Urheilu

Kaapo Kakko sai kaksi palkintoa ja kehut asenteestaan diabetekseen ja keliakiaan: ”Se ei ole asia, jonka taakse hän menisi koskaan”

Kevin Lankisen lukuintoa vauhditti Zlatan Ibrahimovićin elämäkerta.

Urheilugaalan palkinnot jäivät edustajien noudettaviksi, kun jääkiekon maailmanmestarijoukkueeseen kuuluneet Kaapo Kakko ja Kevin Lankinen nappasivat yhteensä kolme pystiä.

New York Rangersin Kakko palkittiin sekä läpimurrosta että vuoden nuorena urheilijana. Chicago Blackhawksin farmissa pelaavalle Lankiselle myönnettiin Esikuva-palkinto. Kakon palkinnot haki Leijonien GM Jere Lehtinen, Lankisen pysti ojennettiin hänen äidilleen Christa Grönlundille.

Kakon viime vuosi toi hänelle kaksi maailmanmestaruutta. Tammikuussa alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisoissa Kakko teki voittomaalin. Toukokuussa Kakko oli mukana miesten MM-kisoissa, jotka päättyivät myös kultaan.

Lehtinen näki Kakkoa läheltä seitsemän viikon ajan, kun MM-kisojen lisäksi mukaan lasketaan MM-kisoihin valmistanut leiritys.

”Näki läheltä millainen intohimo hänellä on tulla paremmaksi jääkiekkoilijaksi ja millainen halu auttaa joukkuetta. Oli hieno nähdä jokapäiväinen työnteko ja miten kova on itselleen”, Lehtinen sanoi.


Lehtinen sanoi seuranneensa Kakon pelejä tällä kaudella. Suomalaisen alku NHL:ssä on ollut hankala. Toisella varausnumerolla NHL:ään varatun Kakon peliaika on jäänyt ajoittain pieneksi.

”Se on iso juttu, että hän pelaa. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Hyppy täältä on kuitenkin se, että joka ilta on maailman parhaat pelaajat vastassa ja pelejä joka toinen päivä. Matkustusta ympäri mannerta. Odotukset ovat joka ilta kovat”, Lehtinen muistutti.

Kakko on kertonut julkisesti sairastavansa sekä ykköstyypin diabetesta että keliakiaa. Lehtinen kertoi, että Leijonissa pyrittiin auttamaan Kakkoa kaikin tarvittavin keinoin kevään aikana.

”Hän ei tee siitä numeroa ja tietää, miten se hoidetaan. Se ei ole asia, jonka taakse hän menisi koskaan. Kaapo on hieno esimerkki, että jos on vähän vaikeaa ja on erilaisia juttuja että joutuu katsomaan ruokavaliota, ei se ole este sille, että voi olla maailman huippu.”

Leijonien maalia vartioineen Kevin Lankisen palkinto tuli ennen kaikkea lukemisen ansiosta. Lankinen sai harrastuksestaan huomiota MM-kisojen aikana ja kisojen jälkeen hän aloitti Facebookissa Lankisen lukupiirin, joka on kerännyt yli 10000 seuraajaa. Lankinen on kiinnittänyt huomiota heikentyneeseen lukutaitoon.


Lankisen äiti Christa Grönlund oli liikuttunut siitä, miten Lankinen kertoi olevansa kiitollinen vanhemmilleen.

”Kyllä se meni sydämeen”, Grönlund sanoi.

Lankinen tulee kaksikielisestä perheestä. Äitinsä kanssa hän on puhunut ruotsia ja isänsä kanssa suomea. Myöhemmällä iällä Lankinen on lukenut kirjoja myös englanniksi.

Grönlund sanoo, että perheessä on luettu ja hänellä itselläänkin on aina jokin kirja kesken.

”Mutta en voi ottaa tästä kredittiä. Tämä on hänen oma intohimonsa. Joskus hän sanoi, että meiltä lahjaksi saatu Zlatan Ibrahimovićin kirja oli viimeinen niitti sille, että hän innostui entistä enemmän omaelämäkerrallisista kirjoista”, Grönlund kertoi.


Grönlund muistelee, että ensimmäisiä Lankisen itse lukemia kirjoja olivat Kiekkotähti-kirjasarjan kirjat. Kirjat kulkivat myös mukana pelireissuilla.

”Hän on itse kertonut, että kirjat olivat helppo pääsy pois urheilusta ja auttoivat hetkeksi relaamaan.”

Kakon palkinnot noutanut Jere Lehtinen tuntee luonnollisesti myös Lankisen Leijonista. Lehtinen sanoo Lankisen tehneen vaikutuksen jo muutama vuosi sitten.

”Hän tuurasi muutama vuosi sitten yhden päivän Helsingissä EHT-turnauksessa. Silloin ekan kerran tapasin, ja tuli hyvä olo hänen rauhallisuudestaan”, Lehtinen muisteli.

”Häntä auttaa pelihommassa se, mitä hän on tehnyt pelin ulkopuolella. Tosi hieno homma. Onnittelut hänelle siitä, että valittiin. Jääkiekkoilijoita pidetään välillä kovina, mutta löytyy myös sitä toista puolta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  5. 5

   Italian koronavirus­tartuntojen määrä kasvaa: Venetsian karnevaali keskeytettiin, kouluja ja museoita kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää