Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

Suomen Taitoluisteluliitto langetti viime perjantaina valmentajalle vuoden pituisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon asiattoman käytöksen vuoksi.

Muodostelmaluistelussa toimivaa päävalmentajaa epäillään epäasiallisesta käytöksestä. Kuva: Roni Rekomaa / lehtikuva

Julkaistu: 20.1. 18:23, Päivitetty 20.1. 19:29

Helsingin Luistinklubi (Helsingfors Skridskoklubb) on vapauttanut muodostelmaluistelun Team Unique -joukkueen päävalmentajan toistaiseksi työntekovelvoitteesta.

Seuran tiedotteen mukaan muodostelmaluistelun valmennuksesta vastaa toistaiseksi muu valmennustiimi.

Suomen Taitoluisteluliitto langetti viime perjantaina valmentajalle vuoden pituisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon asiattoman käytöksen vuoksi.

Maanantaina Taitoluisteluliitto täsmensi, että ”valmentaja ei voi osallistua kilpailukiellon aikana mihinkään Suomen Taitoluisteluliiton alaisiin kilpailuihin eikä mihinkään kansainvälisiin kilpailuihin, joihin liitto nimeää ja ilmoittaa edustajat”.

Seura kertoo HS:lle sähköpostitse, että viime kevään seurakyselyssä nousi esiin epäily, johon uusittu hallitus lähti reagoimaan.

”Saimme selvityspyynnön Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta syys–lokakuussa, ja vastasimme siihen. Epäilyjen tultua uusitun hallituksen tietoon muutimme heti toimintamallejamme ja tarkensimme valmennuksen ja johtamisen rakenteita. Kaikki nykyisen hallituksen tietoon tulleet asiat on käsitelty ja tullaan käsittelemään asianmukaisesti. Tulemme tiedottamaan asiasta lisää sen käsittelyn edetessä.”

Seura korostaa, että heille on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen lapsi, nuori, valmentaja ja toimihenkilö voi harrastaa ja toimia turvallisessa ympäristössä.

”Kurinpitolautakunnan päätöksen mukaan näin ei ole kaikkien osalta käynyt. Olemme järkyttyneitä esille nousseista tapahtumista ja hyvin pahoillamme niiden puolesta, jotka ovat joutuneet kohtaamaan julkisuudessa ja raportissa esille nousseita asioita. Olemme myös pahoillamme, että tällaista on päässyt tapahtumaan omassa seurassamme.”

Seura toteaa, että seurassa on nollatoleranssi häirinnälle, kiusaamiselle ja syrjinnälle.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) kommentoi asiaa maanantaina Facebook-päivityksessään. Hän kertoi voineensa pahoin nähtyään muodostelmaluisteluvalmentajan henkisestä väkivallasta kertovan jutun.

”Valitettavasti nyt ilmennyt tapaus ei ole lajissaan ainoa”, Andersson kirjoittaa.

Team Unique on yksi menestyneimmistä muodostelmaluistelujoukkueista. Joukkue voitti MM-kultaa vuonna 2013. Vuosien 2016 ja 2018 MM-kisoissa joukkue oli neljäs. Joukkueessa luistelee 22 iältään 17–26-vuotiasta lukiolaista ja opiskelijaa.

Oikaisu 18.42: Helsingin Luistinklubin nimi oli aiemmin kirjoitettu jutussa väärin.

Taitoluisteluliitto: ”Kiitämme niitä nuoria ja heidän vanhempiaan, joilla oli rohkeutta rikkoa vaikenemisen kulttuuri”

Luisteluvalmentaja nöyryytti ja piti haukkumisrinkejä tytöille, mutta saa jatkaa valmentamista – Psykologian tohtori: ”Tällainen käytös on vahingollista aikuisellekin”

Olympiakomitea vaatii luisteluvalmentajan seuralta toimenpiteitä, Arhinmäki ihmettelee urheilun reagoimattomuutta

Uutinen muodostelmaluistelu­valmentajasta sai Li Anderssonin voimaan fyysisesti pahoin

Seuraa uutisia tästä aiheesta