Urheilu

Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

Kymmenet vanhemmat lähettivät STT:n kautta avoimen tukikirjeen Penttiselle. Toiset vanhemmat viestittivät, että vievät lapsensa toisiin seuroihin ellei Penttistä eroteta

Tammikuinen tiistai-ilta helsinkiläisellä jäähallilla etenee kuten ennenkin. Paikalle tulleella Helsingfors Skridskoklubbin HSK:n muodostelmaluistelun joukkueella on tuttu jäävuoro. Joukkue kuuluu juuri tehtävistään hyllytetyn Mirjami Penttisen valmennettaviin. Suuri osa lapsista on vielä ala-asteikäisiä.

Osa vanhemmista on kyydinnyt lapsensa hallille mietteliäänä, jopa peloissaan. Muutamat heistä menevät pälyilemään hallin käytäville, miltä tunnelma hallilla vaikuttaa.

Jäähallilla on paikalla perjantaina toiminnastaan varoituksen saanut apulaisvalmentaja, joka valmentaa kuten aikaisemminkin.

Pukukoppiin on saapunut treenien aikana myös seuran hallituksen edustaja. Sen, mitä kopissa on puhuttu, tietävät vain paikalla olleet lapset. Yksi vanhemmista kertoo Helsingin Sanomille hänen lapsensa ymmärtäneen edustajan puheista, että seuran hallitus puolustelee päävalmentajaansa.

Seuran vanhemmat ovat jakautuneet kahteen leiriin, joista toiset puolustelevat Mirjami Penttistä, toiset eivät.

Keskiviikkoiltana STT kertoi, että HSK:n muodostelmaluistelun SM-joukkueiden luistelijoiden vanhemmat vaativat avoimella kirjeellä, että päävalmentaja Penttisen työvelvoite palautetaan heti. Kirjeen on allekirjoittanut 72 vanhempaa.

Helsingin Sanomien haastattelemat vanhemmat sen sijaan kertovat, että useat joukkueissa luistelevien lasten vanhemmat ovat lähettäneet seuran hallitukselle kirjeen, jossa he vaativat Penttisen erottamista. Muuten he vetävät tyttärensä pois kilpajoukkueista.

”Yritän saada tyttäreni toiseen seuraan, jos hallitus ei erota valmentajaa. Tämä on koko perheemme kanta ja olemme lähettäneet siitä meilin hallitukselle”, eräs vanhemmista kertoo Helsingin Sanomille.

”Vaikka suhtaudun tyttäreni harrastukseen tavoitteellisesti, koen kuitenkin, että tärkeintä on teinityttöjen terveellinen, itsetuntoa tukeva yhteisö, jossa opitaan urheilun lisäksi muita elämän tärkeitä taitoja, kuten myötätuntoa ja yhdessä tekemisen taitoa” , hän jatkaa.

HSK:n hallituksen puheenjohtaja Pirjo Hellä kertoo sähköpostitse, ettei voi paljastaa saamiensa viestien sisältöä.

”Olemme käyneet paljon keskusteluja ja viestinvaihtoa seuran sisällä. Vanhempien kanssa keskustelu ja heidän kuulemisensa on ollut tärkeä ja aikaa vievä osa tämän käsittelyä. Olemme myös luvanneet pitää keskustelut luottamuksellisina, joten en voi avata enempää viestien sisältöjä”, hän sanoo.

Hellä selventää myös, miksi hallitus on käynyt tapaamassa joukkueiden jäseniä, joita Mirjami Penttisen hyllytys koskee.

”Olemme käyneet tapaamassa joukkueita useampaankin otteeseen. Tavoitteena on ollut kertoa, missä olemme tämän tilanteen kanssa ja miten asiat etenevät.”

”Olemme eilen olleet useammassa joukkuepalaverissa. Meille tulleen palautteen mukaan yhdessä tapaamisessa viesti ei ole ollut selkeä. Tapaamisissa ei ole ollut tarkoitus puolustella ketään. Kun saimme palautteen, aloimme järjestellä uutta käsittelyä kyseisen joukkueen kanssa.”

HSK:n muodostelmaluistelujoukkueisiin kuuluvien kahden tytön äiti kertoi Helsingin Sanomille, että hänellä on Mirjami Penttisestä vain positiivisia kokemuksia.

”On minunkin tyttäreni saanut tiukkaa palautetta ja on meillä itkettykin sen vuoksi. Arvostan Mirjamin rehellisyyttä. Hänellä on taito pyytää anteeksi, jos hän on toiminut väärin.”

Äiti myös kertoo kysyneensä Mirjamilta lokakuisen kohun noustua, kuinka hän ja muut vanhemmat voisivat auttaa valmentajaa.

”Mirjami laittoi siksi sen adressipyynnön meille vanhemmille, koska olin kysynyt, voimmeko me vanhemmat kirjoittaa jonnekin ja auttaa siten häntä.”

”Minun ja tyttäreni joukkueen toive on, että Mirjami saa jatkaa. Toivottavasti ymmärretään tyttöjenkin etua, että heiltä lähtee matto alta, jos valmentaja erotetaan.”

Koetko, että on oikein, että valmentaja saa jatkaa, vaikka toiset tytöt ovat kertoneet kärsineensä valmentajan huutamisesta ja nimittelystä ja muusta epäasialliseksi katsotusta toiminnasta?

”Kyllä. Hän ansaitsee toisen mahdollisuuden. Kaikki me teemme virheitä. Tällainen raju tuomitseminen herättää epäilyksiä.”

Kahdella muulla HS:n haastattelemalla vanhemmalla on varsin toisenlainen käsitys Mirjami Penttisen toimista.

Toista vanhemmista on painanut tapa, jolla seuran valmentajat suhtautuivat luistelijan sairastumisiin ja loukkaantumisiin.

”Valmennuksen mantra on, kun on hyvä kunto, ei sairasta. Tätä kun lapset kuuntelevat vuosia, heillä on paineet olla terveenä”, hän toteaa.

Hän kertoo myös tyttärensä kokemista paineista osallistua harjoituksiin kisapaikan menetyksen pelossa.

”Harkkoihin mennään kuumeessa buranan voimalla, keuhkosärystä huolimatta. SM-kisoissa yksi tytöistä kisasi käsi murtuneena”.

Nyt tytön uran jälkeen vanhempi sanoo tuntevansa syyllisyyttä, kun on antanut tyttärensä kilpailla sairaana.

Toinen HS:n haastattelemista vanhemmista kertoo sähköpostista, jonka Mirjami Penttisen valmentaman joukkueen vanhemmat saivat tyttären joukkueen voitettua pronssia muutama vuosi sitten. Viestissä Penttinen totesi muun muassa seuraavaa:

”Minun käsitykseni mukaan joukkueessa elää tällä erää laiskuutta, epäurheilijamaisuutta ja kurittomuutta. Mikään ongelma ei ole iso, mutta tulokseen se taatusti vaikuttaa, kuten tänään näimme. Huonolla treenillä ja kaatumisilla pääsivät pronssille vain pari pistettä voittajista. Mikä olisikaan ollut tilanne, jos treeni olisi ollut hyvää.”

Myöhemmässä viestissä valmentaja tarkensi asiaa hämmästelleille vanhemmille tarkoittaneensa, että epäurheilijamaisuus tarkoittaa kehon koostumusta, ei käyttäytymistä.

Joukkueen jäsenten ikä oli tuolloin keskimäärin 11 vuotta.

Helsingin Sanomat on nähnyt joukkueeseen kuuluneen tytön vanhemman säilyttämän sähköpostiviestin. Hän sanoi myös vanhempien kertoneen Penttisen lähettämästä sähköpostista jo tuolloin silloiselle hallitukselle.

Mirjami Penttinen on kiistänyt syytökset asianajajansa Petteri Sotamaan välityksellä tiistaina ja keskiviikkona.

Taitoluisteluliiton viime perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan Penttinen on syyllistynyt urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Sotamaan mukaan kurinpitolautakunnan päätös ”on sekä oikeudellisesti että näytön arvioinnin osalta yksipuolinen ja väärä. ”

”Penttisen esittämä hyvin vakuuttava selvitys todellisesta tapahtumainkulusta on jätetty täysin huomioimatta”, Sotamaa kirjoitti keskiviikkona sähköpostiviestissään HS:lle.

HSK:ta edustavien luistelijoiden vanhemmat esiintyvät jutussa nimettöminä heidän alaikäisten lastensa suojelemiseksi.

Lisätty jutun loppuun kappale 23. tammikuuta kello 10.20, jossa kerrotaan Mirjami Penttisen kiistävän syytökset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää