantamaan. Viemään sitä tarpeen mukaan vaikka kotiin, että olisi mahdollisuuksia. Liikunnalla on suuri merkitys, oli kyse sitten oppimistuloksista, mielenterveyden parantamisesta tai sosiaalisten merkitysten luomisessa”, Pohjola sanoo.

Kodissa harrastettavan ikäihmisten kuntouttavan liikunnan parissa Pohjola on toiminut kotikaupunginosassaan Lintulammella.

Kunnossa kaiken ikää -ohjelmaan kuuluvassa Yhdessä yhdenvertainen -hankkeessa vanhusten kotona käydään ohjaamassa jumppaa ja auttamassa ravintoasioissa. Pyrkimys on pitää toimintakyky riittävänä omassa kodissa asumiseen.

”Kun toimintakyky paranee, ohjataan matalan kynnyksen ryhmiin.”

 

”Vauvauinti on ensimmäinen liikkumisen muoto, jota koko perhe voi yhdessä harrastaa.”


Vauvauinnin ohjauksessa Pohjola on nähnyt läheltä lukuisten vauvojen ensimmäisiä hetkiä liikunnan parissa. Vauvauinnilla on Oulussa vankka suosio, sillä kaupungin ohjauksessa on tällä hetkellä 24 ryhmää. Sen lisäksi Kempeleessä on ryhmä ja yksityisiä palveluntuottajiakin toimii vauvauinnin järjestäjänä.

”Vauvauinti on ensimmäinen liikkumisen muoto, jota koko perhe voi yhdessä harrastaa. Jos pienenä harrastaa, vedestä tulee elementti, jossa on kivaa harrastaa”, Pohjola sanoo.

Urheilugaalan palkintoehdokasperusteluissa mainitaan Oulun olevan Euroopan komission listauksissa yksi Euroopan parhaista liikuntapaikoista. Yhtenä syynä mainitaan myös maksupolitiikka.

”On ollut tärkeää, että hinta on sellainen, että kaikki voivat osallistua. Vauvauinnista otetaan Oulussa pelkkä aikuisen normaali uintimaksu. Se on turvannut sen, että kaikki voivat osallistua. Kyllä vauvat rakastavat vettä, kun antaa mahdollisuuden.”

Suomalaisten uimataidon Pohjola arvioi vuosien saatossa parantuneen koulujen uimaopetuksen ansiosta. Esimerkiksi Oulussa tällä hetkellä kuudesluokkalaisista 90 prosenttia osaa uida, kun mittarina käytetään sitä, että veteen pudottuaan pystyy uimaan 200 metrin matkan, josta vähintään 50 metriä selällään.

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (Likes) julkaisi vuonna 2017 tutkimuksen uimataidosta. Koko maassa kutosluokkalaisista osasi uida 76 prosenttia, joten Oulu oli selvästi keskiarvon yläpuolella.

Pohjolan mukaan kutosluokkalaisten lukema on ollut Oulussa joskus parempikin. Esimerkiksi maahanmuuttajien määrän kasvu on pienentänyt lukemaa Oulussa, koska heitä tulee alueilta, joissa järvissä uiminen ei ole yhtä luontainen osa lapsuutta kuin Suomessa.

Myös maahanmuuttajille järjestetään Oulussa uimaopetusta, jotta uimataitoa saataisiin parannettua.

Uimataidon puolesta on kannettu huolta. Esimerkiksi marraskuussa Helsingin kaupungin liikunnanohjaaja Mia Karvonen kertoi Helsingin Sanomissa huomanneensa, että koululaiset eivät enää oppineet uimaan selkää, koska fyysinen aktiivisuus on vähentynyt.

Pohjola nostaa tulevaisuuden osalta huoleksi rahanpuutteen, joka on vaikuttanut jo uimaopetukseen.

”Säästötavoitteiden toteutuksessa osa kunnista on livennyt koulujen uimaopetuksesta”, Pohjola sanoo.

Rahaa tarvitaan myös uimahallien pitämiseen sellaisessa kunnossa, jossa ne palvelevat käyttäjien tarpeita.

”Olen ollut huolissani itsekkyydestä uimahalleissa, josta Ilta-Sanomien Tuomas Manninen kirjoitti jokin aika sitten kolumnissaan. Uimahallien peruskorjausten yhteydessä pitää ottaa huomioon se, että vesiliikunnan kirjo on laajentunut paljon.”

Pohjola muistuttaa, että rahaa kannattaa silti ohjata liikunnalle. Liikkumattomuuden hinta terveyskuluina voi olla useita miljardeja jo yhden vuoden aikana.

”Kun talous on ahdingossa, pitäisi kahta enemmän käyttää ehkäisevän työn elementtejä”, Pohjola sanoo.

Yhdestä asiasta liikuntapolitiikassa Pohjola on erityisen iloinen: siitä, että toiminnassa on pystytty puoluerajat ylittävään yhteistyöhön.

”Oli kyseessä valtion liikuntaneuvosto tai kunnan päätöksenteko liikunta on ihana asia. Ei tunneta hallitus-oppositio-asetelmaa, vaan asioita viedään yhdessä eteenpäin. Poliittinen työ on mennyt surulliseksi. Jotenkin toivoisi, että otettaisiin mallia liikunta-asioiden hoitamisesta. Liikuntaneuvostossa ei ole ikinä äänestetty.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Tuija Pohjola


 Syntynyt 1954.

 Asuu Oulussa.

 Kilpauimari, joka teki myöhemmän työuransa Raksilan uimahallissa.

 Liikuntaneuvos, sai tasavallan presidentin myöntämän arvonimen vuonna 2016.

 Valtion liikuntaneuvoston jäsen.

 Urheilugaalan Taustavoima-kategorian palkintoehdokas.

 Oulun kaupunginvaltuutettu vuodesta 1989 alkaen, Sdp.n kansanedustaja vuosina 1995–1999.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  2. 2

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  3. 3

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  4. 4

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  5. 5

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  7. 7

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  9. 9

   Entisen diktaattorin vaimon tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa Imelda Marcosin kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen kuoli kansallispäivän kunniaksi järjestetyssä leivostensyönti­kisassa Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  4. 4

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  7. 7

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  9. 9

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  10. 10

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  6. 6

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää