Onnellinen lupaus

HS:n urheilutoimitus valitsi Vuoden nuoreksi urheilijaksi Awak Kuierin, joka on Suomen kaikkien aikojen lupaavin naiskoripalloilija. ”Jos joskus ansaitsen, niin ostan vanhemmilleni hienon talon. Sen he ovat ansainneet.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Awak Kuier hieroo polveaan aamun harjoitusten jälkeen Mäkelänrinteen urheiluhallissa Helsingissä tiistaina.

Nuori koripalloilija on saanut treeneissä iskun jalkaansa. Polvessa tuntuu taivuttaessa pientä kipua, ja 18-vuotias Kuier haluaa fysioterapeutin varmistavan, että jalka on kunnossa.

”Ei hätää. Näitä tulee koripallossa. Kaaduin kovaa. Sattuu vähän. Onneksi ei ole ollut mitään isoja loukkaantumisia”, Kuier sanoo.

Torstain paikallisottelussa Honkaa vastaan polveen tullut tärsky on pelkkä muisto vain. Awak heitti 47 pistettä ja otti 19 levypalloa.

”Olin ihan sokissa, kun näin pistemäärän”, sanoo Awak, joka teki jo ottelun ensimmäisellä puoliskolla 29 pistettä.


Awak Kuieria pidetään yleisesti kaikkien aikojen lahjakkaimpana ja lupaavimpana suomalaisena naiskoripalloilijana, jolla on edessään tulevaisuus naisten ammattilaisliigassa WNBA:ssa Yhdysvalloissa tai jossakin eurooppalaisessa huippujoukkueessa.

”WNBA on edelleen haaveeni ja tavoitteeni”, Kuier sanoo.

Sitä odotellessa Kuier aloittaa kansainvälisen peliuransa ensi syksynä Keski-Euroopassa. Tulevan seuran nimi ei ole vielä tiedossa, mutta Kuierin italialainen agentti hoitaa neuvotteluja.

 

”Katsotaan, mihin maahan sovin ja millainen joukkue olisi minulle hyvä.”

Agentti hakee Kuierille vuoden sopimusta, jonka jälkeen edessä voisi olla siirtyminen WNBA:han.

”Isoja muutoksia on tulossa. Eurooppalainen seura on tässä vaiheessa sama kuin jos pelaisin yhdysvaltalaisessa yliopistossa ennen WNBA:ta”, Kuier sanoo.

Kuier kertoo miettineensä ratkaisuaan pitkään. Hän kyseli mielipiteitä myös muilta eurooppalaispelaajilta.

”Se oli pitkä prosessi, mutta päädyin siihen, että lähden Eurooppaan. Olen tosi onnellinen päätöksestä. Katsotaan, mihin maahan sovin ja millainen joukkue olisi minulle hyvä”, Kuier sanoo.

 

”WNBA on edelleen haaveeni ja tavoitteeni.”


Siirtyminen Euroopan kentille tarkoittaa sitä, että Kuier jatkaa syksyllä opintojaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa etänä. Ensi kevään ylioppilaskirjoituksissa hän aikoo kirjoittaa englannin ja psykologian. Syksyllä vuorossa ovat ruotsi ja äidinkieli.

Ruotsin kielen kirjoittamisen Kuier on valinnut vapaaehtoisesti.

”Minulla on paljon ruotsinkielisiä kavereita.”

Jos koripallosta ei jostakin syystä tulisikaan Kuierille ammattia, hän voisi jatkaa psykologian opiskelu. Myös business management kiinnostaa. On kuitenkin liian aikaista mennä niin pitkälle.

Menestys on huomioitu myös Helsingin Sanomissa. Kuukausiliite teki hänestä laajan artikkelin viime vuoden kesäkuun numerossa otsikolla ”Suomen suurin lupaus”.

Nyt HS:n urheilutoimitus valitsi Kuierin vuoden 2019 lupaavimmaksi nuoreksi urheilijaksi eli Vuoden lupaukseksi. Palkinnon arvo on 1 000 euroa, ja se luovutettiin Kuierille perjantaina Sanomatalossa Helsingissä.

HS-urheilun lupauksista hän on ensimmäinen koripalloilija ja maahanmuuttajataustainen urheilija. Ensimmäisen kerran Vuoden lupaus valittiin 2005.

”Ihan hyvältä tuntuu. Varmasti käyn rahalla katsomassa ainakin Tallinnassa pelaavaa kaveriani ja ehkä jotain muutakin”, Kuier sanoo.

 

”Hehee, en ole kasvanut enää kahteen vuoteen. Enkä ole edes perheen pisin.”


Kuier on 194 senttiä pitkä, ja hänen sylivälinsä on yli kaksi metriä. Pituuden ja sylivälin ansiosta hän on hankala vastustaja kenelle tahansa koripallokentällä.

Näyttää aivan siltä kuin pituutta olisi tullut lisää sitten edellistapaamisen.

”Hehee, en ole kasvanut enää kahteen vuoteen. Enkä ole edes perheen pisin”, Kuier naurahtaa.

Yksi hänen veljistään on yli kaksimetrinen.

Vaikka pituuskasvu on pysähtynyt, voimaa on tullut lisää.

Kun Kuier kolme vuotta sitten aloitti opiskelun Mäkelänrinteessä, hän sai rinnallevedossa ylös pelkän 20 kilon levytangon. Nyt ”rivessä” nousee 55 kiloa.

Lisäksi Kuier on tarkka heittäjä ja osaa donkata. On harvinaista, että naispelaaja pystyy lyömään pallon yläkautta 305 sentin korkeudella olevan korirenkaan läpi.

Kuier teki ensimmäisen donkkinsa jo viisitoistavuotiaana, muttei tee siitä muuten isoa numeroa.

”Olen monipuolinen pelaaja.”

 

”Naisten maajoukkue on mennyt paljon eteenpäin.”


Ensi syksynä Kuieria tarvitaan myös Suomen naisten maajoukkueessa, kun EM-karsinnat jatkuvat.

Suomen kanssa C-lohkossa vuoden 2021 EM-kisapaikasta kilpailevat Ukraina, Portugali ja Belgia. Suomi tarvitsee kipeästi pisteitä päästäkseen kisoihin.

Myös kotimaan korisliigassa Kuier on kärkipään pistenaisia. HBA-Märskyn hyökkääjä on tehnyt viidessätoista ottelussa 358 pistettä. Keskiarvo on 23,87 pistettä ottelua kohden.

Helsinki Basketball Academy eli HBA on Mäkelänrinteen urheilulukion yhteydessä toimiva valmennuskeskus, jossa maan lupaavimmista nuorista koripalloilijoista tehdään huippu-urheilijoita.

Kuierin luokka- ja joukkuekavereista lähes kaikki pelaavat jonkin ikäluokan maajoukkueessa.

”Naisten maajoukkue on mennyt paljon eteenpäin, pitkästä aikaa”, Kuier sanoo.

 

”Keskityn pelaamiseen, en ole miettinyt raha-asioita.”


Lauantaina HBA kohtaa vierasottelussa Peli-Karhut Kotkassa. Pelimatka Kotkaan herättää nostalgiaa.

Helsinkiin Kuier muutti Kotkasta, jossa hän pelasi juniorivuosinaan juuri Peli-Karhuissa. Yläkoulua Kuier kävi Helilän koulussa Karhulassa, mutta lukioon hän tuli Mäkelänrinteeseen.

Kotkassa pelatessaan Kuier oli kaupunkilaisten suosikki, vaikka häntä kiusattiin ihonvärinsä takia koulussa. Helsingissä hän ei ole kiusaamiseen törmännyt.

”Monet katsovat, että onpas siinä pitkä tyttö, mutta se ei ole kiusaamista”, Kuier hymyilee.

Kuierin vanhemmat ja vanhimmat sisarukset lähtivät aikanaan pakoon Sudanin sisällissotaa. Kuier syntyi perheen viidentenä lapsena Egyptissä. Suomeen hän tuli kaksivuotiaana.

Suomessa Kuier on saanut vielä pikkusiskon ja pikkuveljen, joka on kuusivuotias.

”Muut sisarukset eivät urheile, mutta pikkuveli on kovin kiinnostunut siitä, mitä teen. Hän väittää, että aloittaa koripallon, mutta minusta hän vaikuttaa juoksijalta”, Kuier kertoo.

Huippu-urheiluun liittyy aina myös raha. Parhaat naiskoripalloilijat voivat päästä huippuseuroissa kohtuullisiin ansioihin, vaikka miesten tuloihin niitä ei voi vielä verrata.

Kuier ei urheile rahan vuoksi, mutta WNBA:n ohella hänellä on myös toinen haave.

”Kun teen sopimuksen, en tiedä palkka-asioista. Keskityn pelaamiseen, en ole miettinyt raha-asioita. Mutta jos joskus ansaitsen, niin ostan vanhemmilleni hienon talon. Sen he ovat ansainneet.”

Olympiamitalisti ja arvokisaedustajia

HS-urheilu on valinnut Vuoden nuoren urheilijan eli Vuoden lupauksen vuodesta 2005 alkaen.

Ensimmäinen valinta kohdistui silloin neljätoistavuotiaaseen sulkapalloilijaan Kasper Lehikoiseen. Lehikoinen kiertää yhä kansainvälisiä turnauksia.

Vuoden 2006 lupaus Silja Lehtinen (nykyään Frost) voitti olympiapronssia Lontoossa vuonna 2012 Match racing -luokassa. Sen jälkeen hän lopetti uransa ja valmistui lääkäriksi.

Vuoden 2007 valinta oli taitoluistelija Jenni Vähämaa, jonka ura päättyi loukkaantumisiin. Parhaaksi sijoitukseksi jäi kymmenes sija aikuisten EM-kisoissa vuonna 2008.

Vuonna 2008 valitti telinevoimistelija Tomi Tuuha voitti hypyssä EM-kultaa vuonna 2010. Hän opiskelee lentäjäksi.

Painija Sasu Kaasinen oli vuoden 2009 lupaus. Hän voitti samana vuonna alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Lopettanut uransa.

Uimari Emilia Pikkarainen (Bottas) oli vuoden 2010 valinta. Hän on kolminkertainen lyhyen radan EM-kisojen mitalisti viestissä. Ratsastaa kilpaa.

Jalkapalloilija Joel Pohjanpalo sai palkinnon vuonna 2011. Pelaa hyökkääjänä Saksan Bundesligassa Bayer Leverkusenissa, mutta on kärsinyt lukuisista jalkavammoista.

Vuonna 2012 valittiin aitajuoksija Jussi Kanervo. Hän voitti EM-hopeaa nuorten EM-kisoissa 400 metrin aidoissa vuonna 2015 ennätysajallaan 49,66 ja kilpaili Rion olympialaisissa. Loukkaantuminen päätti uran.

Miekkailija Niko Vuorinen oli vuoden 2013 valinta. Helmikuussa 2017 hän oli maailmancupissa kolmas kalpassa.

Pikajuoksija Lauri Tuomilehto valittiin vuonna 2014. Kärsi loukkaantumisista ja lopetti lupaavan uransa.

Urheilun monilahjakkuus ja kävelyn Suomen mestari Taika Nummi oli vuoden 2015 valinta. Myös hän on lopettanut loukkaantumisten takia.

Vuoden 2017 valinta oli 400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen. Hän voitti alle 18-vuotiaiden EM-kultaa 2016 ja oli EM-pronssilla vuonna 2017 alle 20-vuotiaiden kisoissa. Juoksi viime kaudella SM-kisoissa hopeaa.

Vuonna 2018 urheilutoimitus valitsi tennispelaaja Otto Virtasen. Hän kärsi viime vuonna kyynärpäävaivasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Awak Kuier


 Syntynyt elokuussa 2001 Kairossa Egyptissä.

 Koripalloilija.

 194 senttiä.

 Opiskelee kolmatta vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja pelaa naisten korisliigaa HBA-Märskyn joukkueessa.

 Lähtee ensi syksynä ammattilaiseksi Keski-Eurooppaan.

 Pelasi ensi kerran aikuisten maajoukkueessa alaikäisenä marraskuussa 2017.

 Voitti koululaisten maailmanmestaruuden Mäkelänrinteen lukion joukkueessa huhtikuussa 2019.

 HS:n urheilutoimituksen Vuoden lupaus 2019.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää