Urheilu

Kiira Korpi avautuu Facebook-videossaan kohun nostattaneesta muodostelma­luistelu­tapauksesta: ”Raakaa henkistä väkivaltaa, simputusta”

Laaja kiusaamistapaus alkaa saada lisää kierroksia.

Entinen huipputaitoluistelija Kiira Korpi otti kantaa muodostelmaluistelupiirejä kuohuttavaan valmentajakohuun omalla Facebook-sivullaan.
Muodostelmaluistelussa velloo skandaali, kun Yle paljasti luisteluvalmentajan eräässä seurassa käyttäneen hyvin kyseenalaisia keinoja valmennuksessaan. Luistelijoita on haukuttu ja painostettu jopa huutorinkeihin, joissa muiden on ollut pakko haukkua epäonnistunutta urheilijaa. Valmentajan kerrotaan jopa kehottaneen luistelijaa tappamaan itsensä.

Paljon muitakin nöyryyttämisen keinoja on ollut käytössä, ja luistelijoille on sanottu, että nämä eivät saa kertoa kotona tapahtumista. Lisäksi valmentaja on jakanut luistelijoita hyviin, huonoihin ja jopa saastuneisiin yksilöihin. ”Läskiksi” haukkumisen lisäksi valmentaja on pakottanut joitain luistelijoita laihduttamaan.

”Tosi alentavaa ja sadistista. Kaikkein alentavinta on, ettei valmentaja tunnista tehneensä mitään väärää”, Korpi sanoi Facebook-videossaan. ”Tämä alkaa muistuttaa kulttimeininkiä.”

Opetusministeri Li Andersson (vas) kiitti Twitter-viestissään Korpea tapauksen esille nostamisesta. ”Kiitos tästä painokkaasta kannanotosta. Kenenkään ei pitäisi joutua henkisen tai fyysisen väkivallan uhriksi”, Andersson kirjoitti.

Taitoluisteluliiton kurinpitovaliokunta antoi valmentajalle vuoden kilpailukiellon, mutta hänellä on edelleen mahdollisuus valmentaa seurassa.

”Miten voi olla, että näin rajuun toistuvaan henkiseen väkivaltaan syyllistynyt saa vain kilpailukiellon. Mitä se viestii koko urheiluyhteisölle”, Korpi kysyi.

Hän ihmettelee, miksi luistelijat ja heidän vanhempansa on jätetty yksin. Voiko kukaan enää luottaa saavansa oikeaa ja kunnollista valmennusta, Korpi kysyi.

”Onko niin, että Olympiakomitea ja SUEK ovat niin hampaattomia, että eivät pysty ottamaan vastuuta, vaan sysäävät vastuun seuralle, jonka kanssa valmentaja on työsuhteessa”, Korpi ihmetteli.

”Raakaa henkistä väkivaltaa, simputusta. Miten tällainen valmentaja voi edelleen valmentaa?”

Taitoluisteluliitto korostaa omissa ohjeissaan hyvän valmennuksen takuuta, mutta Korpi kysyy, voiko siihenkään enää luottaa.

”Toivon paljon, paljon vahvempaa kantaa.”

Valmentajan käyttäytymiset ovat olleet jonkinlainen tabu Suomessa läpi urheiluhistorian. Seurojen tekemistä simputuksista ei ole uskallettu puhua ääneen.

Runsas vuosi sitten julkisuuteen nousi tamperelaisen voimisteluseuran epäsopiva valmennustapa, joka henkilöityi yhteen valmentajaan. Nyt esiin tullutta tapausta pidetään vielä rajumpana.

”Tämä on jo steppi eteenpäin, että näistä voidaan puhua ja ollaan siinä pisteessä”, Korpi sanoi.

Tamperelaisen voimisteluseuran tapauksessa sekä valmentajan nimi että seura kerrottiin julkisuuteen. Korpi ihmettelee, miksei tässä tapauksessa valmentajan nimeä ole kerrottu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  4. 4

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  5. 5

   Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveyden­hoidon kulisseissa tapahtui, kun korona­virus tuli Suomeen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää