Urheilu

Olympiakomitea vaatii luisteluvalmentajan seuralta toimenpiteitä, Arhinmäki ihmettelee urheilun reagoimattomuutta

Olympiakomitean mukaan Taitoluisteluliiton on syytä arvioida nykyisten kurinpitosäännöstensä kokonaisuutta.

Suomen olympiakomitea odottaa seuralta toimenpiteitä epäasiallisesta käyttäytymisestä Taitoluisteluliitolta rangaistuksen saaneen luisteluvalmentajan kohdalla.

”Lapsen ja nuoren urheilun täytyy tapahtua turvallisessa toimintaympäristössä. Tässä tapauksessa näin ei ole selvästikään tapahtunut. Silloin on ryhdyttävä toimenpiteisiin”, sanoo olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Taitoluisteluliiton perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan valmentaja on syyllistynyt urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Kyseinen valmentaja työskentelee muodostelmaluistelun vastuuvalmentajana pääkaupunkiseudulla toimivassa seurassa. Ylen selvityksen mukaan valmentaja oli muun muassa käskenyt joukkueensa tyttöjä yhdessä haukkumaan ja halventamaan ringin keskelle asetettua joukkuetoveriaan.

Taitoluisteluliitto langetti valmentajalle vuoden kilpailukiellon koskien liiton alaista kilpailutoimintaa. Rangaistus ei kiellä osallistumista valmennustyöhön ja hän on jatkanut tehtävässään.

Suomen urheilun eettinen keskus Suek käynnistä valmentajan toiminnasta tutkimuksen viime keväänä, kun entiset muodostelmaluistelijat olivat ottaneet yhteyttä Et ole yksin -palveluun.

Saamiinsa tietoihin perustuen olympiakomitean Salonen pitää valmentajan toimintaa äärimmäisen vakavana ja tuomittavana. Nyt Salonen odottaa seuralta johtopäätöksiä ja vastuullista toimintaa.

”Olen sanonut sen joka haastattelussa, että olympiakomitea odottaa seuralta toimenpiteitä. Toki se tarkoittaa lainsäädännön kanssa linjassa olevia ratkaisuja.”

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoi perjantaina STT:lle, että liiton antama rangaistus oli kovin mahdollinen, jonka se pystyi sääntöjen puitteissa antamaan.

Salonen arvioi, että Taitoluisteluliiton on syytä arvioida nykyisten kurinpitosäännöstensä kokonaisuutta. Viime kädessä asian ratkominen jää seuralle, johon valmentaja on työsuhteessa.

”Ymmärrän, että olympiakomitealta ja liitolta toivotaan kovia otteita, mutta kaiken on mentävä aina säännösten puitteissa. Se tekee kokonaisuuden hankalaksi.”

Salosen mukaan myös olympiakomitea ottaa laatimansa kurinpidon mallisäännöt tarkasteluun.

”Esimerkiksi kilpailu- ja toimintakiellon kattavuutta pitää arvioida uudelleen.”

Ylen selvityksen mukaan valmentajan epäasiallinen toiminta on jatkunut vuosia. Salonen korostaa, että ketään ei pidä syyllistää enempää, mutta sanoo myös, että seurassa on ilmeisesti hyssytelty ja piilotettu asiaa.

Miten tällainen on saanut jatkua?

Salosen mukaan suomalaisessa urheilussa on tehty työtä avoimuuden puolesta ja epäasiallisen toiminnan kitkemiseksi jo 20 vuotta, mutta työtä on vielä myös jäljellä.

”Ympäristö ja toimintakulttuuri tässä seurassa on ilmeisesti ollut se, että asioita ei ole tohdittu ottaa puheeksi. Isossa mittakaavassa kaikissa julkisuuteen tulleissa häirintää ja epäasiallista käyttäytymistä koskevissa asioissa takana on keskustelukulttuurin puute osaltaan, mutta ainoa selittävä tekijä se ei kuitenkaan ole.”

”Kaikki julkisuuteen tulleet tapaukset ovat valitettavia ja tuomittavia, mutta hyvä ,että ne ovat tulleet julkisuuteen. Silloin asioihin varmasti rohjetaan puuttua entistä päättäväisemmin.”

Valmentajan asianajaja pitää Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan päätöstä virheellisenä.

”Kurinpidon tekemä ratkaisu on sekä oikeudellisesti että tapahtuneiden tapahtumien osalta vakavasti virheellinen, eikä asiaa voida jättää tähän”, asianajaja sanoi Ylelle.Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) on tilanteesta ihmeissään. Hän sanoo tuovansa keskusteltavaksi liikuntaneuvostossa, onko jokaisessa seurassa ja liitossa selvät toimintamallit puuttua häirintään ja epäasialliseen käytökseen sen ilmetessä.

Asiaa on määrä käsitellä yhdessä Suekin, olympiakomitean sekä opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla.

”Kun katson tätä reagoimattomuutta, ja sitä että kurinpitotoimetkin vaikuttavat kevyiltä, että valmentaja voi jatkaa käytännössä toiminnassa lukuun ottamatta kilpailutilanteisiin osallistumista jos oikein ymmärsin, niin pitää miettiä, onko lajiliitoilla ja seuroilla ylipäätään asianmukaiset ohjeistukset, miten tällaisessa tilanteessa pitää toimia.”

Arhinmäen mukaan kyse ei ole vain taito- ja muodostelmaluistelun ongelmasta.

”Keskustelemme Suekin ja opetusministeriön edustajien kanssa, onko meillä ohjeistukset ja toimintatavat kunnossa, miten vanhemmat voivat olla yhteydessä, miten seurojen pitää toimia häirintä- ja epäasiallisen käytöksen tapauksessa. ”

”Vaikuttaa, että ainakaan kaikilla seuroilla ja liitoilla eivät toimintamallit ole kunnossa.”

Yksi syy ongelmiin on keskustelukulttuurin puute suomalaisessa urheilussa.

”Olen itsekin ollut mukana pian 40 vuotta suomalaisessa liikunnassa mukana eri tasoilla. Valitettavasti helposti lakaistaan asioita maton alle ja odotetaan, että ongelmat katoavat sillä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Škoda teki lataushybridin, jonka hinta on puristettu aggressiivisen alas – Uusi Superb on mukava ja jämäkkä tulokas perheautojen luokkaan

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää