Urheilu

Australian avoimissa suuryllätys: Maailman lupaavin nuori pelaaja hävisi miehelle menneisyydestä

Kanadan nousevalle tennikselle ensimmäinen kierros oli mustaakin mustempi.

Latvialainen mielialapelaaja Ernests Gulbis, 31, selviytyi karsinnoista tenniksen Australian avoimeen mestaruusturnaukseen, eikä Gulbis ollut edes suosikki karsinnoissa.

Pääsarjan ensimmäisellä kierroksella Gulbis kukisti maailman lupaavimman nuoren pelaajan Kanadan Felix Auger-Aliassimen 7–5, 4–6, 7–6, 6–4.

Gulbisin peli pysyi koossa lopun tiukoilla hetkillä. Hän pääsi kahden pallon päähän otteluvoitosta johtaessaan neljättä erää 5–3. Siitä Auger-Aliassime vielä selviytyi.

Viimeisen syöttövuoronsa Gulbis aloitti vakuuttavasti: kaksi läpisyöttöä. Siitä syöttövuoro tasaantui, kunnes päättyi Auger-Aliassimen lyömään kanttipalloon, joka ei jaksanut pyörähtää verkon yli.

Gulbis on ollut urallaan korkeimmillaan maailman kymmenes, mutta loiston päivät ovat kaukana takana. Melbourneen hän tuli 256:nneksi rankattuna.

Latvialaisen peli on ollut parhaina aikoina tehokasta, mutta yhtä vuoristorataa. Koskaan ei ole tiennyt, mitä kentällä tapahtuu. Siviilissä hän on ollut yhtä häilyvä tunnettujen uhkapeliongelmiensa kanssa.

Viime vuotta voisi kuvailla jokseenkin synkäksi Gulbisin uralla. Hän hävisi ällityttävät 23 kertaa ensimmäisellä kierroksella eri tasoisissa turnauksissa. Pisimmät tappiosarjat olivat yhdeksän ja seitsemän turnauksen mittaiset.

Rajuimman temppunsa Gulbis teki Ranskan avoimien välierän jälkeen 2014. Hän ansaitsi Roland Garrosin kentiltä 557 000 dollaria eli noin 500 000 euroa.

”Kun olin hävinnyt Djokovicille, palasin Latviaan serkkuni kanssa ja menin casinolle. Löin koko summan tiskiin ja hävisin kaiken”, Gulbis sanoi silloin italialaiselle urheilulehdelle Gazzetta dello Sportille. Myöhemmin Gulbis kiisti hävinneensä koko pottia, vaan ”noin prosentin.” Totuus lienee jossain tässä välillä.

Tenniksessä on muutamia vuosia odotettu nuorten pelaajien läpilyöntiä nimenomaan grand slam -turnauksissa, joissa otteluvoittoon vaaditaan kolme erää. Muutos tulee hitaasti.

Auger-Aliassime, 19, on maailman korkeimmalle rankattu alle 20-vuotias pelaaja. Hän oli Australiassa 20:nneksi sijoitettu ja ATP-rankkaus on 22.

Maailman sadan parhaan joukossa on vain kaksi alle 20-vuotista pelaajaa. Auger-Aliassime on heistä paras ja Italian Jannik Sinner, 18, vahva haastaja, mutta rankkaukseltaan vielä kaukana. Sinner selvitti sentään ensimmäisen kierroksen ottelunsa.

Kanadan nousevalle tennikselle ensimmäinen kierros oli raskas. Päivää aikaisemmin Denis Shapovalov, 20, hävisi ottelunsa. Vasenkätinen Shapovalov lasketaan myös yhdeksi tulevaisuuden suurpelaajaksi. Syksyinen Stockholm Openin voitto oli merkki siitä, mutta Melbournessa tuli kaksi askelta takapakkia.

Shapovalov hävisi unkarilaiselle Marton Fucsovicsille, 27, jota ei lasketa suurten kaartiin. Hänen rankkauksensa on 67 eli yllätysten sarakkeeseen sekin ottelu upposi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  4. 4

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää