SM-hiihtojen järjestäjät ovat yrittäneet tykittää lunta rehutehtaan jäähdyttämössä - Urheilu | HS.fi
Urheilu

SM-hiihtojen järjestäjät ovat yrittäneet tykittää lunta rehutehtaan jäähdyttämössä

Kilpailunjohtaja vakuuttaa, että kisat järjestetään, vaikka tykkilumen riittävyys on suuri haaste.

Riitta-Liisa Roponen voitti kaksi mestaruutta Vöyrin edellisissä SM-hiihdoissa vuonna 2011 ja on jälleen mukana, vaikka asuu nyt Yhdysvalloissa. Kuva: Markku Ulander / Lehikuva

Julkaistu: 20.1. 15:03

Talven ensimmäiset SM-hiihdot järjestetään poikkeuksellisen lauhasta alkutalvesta huolimatta ensi viikon lopulla Vöyrillä Vaasan seudulla, vakuuttaa kilpailunjohtaja Mårten Lövdahl.

”Haastavassa tilanteessa elämme toivossa, että lumi riittää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme tarvittavat ladut kasaan. Meillä se 2,5 kilometrin tykkilumilatu on edelleen hyvässä kunnossa”, Lövdahl sanoi maanantaina.

Kriittisin osa on Lövdahlin mukaan niin sanottu stadion eli lähtö- ja maalialue.

”Onneksi Vöyrillä oli eilen sen verran pakkasta, että kaikki kuusi lumitykkiä lauloivat 12-15 tuntia. Saimme aika hyvin lumitäydennystä.”

Lisäksi hilelunta tulee noin yksi kuorma-auton lavallinen päivässä Vaasan jäähallilta. Parhaassa tapauksessa SM-isännät saavat ostaa tykkilunta maakunnan muilta kisajärjestäjiltä.

”Muun muassa IK Falkenilla on pieni kasa, jonka he ovat säästäneet piirinmestaruuskisoja varten. Joka tapauksessa SM-kisat järjestetään. Kyse on vain siitä, kuinka paljon lunta on latujen varrella.”

SM-viikonlopulle ulottuvassa sääennusteessa lumetukseen mahdollisesti sopivia pakkasia on näkyvillä vasta aivan kisojen aattona tai kisapäivinä.

Kun lumetukseen sopivia pakkasia ei ole ollut riittävästi, Vöyrin kisajärjestäjät ovat panneet kaiken kekseliäisyytensä peliin lumen saamiseksi.

Lunta on yritetty tykittää noin 20 kilometrin päässä kisapaikalta sijaitsevan rehutehtaan jäähdyttämössä, joka saatiin jäähdytettyä jopa 15–20 pakkasasteeseen. Lövdahlin mukaan jäähdyttämössä säilytetään kalaa ja lihaa turkistarhaajien tarpeisiin.

”Lauantaina oli ensimmäinen koe, mutta tulos oli aika huono.”

Kävi ilmi, että sisätiloissa ilman kosteus nousi liian suureksi, jotta tykittäminen olisi onnistunut.

”Kun sinne viedään lämmintä massaa eli vettä, koneisto ei jaksa pitää yllä sitä kylmyyttä. Tykit eivät jaksa tuottaa lunta vaan se pysyy vetenä. Teoriassa sen olisi pitänyt toimia, mutta niin ei kuitenkaan tapahtunut.”

Tarkoitus oli tehdä vielä toinen koetykitys 25 pakkasasteessa.

”Pelkään, että ei tule onnistumaan”, Lövdahl sanoi.

Tammikuun alussa Lövdahl vitsaili Twitterissä, että jos lunta ei saada lisää, sulatetaan loputkin pois ja järjestetään rullahiihdon SM-kisat.

Seuraa uutisia tästä aiheesta