Urheilu

Nelikymppisenä maailman huipulle

Talviuinnin kuusinkertainen maailmanmestari Mika Pöyhölä harjoittelee voimaa ja tekniikkaa lämpimissä oloissa ja kylmään vain totutellaan. Lajin SM-kisat järjestetään helmikuussa Joensuussa ja MM-kisat Sloveniassa.

Kuusi MM-kultaa, 23 Suomen mestaruutta, lukuisia himmeämpiä mitaleita ja yksi ikäluokkansa maailmanennätys. Ei huono saldo kilpaurheilu-uralle, joka alkoi vasta nelikymppisenä.

”Kun kaikki aina sitä kysyvät, niin viime keväänä ne laskin”, talviuintimestari Mika Pöyhölä toteaa vaatimattomasti.

Tampereen Talviuimareita edustava Pöyhölä, 54, aikoo kasvattaa komeaa mitalisaldoaan helmikuun alussa Slovenian MM-kisoissa. Mutta onko kyseessä siis avanto- vai talviuinti?

”Talviuinti on varmaan oikea termi, vaikka avantouintinahan se on kansan suussa lähtenyt liikkeelle. Aina ei kuitenkaan ole jäätä siinä ympärillä, niin talviuinti kattaa kaikki tilanteet.”


Avantouinti on suosittu talviharrastus joka puolella Suomea. Suomen Ladun mukaan talviuintia harrastaa säännöllisesti yli 150 000 suomalaista. Moni hyytävästä vedestä nauttiva kertoo avantouinnin virkistävän, mutta tutkimustietoa terveysvaikutuksista ei ole kovin kattavasti.

Pöyhölälle avanto on tuttu paikka jo lapsuudesta, mutta kilpailemisen hän löysi vasta myöhemmällä iällä.

”Olen avannossa käynyt ihan lapsesta asti, ja jostain saatiin päähänpisto, että mennään Seinäjoen SM-kisoihin [2004]. Sijoituin kympin sakkiin ja innostuin lajista. Siitä se sitten lähti.”

Pöyhölä on harrastanut talviuintia noin 15 vuotta. Hän kertoo harrastaneensa koko ikänsä urheilua monipuolisesti, mutta nykyisen harrastuksen taustalla ei ole aiempaa kilpauintia.

”Olen koko ikäni höntsäurheillut, mutta en minä ikinä missään hyvä ole ollut. Lentopalloa, sulkapalloa, yleisurheilua. Keihäänheitossa olen kilpaillut veteraanitasolle asti. Viitisen vuotta sitten heitin vielä 50 metriä miesten keihäällä, mutta jätin sen sitten pois, kun vammariski on niin iso. Nyt uinti on noussut tärkeimmäksi”, Pöyhölä sanoo.

”Innostuin treenaamaan ja meni vähän vakavammaksi. Tuli valmentajaa ja vedenalaista videokuvausta. Halusin kehittyä, ja siitä innostus lähti.”

Vaikka kovin moni tuskin harjoit­te­lee lajin parissa hampaat irvessä, ei mitaleja enää napsita ilman treeniä varsinkaan arvokisoissa. Rakennus­alalla työskentele­vä Pöyhölä kertoo, että viikossa uinti­tunteja tulee noin neljä, sali­harjoittelun parissa pari ja venyttelyssä 4–5 tuntia.

”Olin viikon treenimatkalla Teneriffalla ja siihen päälle vielä kaksi viikkoa vaimon kanssa siellä, joten kolme viikkoa treeniä tuli. Vajaat 60 kilometriä tuli viime kuussa uitua.”

”Joskus kymmenen vuotta sitten saattoi pärjätä ilman isompaa panostusta. Nyt jos haluaa ottaa kultamitalin, niin on treenattava. Ei mennä enää vanhoilla muistoilla.”

Vaikka itse suoritus tapahtuukin varsin hyytävissä olosuhteissa, on harjoittelu lämpimämpää touhua.

”Tekniikka ja voima pitää hankkia lämpimässä vedessä, ja sitten ennen kisoja on kylmään veteen totuttautumista. Nyt käyn vähintään joka toinen päivä avannossa niin, että olen vähintään minuutin kerrallaan. En ui, totuttelen vain kylmään.”

Enimmillään Pöyhölä viettää avannossa yhtäjaksoisesti noin puolitoista minuuttia.

”Pisin matkani on sadan metrin rintauinti. Siihen menee vajaa puolitoista minuuttia, niin se riittää.”

Pöyhölällä on MM-kisojen ohjelmassa seitsemän henkilökohtaista matkaa ja kaksi viestiä.

”25 metrin perhosuinti ja 25:n, 50:n ja 100 metrin rinta- ja vapaauinti.”

Kunnioitusta herättää pitkien matkojen lisäksi erityisesti perhosuinti, jonka tekniikka on uintilajien vaikein.

”Ei muuten ole tällä ikää ollut helppoa oppia. Pää isketään veteen ensimmäisenä, joten vähän asennetta se kaipaa.”


Tänä talvena Pöyhölä hakee mitalitilin kartuttamista vain MM-kisoissa Slovenian Bledissä 3.–9. helmikuuta. SM-kisat järjestetään samaan aikaan Joensuussa, joten sarjassa 50–59 vuotta vaihtuu mestarin nimi.

Jotakin Pöyhölän asemasta Suomessa kertoo se, että viime vuonna hänen voittoaikansa 50 metrin rintauinnissa 39,97 olisi tuonut kultaa myös kaikissa muissa sarjoissa. Pöyhölän maailmanennätys matkalla on 35,45.

Tavoite MM-vesissä on selvä.

”Vähintään yksi maailmanmestaruus. Siihen olen tyytyväinen.”

Ja vaikka menestystä ei tulisikaan, tapaa miehen Tampereen talviuintipaikoilla Kaupinojalla ja Kaukajärvellä jatkossakin.

”Käyn MM-kilpailujen jälkeen avannossa noin kaksi kertaa viikossa. Auttaa palautumiseen ja parantaa unen laatua. Nautin kylmässä vedessä olemisesta. Varsinkin se tunne on hieno, kun nousee järvestä ylös ja alkaa lämmetä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Talviuinti


 Talviuinnin SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Ensimmäiset MM-kisat pidettiin Helsingissä vuonna 2000.

 SM-kisat järjestetään Joensuussa 7.–9. helmikuuta: https://talviuinninsm2020.fi/

 MM-kisat käydään Slovenian Bledissä 3.–9. helmikuuta: https://winterswimming-bled.com/

 SM-kisoissa matkat ovat 25 ja 50 metriä, mutta MM-kisoissa pisin matka on 1 000 metriä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa ylivoimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Testaa, osaatko välttää taudin levittämisen

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävalta ja Kroatia totesivat ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Varjele induktioliettä kuin lasta ja kitke kaikki epähygieeniset tapasi – näillä ammattikokkien opeilla nostat keittiösi ravintolatasolle

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää