Urheilu

Rallisensaatio Kalle Rovanperä kerää katseet Monte Carlossa: ”Aika näyttää, miten Kalle pärjää”

Tommi Mäkisen Toyota-talli lähtee kokonaan vaihtuneella miehistöllä rallin MM-sarjaan.

Kalle Rovanperä ei ehkä voita kauden ensimmäistä MM-rallia, mutta siitä huolimatta hän on yksi seuratuimmista ajajista viikonloppuna Monte Carlossa.

Rallin suurlupauksena pidetty Rovanperä aloittaa 19-vuotiaana ensimmäisen kautensa WRC-autolla. Sen myötä hän kerää katseet myös kansainvälisessä mediassa.

Monte Carlo on yksi MM-sarjan vaikeimmista ralleista. Reitillä on vuoroin jäätä, märkää ja kuivaa.

”Montessa on pakko ajaa silmät auki. Siitä voi olla meille hyötyä, jos kuljettajamme eivät vielä tunne autoa tarpeeksi hyvin. Kun mennään nopeisiin kisoihin, tilanne muuttuu”, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen sanoo.

Mäkisen talli lähtee kauteen kokonaan vaihtuneella miehistöllä. Sébastien Ogier, 36, ja Elfyn Evans, 31, ovat kokeneita ajajia, kun Rovanperä vasta opettelee WRC-luokassa.

Japanilainen Takamoto Katsuta on Toyotan tehdaskuljettajana kauden kaikissa Euroopassa ajettavissa MM-ralleissa.

Toistaiseksi myös Katsuta vasta opettelee tallissa. Mäkisen pitkän ajan tavoitteena on nostaa Katsuta rallin huipulle ajamaan palkintosijoista.

Viime viikonloppuna Rovanperä ajoi ylivoimaiseen voittoon Tunturi-rallissa Rovaniemellä. Ralli oli samalla Rovanperälle testikilpailu WRC-luokan kalustolla. Puuppolalainen voitti lähes puhallellen muut kilpailijat.

MM-rallissa taso kovenee, kun vastassa ovat maailman ykköskuljettajat,

”Aika näyttää, miten Kalle pärjää. Ruotsin rallissa hänellä voi mennä jo lujaa, jos siellä nyt sitten edes ajetaan”, Mäkinen sanoo nuoresta suojatistaan.

Ruotsin MM-ralli on määrä ajaa helmikuussa, mutta leudon talven jäljiltä tiet keskisessä Ruotsissa ja osin Norjan puolella ovat pehmeässä kunnossa. Jos ilma ei kylmene, Ruotsin ralli on vaarassa jopa peruuntua.

Rallin MM-sarja kutistui jo muutenkin ennen uuden kauden alkua, kun kalenteriin huhtikuussa merkittyä Chilen osakilpailua ei ajeta maan poliittisten levottomuuksien takia. Nyt kalenterissa on kolmetoista MM-rallia neljäntoista sijaan.

Vuosi sitten Ott Tänak voitti Chilessä Toyotalla.

”Kokonaisuutena Chilen poisjäänti helpottaa meitä, vaikka viime vuonna siellä voitimmekin”, Mäkinen sanoo.

Ogier avasi viime vuonna kauden voittamalla Montessa Citroën-tallin autolla. Hyundailla ajava Thierry Neuville oli vuosi sitten toinen ja Tänak kolmas.

Rovanperä ajoi viime vuonna Montessa WRC2-luokassa Skodalla. Kisa päättyi ulosajoon ensimmäisellä erikoiskokeella samassa paikassa kuin Teemu Suninen (Ford). Rovanperän auto olisi ollut työnnettävissä takaisin tielle, mutta katsojat eivät uskaltaneet koskea siihen.

Ogier tavoittelee Toyotalla seitsemättä maailmanmestaruuttaan. Viime heinäkuussa Ogier ilmoitti Jyväskylän MM-rallin yhteydessä, ettei hän aja enää kilpaa vuoden 2020 jälkeen.

Mäkinen ei ole varma, kuinka hyvin ranskalainen pysyy päätöksessään.

”Hän ei vielä tiedä, jatkaako vai ei. Jos kausi menee hyvin, hän saattaa miettiä, mihin mennään”, Mäkinen sanoo.

Toyotan viime kauden kuljettajista Kris Meeke tuskin kilpailee tällä kaudella. Jari-Matti Latvala ostaa Mäkisen tallista yksityisesti auton ainakin Ruotsin ja Suomen MM-ralleihin ja todennäköisesti myös Walesiin.

Virolainen Tänak puolustaa ajajien maailmanmestaruutta, mutta kulkupeli on vaihtunut Toyotalta Hyundaille, joka voitti viime kaudella merkkimestaruuden.

Täksi kaudeksi Hyundai palkkasi Tänakin, Neuvillen ja Sébastien Loebin lisäksi Dani Sordon ja Andreas Mikkelsenin. Sordo ja Mikkelsen ajavat yksittäisiä MM-ralleja.

Viiden kuskin taktiikalla korealaistalli yrittää uusia merkkimestaruutensa.

Mäkinen arvostelee Hyundain täksi kaudeksi vaatimaa sääntöuudistusta, jonka mukaan talli voi vaihtaa kuljettaa vielä ennen kilpailua ilmoittautumisajan jälkeen.

”Hyundai pääsee kikkailemaan kuljettajiensa kanssa, kuka ajaa missäkin. Moottoriurheilun strategiaan kuuluu, että se joudutaan rakentamaan etukäteen hyvissä ajoin. Nyt sääntömuutos vaikuttaa siihen, että strategiaa voi vaihtaa viime hetkellä”, Mäkinen kritisoi.

Monte Carlon MM-ralli alkaa torstai-iltana kahdella erikoiskokeella. Viimeinen erikoiskoe alkaa sunnuntaina kello 13.18 Suomen aikaa. Yle seuraa rallia osin suorina lähetyksinä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  5. 5

   Nämä uskomattomat kuvat otettiin aivan tavallisella takapihalla: Tero Hiekkalinna tiiraa kaukaisia galakseja keskellä Tapanilaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää