Urheilu

Iivo Niskanen kertoi erittäin vaikeasta ja lopulta ongelmiin johtaneesta suksivalinnasta: ”Ei tullut tällä kertaa nappionnistumista”

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola onnistuivat takaa-ajokilpailussa.

Iivo Niskanen menetti kiusallisella tavalla mahdollisuudet palkintokorokesijoitukseen sunnuntaina maailmancupin 15 km:n (p) takaa-ajossa.

Niskanen pääsi Tšekin Nove Mestossa ladulle toisena. Sen sijan säilyttämisen piti olla melko vaivatonta, jos kaikki olisi mennyt normaalisti.

Niskanen tuli kuitenkin maaliin vasta viidentenä. Päivän osuusajoissa hän oli yhdeksänneksi nopein.

”Jäi harmittamaan, koska harvoin pääsee tuollaisesta tilanteesta hiihtämään. Ei olisi tarvinnut kummoista onnistumista, niin olisi asetelmia säilytellyt. Ajattelin ja toivoin, että tuo pallo olisi ollut helppo ampua maaliin”, pettynyt Niskanen sanoi.

Lauantaina Niskanen ylsi uransa parhaaseen mc-suoritukseen vapaalla hiihtotavalla oltuaan toinen. Olympiavoittajan kunnossa ei siis ollut mitään vikaa.

Sunnuntaina mentiin Niskaselle varmemmalla ja vahvemmalla hiihtotavalla eli perinteisellä.

Niskasen hiihto ei näyttänyt kuitenkaan missään vaiheessa rennolta ja terävältä, sellaiselta kuin se normaalisti näyttää. Nousuissa hän haki parempaa pitoa latu-uran ulkopuolelta.

Niskanen myönsi, että suksien valinta kisaan oli erittäin hankala. Ehdolla oli paitsi normaalisti voideltuja suksia myös niin sanotut pitopohjasukset, joissa ei ole pitovoidetta ollenkaan.

”Oli älyttömän haastavat olot, ja ne elivät paljon. Oli vähintään kahdenlaista pitotälliä ja monenlaista suksea testissä, pitopohjia myös. Oli jo lähtökohtaisesti vaikea tilanne. Piti tehdä todella nopeita ratkaisuja, kun lumisade alkoi, ja yrittää vähän katsoa, miten muut lähtevät. Muut tekivät vähän samalla tavalla. Siinä oltiin laittamassa monoja ja sauvoja minuutti ennen lähtöä”, Niskanen kertoi puhelimitse.

Niskasen mukaan pitopohjasukset olisivat olleet varman päälle -ratkaisu, mutta hän lähti kisaan voidelluilla suksilla, kuten muutkin kärkimiehet.

Niskasen suksissa pito ei ollut kunnossa, mutta sukset eivät myöskään luistaneet lopussa kilpailukykyisesti. Tämä näkyi ensin väliajoissa, kun Niskanen ja hänet kiinni ajanut Norjan Sjur Røthe menettivät etumatkaansa nopeimmin radan alamäkiosuudella.

Kovimpien vastustajien sukset pelasivat paremmin kuin Niskasella. Niskanen myönsi, että hänen suksissaan pitovoide jäätyi tai vettyi, eikä pito ollut sen jälkeen enää kelvollinen.

”Se otti myös kitkaa, joten se ei ollut missään nimessä optimaalinen tasatyöntöönkään. Ei tullut tällä kertaa nappionnistumista. Norjalaiset onnistuivat todella hyvin, kun pystyin vertaamaan heihin. Eilen heillä meni ihan kumpuun, joten sillä tavalla viikonloppu meni tasoihin”, Niskanen totesi.

Venäjän Aleksandr Bolšunov eteni rauhassa voittoon, mutta kisan viimeisellä kolmanneksella kahdesta muusta palkintokorokesijoituksesta kamppaili neljä miestä, Niskasen ja Røthen lisäksi Norjan Johannes Høsflot Klæbo ja Simen Hegstad Krüger. Niskasella oli vaikeuksia pysyä laskuosuudella kolmikon perässä eikä se viimeisellä kierroksella enää onnistunutkaan.

”Siinä vähän takertui, kun olin juossut ladun ulkopuolella nousun loppuosaa. Tuli loppuun aika ruma ero.”

Tämän viikonlopun positiiviseen antiin kuului se, että Niskanen on palautunut hyvin Tour de Ski -kiertueesta ja toipunut siellä alkaneesta flunssasta.

”Oli ihan kohtalainen räkätauti. Tein onnistuneet kontrolliharjoitukset Vuokatissa ja oikeastaan tiesin, että kunto on hyvällä mallilla. Tuollaisen taudin jälkeen ottaa palautua, joten oli arvoitus, millä tavalla kroppa reagoi siihen. Lauantaina oli hyvä päivä”, Niskanen sanoi.

Ensi viikonloppuna Niskanen pääsee tutustumaan ensi vuoden MM-kisojen latuihin Saksan Oberstdorfissa, jossa maailmancup jatkuu muun muassa yhdistelmäkilpailulla.

Sunnuntain takaa-ajon suomalaiset onnistujat olivat Perttu Hyvärinen (7:s) ja kuudella pykälällä 12:nneksi noussut Ristomatti Hakola.

”Oli tosi kova ja haastava päivä. Totta kai sijoitus on hyvä, ja siihen pitää olla tyytyväinen. Tänään ei yksinkertaisesti ollut parempaa otettavissa”, Hyvärinen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Nove Mesto, Tshekki: Maastohiihdon 19/40 maailmancup (p):

Miehet, 15 km, takaa-ajo: 1) Aleksandr Bolshunov Venäjä 37.01,3, 2) Johannes Hösflot Kläbo Norja –46,7, 3) Simen Hegstad Krüger Norja –47,2, 4) Sjur Röthe Norja –47,7, 5) Iivo Niskanen Suomi –56,2, 6) Andrei Melnitshenko Venäjä –1.32,3, 7) Perttu Hyvärinen Suomi –1.43,6, 8) Didrik Tönseth Norja –1.43,7, 9) Jean Marc Gaillard Ranska –1.46,6, 10) Francesco de Fabiani Italia –2.26,2,

...muut suomalaiset: 12) Ristomatti Hakola –2.31,5, 46) Markus Vuorela –5.53,7.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää