Urheilu

Porsaanreikien mestari Roger Neilson jäi jääkiekon historiaan miehenä, joka kyseenalaisti lähes kaiken

Vuonna 2003 syöpään kuollut valmentajalegenda Roger Neilson oli todellinen laji-innovaattori myös videovalmennuksen suhteen. Sami Salo muistelee lämmöllä kekseliästä valmentajaansa.

Kanadalainen Roger Neilson ehti tasan tuhannen ottelun mittaisella urallaan päävalmentajana NHL:ssä nähdä kaikenlaista. Erikoisimpia tapauksia yhdisti se, että niiden takana oli Neilson itse.

Neilson valittiin vuonna 2002 jääkiekon kunniagalleriaan Hall of Fameen, mutta valmentajan sijaan ”rakentajana”. Hän jäi historiaan miehenä, joka kyseenalaisti lähestulkoon kaiken.

Neilson oli ensimmäisiä valmentajia, joka analysoi vastustajien pelitapaa videolta ja kommunikoi apuvalmentajiensa kanssa korvanappien välityksellä. Nykyään nämä ovat alemmillakin tasoilla arkipäivää. Neilsonilla oli tapana myös ottaa maalivahti pois erien viimeisillä sekunneilla tilanteesta riippumatta, mikäli pelissä tuli hyökkäyspään aloitus.

”Roger oli visionääri, minkä pystyi havaitsemaan hänen kanssaan keskustellessa”, kertoo samaan aikaan Ottawa Senatorsissa ollut entinen NHL-puolustaja Sami Salo.Sääntökirjan äärimmäisen hyvin tuntenut Neilson etsi kaikenlaisia porsaanreikiä, joita voisi käyttää otteluissa edukseen. Samalla hän tuli vaikuttaneeksi monin tavoin lajin sääntöihin, kun Neilsonin löytämiä ongelmakohtia jälkikäteen paikkailtiin.

OHL-junioriliigan Peterborough Petesissä valmentaessaan Neilsonin joukkue joutui loppuhetkillä johtoasemassa kahden pelaajan alivoimalle. Uraansa aloitellut valmentaja tajusi, ettei joukkueelle koituisi ylimääräistä haittaa siitä, että se ottaisi useita rangaistuksia liian monesta pelaajasta jäällä.

Näin Neilson sai pysäytettyä koko ajan pelin halutessaan, ja lopulta Petes voitti ottelun. Tämän jälkeen sääntöä muutettiin siten, että kahden viimeisen peliminuutin aikana kahden pelaajan alivoimalla väärä vaihto johtaisi rangaistuslaukaukseen.

Rangaistuslaukauksista Neilson keksi, että voisi laittaa maalivahdin tilalle puolustajan, joka ryntäisi aggressiivisesti vastaan. Hän käytti tätäkin taktiikkaa OHL-pelissä onnistuneesti, ja nykyään sääntökirja pakottaa puolustavan joukkueen laittamaan kentälle rankkarin ajaksi maalivahdin.

Maalivahdeilleen Neilson opasti, että nämä jättäisivät mailansa poikittain maalin eteen tullessaan pois maaliltaan ottelun loppuhetkillä. Tämäkin porsaanreikä tilkittiin nopeasti, ja nykyään kiellettyä on myös muun muassa lumen kasaaminen maalille. Tätä taktiikkaa kokeili viime kaudella Vegasin maalivahti Marc-Andre Fleury, joka sai tempun huomanneelta tuomarilta varoituksen.Kevään 1982 pudotuspeleissä Neilson tuli vahingossa keksineeksi tavan, joka on NHL-katsomossa yleinen vielä tänäkin päivänä aina pudotuspelien koittaessa.

Konferenssifinaalissa Chicagoa vastaan Neilson oli saanut tarpeekseen ottelun erotuomarista, jonka katsoi sorsivan valmentamaansa Vancouveria.

Neilson heilutti valkoista pyyhettä mailan päässä ikään kuin luovuttamista merkitsevänä valkoisena lippuna. Kolme Canucks-pelaajaa seurasivat valmentajansa esimerkkiä, ja koko nelikko heitettiin ottelusta ulos.Seuraavassa Vancouverin kotipelissä kannattajat heiluttivat tuhansittain valkoisia pyyhkeitä. Nykyään tämä toistuu oikeastaan jokaisen NHL-joukkueen kotiareenalla pudotuspeleissä.

Salon mukaan Neilson ei Ottawassa ollut sairautensa vuoksi kovinkaan tiiviisti mukana joukkueen päivittäisessä toiminnassa.

”Hän oli kuitenkin joukkueelle piristysruiske, joka löysi ratkaisuja erilaisiin ongelmiin ja toi laajempaa näkemystä organisaatioon. Sillä oli varmasti suuri merkitys, ja muutamia vuosia myöhemmin he olivatkin finaaleissa”, kertoo itse kesällä 2002 Vancouveriin siirtynyt ex-puolustaja.

”Syöpä oli koetellut Rogeria aika lailla, ja hän vietti paljon aikaa porealtaassa. Siellä tuli muutamia kertoja istuttua hänen seuranaan ja kuunneltua hänen juttujaan vuosien varrelta.”

Salon mukaan Neilson oli lempeä ja helposti lähestyttävä ihminen, joka eli jääkiekosta. Suomalaisista kiekkoihmisistä hän ottaa vertailukohdaksi valmentajalegenda Erkka Westerlundin.

Vuonna 2002 Neilson oli vain kahden ottelun päässä tuhannen NHL-pelin merkkipaalusta toimiessaan Ottawa Senatorsin apuvalmentajana. Runkosarjan kahdessa viimeisessä merkityksettömässä ottelussa päävalmentaja Jacques Martin siirtyi syrjään, ja antoi Neilsonin saada tuhat ottelua päävalmentajana täyteen.

”Siinä vaiheessa oli tiedossa, että Rogerilla oli parantumaton syöpä. Totta kai me pelaajat ymmärsimme tilanteen merkittävyyden. Ne pelit olivat spesiaalitapahtuma”, Salo muistelee lähes 18 vuotta myöhemmin.

Neilson menehtyi kesäkuussa 2003 pian 69-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Hänen mukaansa on nimetty lastensairaalan osasto Ottawassa ja koulu Peterborough’ssa.

Lisäksi Vancouver Canucksin kotihallin Rogers Arenan ulkopuolella on pronssinen patsas. Siinä Neilson pitää mailan päässä pyyhettä, aivan kuten keväällä 1982.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Roger Neilson


 Syntyi vuonna 1934 Kanadan Torontossa. Kuoli ­69-vuotiaana luusyöpään.

 Valmensi NHL:ssä kahdeksassa eri seurassa yhteensä 1 000 ottelussa.

 Paras saavutus oli Vancouver Canucksin selviytyminen 1982 Stanley Cup-finaaleihin. Valmensi joukkueensa 11 kertaa NHL:n pudotuspeleihin. Sai potkut kahdesta seurasta.

 Valittiin vuonna 2002 jääkiekon kunniagalleriaan Hall of Fameen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Saksan Hanaun ampujan väkivalta­fantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää