Urheilu

Urheilupsykologin mukaan valmennusmetodit laahaavat jäljessä muusta lasten­kasvatuksesta – ”Näihin päiviin asti on pidetty normaalina kulttuuria, jossa saa huutaa”

”Jos on turvallista yrittää ja epäonnistua, se motivoi yrittämään uudestaan”, sanoo urheilupsykologi Paula Thesleff.

Sertifioitu urheilupsykologi Paula Thesleff sanoo lukeneensa äärimmäisen surullisena uutisointia muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan.

Thesleffin oma lajitausta on joukkuevoimistelussa, mutta työn kautta myös muodostelmaluistelu on tullut hänelle lajina tutuksi. Hän sanoo yllättyneensä tapauksen laajuudesta.

Penttisen tapauksessa Thesleff on mediatietojen varassa ja hän kommentoi asioita yleisellä tasolla.

”Urheilussa on pidetty näihin päiviin asti hyvin normaalina kulttuuria, jossa valmentaja saa huutaa ja käyttäytyä autoritäärisesti. Valmentajan asema on oikeuttanut paljon kyseenalaisia menetelmiä”, Thesleff sanoo.

Thesleff sanoo valmennuksen olevan aikansa kuva ja vertaa sitä lastenkasvatukseen, jossa historiassa kovia otteita on pidetty normaaleina ja auttavan lasta menestykseen. Hän arvioi, että urheilumaailmassa muutos tulee jälkijunassa verrattuna esimerkiksi koululaitokseen.

”Siellä on puhuttu pidempään millaisia menetelmiä saa käyttää”, Thesleff sanoo.

”On tärkeää ja hienoa, että menetelmiä kyseenalaistetaan ja pyritään muuttamaan. Ja on tärkeää, että asiat tulevat esiin, jotta tulee paine puuttua asioihin. Jokainen tapaus on liikaa.”

Thesleff arvioi, että pelolla motivoiminen toimii yleensä korkeintaan hetkellisesti. Pitkällä tähtäimelle urheilijaan pätevät samat lainalaisuudet kuin ihmisiin yleensä.

”Kun urheilija on turvassa ja kokee kuuluvansa yhteisöön, hän voi hyvin ja suoriutuu hyvin pitkällä tähtäimellä. Jos on turvallista yrittää ja epäonnistua, se motivoi yrittämään uudestaan. Uhattu olo voi saada hetkessä tekemään vielä yhden punnerruksen lisää, mutta pidemmällä tähtäimellä uhattu ihminen ei voi hyvin eikä motivoidu siitä, että välttää rangaistuksen”, Thesleff sanoo.

Thesleff muistuttaa myös siitä, että ajattelu saattaa olla mustavalkoista. Hän korostaa, että valmennuksessa tapahtuu myös paljon hyvää. Myös muodostelmaluistelussa ja joukkuevoimistelussa, jotka ovat saaneet huomiota valmennusmetodien osalta.

”Näissä lajeissa pääsee todistamaan myös todella laadukasta ja hyvää valmennusta, jossa halutaan kehittää ja ollaan kiinnostuneita lasten ja nuorten hyvinvoinnista.”

Thesleff arvioi, että molempien lajien lajikulttuuriin liittyy myös ihanteita siitä, miltä urheilijan keho näyttää. Sen vuoksi esimerkiksi valmentajien pitää olla hereillä, jotta ongelmiin päästään puuttumaan.

”Kehosta ja siihen suhtautumisesta ei voi tulla tabua, koska niistä on tärkeää voida puhua avoimesti. On tärkeää, että valmentajalla on joku, jolle voi soittaa. Ulkonäköasiat eivät silti ole arvosteluperusteita. Esimerkiksi rytmisessä voimistelussa vaatimus on lähtöisin siitä, miten hypyssä tulee rasitusta varpaille ja nilkoille. Kevytrakenteisuus tukee urheilua. Keho on myös urheilijan työväline, vaikka se on paljon muutakin.”

Nyt meneillään olevassa Penttisen tapauksessa seuran vastuu on Thesleffin mielestä suuri. Tapaus koskee HSK:ta (Helsingfors Skridskoklubb).

”Mediatietojen perusteella seuralla on vastuu varmistaa, että seurassa voi harrastaa turvallisesti. Johdon pitää huolehtia, että asia otetaan todella vakavasti.”

Vanhempia Thesleff kannustaa pitämään tuntosarvet pystyssä, jotta hienovaraiset muutokset harrastavan lapsen tai nuoren käytöksessä tulevat huomatuiksi.

”Sellaista pitkäjänteistä lapsen kuuntelemista ja keskustelua sekä käyttäytymisen tarkastelua. Jos lapsi muuttuu tai vetäytyy tai puheessa alkaa olla itsesyytöstä tai tulee salamana kirkkaalta taivaalta ajatus lopettaa. Ne voivat olla pysähtymisen paikkoja”, Thesleff sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  3. 3

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  4. 4

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  5. 5

   Raportti: Nämä Helsingin alueet ovat erityisen haavoittuvaisia tulville

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  5. 5

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää