Urheilu

Vuoden urheilija -äänestystä hallitsivat joukkueurheilijat ja miehet: ”En usko, että Suomessa sukupuoli vaikuttaisi yksilöurheilun puolella”, sanoo Minna Kauppi

Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen uskoo, että äänestystulos on kiinni esimerkiksi olympiavuosista.

Joukkueurheilu jyräsi yksilölajit tämän vuoden Urheilugaalassa, kun jalkapalloilija Teemu Pukki valittiin Vuoden urheilijaksi, Huuhkajien EM-paikan varmistuminen sykähdyttävimmäksi hetkeksi ja MM-Leijonissa pelanneet Kevin Lankinen ja Kaapo Kakko kahmivat yhteensä kolme palkintoa.

Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen sanoo, että vuosi oli joukkueurheilun kannalta merkittävä. Lopullista käännettä joukkuelajien suuntaan Honkanen ei silti lähde povaamaan.

”Äänestysmenestys tietysti riippuu esimerkiksi olympiavuosista. Jos suomalainen voittaa olympiakultamitalin, kyllä sitä varmasti arvotetaan korkealle. Toki jos Suomi voittaa jalkapallon Euroopan mestaruuden, se on rinnasteinen”, Honkanen sanoo.

Honkanen arvioi urheilua pitkällä perspektiivillä. Hänet palkittiin Urheilugaalassa Elämänura-palkinnolla työstään Urheilumuseon johtajana.

”En olisi koskaan voinut kuvitella itse saavani eämänurapalkintoa. Urheilijat yleensä palkitaan, mikä on hyvä asia”, Honkanen sanoo.

Tällä hetkellä Urheilumuseo on suljettuna, mutta aukeaa jälleen, kun Olympiastadionin remontti on valmis.

”Olen elokuussa avajaisissa paikalla, mutta todennäköisesti eläkeläisenä”, Honkanen sanoo.


Vuoden urheilija -palkinnon vuonna 2010 suunnistussaavutuksillaan voittanut Minna Kauppi sanoo, että Suomessa on hienoja joukkueurheilijoita, joita ei aiempina vuosina ole välttämättä arvostettu riittävästi yksilölajien urheilijoihin verrattuna.

Kauppi ajattelee itse Vuoden urheilija -palkintoa extrana ja kunnianosoituksena. Ratkaisevaa on tulos omassa suorituksessa.

”Yksikään urheilija ei urheile Vuoden urheilija -palkinnon takia. Se on ylimääräinen asia, josta ei pitäisi tulla riitelyä. En usko, että urheilijoita edes voi äänestämällä laittaa rinnakkain tai paremmuusjärjestykseen. Kun minut valittiin, olisi ihan yhtä hyvin voitu valita joku muu”, Kauppi sanoo.

Nykyisin Kauppi työskentelee toiminnan­johtajana Lahden Suunnista­jissa, joka pokkasi Urheilu­gaalassa Vuoden seura -palkinnon. Kauppi itse oli Lahdessa Sibelius­talossa seuraamassa miehensä Simo ”Sipe” Santapukin sinfonisen runon Ukkonen kantaesitystä eikä ollut mukana Hartwall-Areenassa.

Seuraa kehutaan palkintoperusteissa etenkin yhteisöllisyydestä: kaiken ikäisille järjestetään yhteisiä harjoituksia ja veteraanien tiistaisauna on toiminut jo yli 40 vuotta.

”En usko, että olemme ainoa suunnistusseura, jossa asiat ovat näin. Se on varmaan lajikulttuuria, sillä monessa seurassa talkoohenki voimassaan”, Kauppi sanoo.

”Suunnistus on aina ollut lämminhenkinen laji. Se ei ole koskaan tuntunut kamalan raadolliselta. Huipputasollakin henki on aina hyvä. se joka voittaa, voittaa, ja kuitenkin ollaan kilpailun jälkeen ihan ihmisiä toisillemme”, Kauppi sanoo.

Pekka Honkanen uskoo, että yksilölajit tulevat jatkossakin olemaan Suomessa vahvasti yksittäisten huippuyksilöiden varassa. Leveän rintaman maajoukkueajat ovat väistyneet ja tuskin palaavat, vaikka esimerkiksi viestimitali hiihdosta on Suomelle mahdollinen.

”Kilpailu on niin paljon kovempaa kuin vaikka 50–60-luvulla. Tietysti joku hiihdon viestijoukkue voi yhä menestyä. Mutta kyllä se lähinnä enemmän ja enemmän tulee keskittymään hyviin yksilöihin”, Honkanen sanoo.

Honkanen uskoo, että joukkuelajit tulevat jatkossakin kehittymään. Torstaina valokeilassa paistatelleiden jääkiekon ja jalkapallon lisäksi myös koripallo ja lentopallo ovat olleet vakituisia vieraita miesten EM-tasolla. Naiset pelasivat EM-lentopalloa viime kesänä pitkän tauon jälkeen.

Kauppi muistuttaa, että joukkuelajeissa on enemmän fanikulttuuria ja suuremmat massat, koska jo pelaajien läheiset tuovat enemmän väkeä lajin ympärille.

Yksilölajeilla Kauppi näkee haasteita, mutta muistuttaa, ettei yksilöurheilukaan ole yksinäistä puurtamista vaan esimerkiksi seurakaverien kanssa yhdessä tekemistä. Sitä, mistä Lahden suunnistajatkin sai kiitosta palkintoperusteluissa.

”Varsinkin joku kestävyysurheilu on raakaa. Se ei ole ehkä normaali enää yhteiskunnassa. Pitäisi olla nopeaa ja helppoa. Mutta kuntoilupuolella taas kestävyysurheilu on nostanut paljon päätään. Toivon, että on nuoria, jotka innostuvat myös yksilölajista”, Kauppi sanoo.

Vuoden urheilija -äänestys oli paitsi joukkueurheilun myös miesurheilijoiden hallintaa. Naisurheilu ja sen arvostuksen eteen tehty työ sai gaalassa Urheilukulttuuri-palkinnon, mutta Vuoden urheilija -listan kymmenen kärjen ainoa nainen oli Mira Potkonen, joka sijoittui yhdeksänneksi.

”Hiihto on perinteinen laji, mutta viime vuonna siinä ei ollut selkeää huippusuoritusta naisilla. Yleensä naishiihtäjät ovat vuosi vuoden jälkeen olleet erittäin korkealla. Yleisurheilussa taso Suomessa on maailman tasoon verrattuna aika kaukana”, Honkanen sanoo.

”Vuodet eivät ole veljiä tai siskoja. En usko, että Suomessa sukupuoli vaikuttaisi yksilöurheilun puolella. Ehkä peleissä vielä vaikuttaa jonkun verran”, Kauppi arvioi.

Kauppi myöntää silti yllättyneensä siitä, että taitoluistelija Viveca Lindfors jäi EM-pronssilla kauas kärjestä.

”Olisin varmasti rankannut hänet ylemmäs. Ensinnäkin se oli vähän yllättävä ja kova suoritus. Superonnistuminen siihen paikkaan. Kun listoja katsoin, ajattelin että hän on top-10:ssä ehdottomasti. Mutta nämä toki ovat arvioita. EM on eri asia kuin MM tai olympialaiset”, Kauppi sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää