Urheilu

Urheiluministeri Kosonen tyrmää hyllytetyn Mirjami Penttisen valmennustavat: ”Kuvatut keinot ja metodit eivät voi olla käytössä missään seurassa”

Ministeri Kososen mukaan toiminnan eettisyys tulee korostumaan urheilun rahoituksessa

Urheilusta ja liikunnasta vastaavan ministerin Hanna Kosonen (kesk) vetoaa urheilevien lasten vanhempiin ja muihin aikuisiin, että nämä puuttuisivat urheilussa havaitsemaan epäasialliseen käyttäytymiseen.

Suomen Taitoluisteluliitto langetti viime perjantaina helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkueen Team Uniquen päävalmentajalle Mirjami Penttiselle vuoden kilpailukiellon epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Liiton tiedotteen mukaan Penttinen oli syyllistynyt urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä. Penttinen on kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Kosonen sanoo, että urheilussa ei saa olla sijaa minkäänlaiselle kiusaamiselle tai hyväksikäytölle.

”Liitoilla ja seuroilla velvollisuus on puuttua valmentajan epäasialliseen käytökseen, olkoon kyse vapaaehtoisesta valmentajasta tai ammattivalmentajasta. Sama oikeus ja velvollisuus on myös vanhemmilla ja muilla aikuisilla”, Kosenen toteaa.

”Meidän pitää muistaa, että lasten hyvinvointi täytyy tulla ensimmäisenä tavoitellaanpa mitä tahansa voittoa tai menestystä.”

Kososen mukaan toiminnan eettisyys tulee korostumaan urheilun rahoituksessa. Ensi vuoden alussa voimaan tulee uudistus, jonka perusteella lajiliittojen valtionavustusta voidaan vähentää epäeettisen toiminnan takia.

”Kun julkisella rahoituksella rahoitetaan, on ilman muuta varmistettava, että liikuntatoiminta on turvallista ja terveellistä.”

Hän ei ota kantaa, voiko Team Uniquen -tapaus vaikuttaa Taitoluisteluliiton rahoitukseen.

”Jokainen tapaus on arvioitava erikseen.”

Maanantaina Kosonen sanoi Yleisradion haastattelussa, että hyllytetyn valmentajan ei pitäisi valmentaa enää missään seurassa. Nyt hän sanoo puhuneensa yleisellä tasolla.

”Mediassa kuvatut keinot ja metodit eivät voi olla käytössä missään seurassa. Tällainen toimintakulttuuri ei ole hyväksi lapsille eikä tule olla sallittua.”

Tapaus lähti liikkeelle, kun joukko entisiä muodostelmaluistelijoita kertoi kokemuksistaan Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin Et ole yksin-palvelun kautta. Tutkinnan teki Suekin tutkintajohtaja, pitkän uran poliisina tehnyt Jouko Ikonen.

Ikonen toivoi Ilta-Sanomien haastattelussa Suekin saavan lisää resursseja tutkintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää yhdessä Olympiakomitean ja Suekin kanssa pyöreän pöydän keskustelun, jossa aiheina on myös rahoitus ja sen mahdollinen uudelleen suuntaaminen.

Saako Ikonen kaipaamansa työkaverin?

”Se jää nähtäväksi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  5. 5

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää