Urheilu

Iivo Niskanen kertoi erittäin vaikeasta ja lopulta ongelmiin johtaneesta suksivalinnasta: ”Ei tullut tällä kertaa nappionnistumista”

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola onnistuivat takaa-ajokilpailussa.

Iivo Niskanen menetti kiusallisella tavalla mahdollisuudet palkintokorokesijoitukseen sunnuntaina maailmancupin 15 km:n (p) takaa-ajossa.

Niskanen pääsi Tšekin Nove Mestossa ladulle toisena. Sen sijan säilyttämisen piti olla melko vaivatonta, jos kaikki olisi mennyt normaalisti.

Niskanen tuli kuitenkin maaliin vasta viidentenä. Päivän osuusajoissa hän oli yhdeksänneksi nopein.

”Jäi harmittamaan, koska harvoin pääsee tuollaisesta tilanteesta hiihtämään. Ei olisi tarvinnut kummoista onnistumista, niin olisi asetelmia säilytellyt. Ajattelin ja toivoin, että tuo pallo olisi ollut helppo ampua maaliin”, pettynyt Niskanen sanoi.

Lauantaina Niskanen ylsi uransa parhaaseen mc-suoritukseen vapaalla hiihtotavalla oltuaan toinen. Olympiavoittajan kunnossa ei siis ollut mitään vikaa.

Sunnuntaina mentiin Niskaselle varmemmalla ja vahvemmalla hiihtotavalla eli perinteisellä.

Niskasen hiihto ei näyttänyt kuitenkaan missään vaiheessa rennolta ja terävältä, sellaiselta kuin se normaalisti näyttää. Nousuissa hän haki parempaa pitoa latu-uran ulkopuolelta.

Niskanen myönsi, että suksien valinta kisaan oli erittäin hankala. Ehdolla oli paitsi normaalisti voideltuja suksia myös niin sanotut pitopohjasukset, joissa ei ole pitovoidetta ollenkaan.

”Oli älyttömän haastavat olot, ja ne elivät paljon. Oli vähintään kahdenlaista pitotälliä ja monenlaista suksea testissä, pitopohjia myös. Oli jo lähtökohtaisesti vaikea tilanne. Piti tehdä todella nopeita ratkaisuja, kun lumisade alkoi, ja yrittää vähän katsoa, miten muut lähtevät. Muut tekivät vähän samalla tavalla. Siinä oltiin laittamassa monoja ja sauvoja minuutti ennen lähtöä”, Niskanen kertoi puhelimitse.

Niskasen mukaan pitopohjasukset olisivat olleet varman päälle -ratkaisu, mutta hän lähti kisaan voidelluilla suksilla, kuten muutkin kärkimiehet.

Niskasen suksissa pito ei ollut kunnossa, mutta sukset eivät myöskään luistaneet lopussa kilpailukykyisesti. Tämä näkyi ensin väliajoissa, kun Niskanen ja hänet kiinni ajanut Norjan Sjur Røthe menettivät etumatkaansa nopeimmin radan alamäkiosuudella.

Kovimpien vastustajien sukset pelasivat paremmin kuin Niskasella. Niskanen myönsi, että hänen suksissaan pitovoide jäätyi tai vettyi, eikä pito ollut sen jälkeen enää kelvollinen.

”Se otti myös kitkaa, joten se ei ollut missään nimessä optimaalinen tasatyöntöönkään. Ei tullut tällä kertaa nappionnistumista. Norjalaiset onnistuivat todella hyvin, kun pystyin vertaamaan heihin. Eilen heillä meni ihan kumpuun, joten sillä tavalla viikonloppu meni tasoihin”, Niskanen totesi.

Venäjän Aleksandr Bolšunov eteni rauhassa voittoon, mutta kisan viimeisellä kolmanneksella kahdesta muusta palkintokorokesijoituksesta kamppaili neljä miestä, Niskasen ja Røthen lisäksi Norjan Johannes Høsflot Klæbo ja Simen Hegstad Krüger. Niskasella oli vaikeuksia pysyä laskuosuudella kolmikon perässä eikä se viimeisellä kierroksella enää onnistunutkaan.

”Siinä vähän takertui, kun olin juossut ladun ulkopuolella nousun loppuosaa. Tuli loppuun aika ruma ero.”

Tämän viikonlopun positiiviseen antiin kuului se, että Niskanen on palautunut hyvin Tour de Ski -kiertueesta ja toipunut siellä alkaneesta flunssasta.

”Oli ihan kohtalainen räkätauti. Tein onnistuneet kontrolliharjoitukset Vuokatissa ja oikeastaan tiesin, että kunto on hyvällä mallilla. Tuollaisen taudin jälkeen ottaa palautua, joten oli arvoitus, millä tavalla kroppa reagoi siihen. Lauantaina oli hyvä päivä”, Niskanen sanoi.

Ensi viikonloppuna Niskanen pääsee tutustumaan ensi vuoden MM-kisojen latuihin Saksan Oberstdorfissa, jossa maailmancup jatkuu muun muassa yhdistelmäkilpailulla.

Sunnuntain takaa-ajon suomalaiset onnistujat olivat Perttu Hyvärinen (7:s) ja kuudella pykälällä 12:nneksi noussut Ristomatti Hakola.

”Oli tosi kova ja haastava päivä. Totta kai sijoitus on hyvä, ja siihen pitää olla tyytyväinen. Tänään ei yksinkertaisesti ollut parempaa otettavissa”, Hyvärinen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Nove Mesto, Tshekki: Maastohiihdon 19/40 maailmancup (p):

Miehet, 15 km, takaa-ajo: 1) Aleksandr Bolshunov Venäjä 37.01,3, 2) Johannes Hösflot Kläbo Norja –46,7, 3) Simen Hegstad Krüger Norja –47,2, 4) Sjur Röthe Norja –47,7, 5) Iivo Niskanen Suomi –56,2, 6) Andrei Melnitshenko Venäjä –1.32,3, 7) Perttu Hyvärinen Suomi –1.43,6, 8) Didrik Tönseth Norja –1.43,7, 9) Jean Marc Gaillard Ranska –1.46,6, 10) Francesco de Fabiani Italia –2.26,2,

...muut suomalaiset: 12) Ristomatti Hakola –2.31,5, 46) Markus Vuorela –5.53,7.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät eleganssin, jonne vaellettiin kaukaa

  2. 2

   Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä

  3. 3

   Poliisi epäilee kahta poikaa kolmannen alaikäisen pojan tapon yrityksestä Sörnäisissä

  4. 4

   Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

  5. 5

   ”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää