Urheilu

Helsinki reagoi nopeasti luistelijoiden nöyryyttämiseen: Mirjami Penttisen seuralta voidaan periä takaisin avustuksia

Helsingin kaupungin liikuntatoimi on jättänyt selvityspyynnön taitoluisteluseura HSK:lle liittyen sen päävalmentajan toimintaan.

Helsingin kaupungin liikuntatoimi on päättänyt jättää Helsingfors Skridskoklubbille (HSK) selvityspyynnön koskien seuran muodostelmaluistelijoiden päävalmentajan Mirjami Penttisen toimintaa.

Kaupunki haluaa selvittää, onko muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquesta tunnettu HSK rikkonut urheiluseuroille myönnettävien toiminta-avustusten kriteerejä.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta langetti viime perjantaina Penttiselle vuoden kilpailukiellon. Liiton tiedotteen mukaan Penttinen oli syyllistynyt urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Kaupungin toiminta-avustusten ehtoihin kuuluu sitoutuminen hyvään hallintotapaan ja Olympiakomitean hyväksymiin Reilun Pelin sääntöihin. Niihin kuuluu muun muassa toisen ihmisen kunnioittaminen sekä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen.

”Selvityksellä pyydetään selkeää vastausta, millaisiin toimenpiteisiin seura ryhtyy sen korjaamiseksi, että Reilun Pelin kriteerit täyttyvät, ja että kiusaamiseen ja häirintään puututaan heti”, Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen sanoo.

”Halusimme reagoida, sillä otamme tilanteen vakavasti. Jos meidän avustuskriteereissä lukee tiettyjä asioita, niin rahan vastineeksi niitä täytyy noudattaa.”

HSK:n pitää vastata selvityspyyntöön helmikuun aikana. Kaupungin liikuntajaosto päättää näillä näkymin huhtikuun kokouksessaan, joutuuko HSK palauttamaan osan viime vuoden tukirahoistaan.

HSK:ssa oli viime vuoden hakemuksen mukaan melkein 600 jäsentä. Se sai kaupungin avustusta noin 70 000 euroa, josta toiminta-avustusta oli 25 000 euroa ja tilankäyttöavustusta 45 000 euroa. HSK oli urheiluseuroista 15. suurin toiminta-avustuksen saaja vuonna 2019.

Loikkanen ei ota kantaa, joutuuko HSK nykytiedon valossa palauttamaan viime vuoden toiminta-avustustaan ja kuinka paljon.

”En lähde ennakoimaan poliitikkojen päätöstä. He käsittelevät asian.”

Loikkanen ei muista omalta uraltaan, että kaupunki olisi tehnyt urheiluseuralle selvityspyynnön valmentajan toiminnan takia. Kaupunki tulee systemaattisesti seuraamaan, että seuran lupaamat toimenpiteet toteutuvat.

”Tämä on ainutlaatuinen tapaus”, hän toteaa.


HSK:n tapaus on herättänyt kaupungin liikuntatoimessa keskustelua ja tulee vaikuttamaana vapaa-ajan lautakunnan vuosittain päätettäviin avustuskriteereihin.

”Olen melko vakuuttunut siitä, että lasten turvallinen harrastaminen tulee saamaan enemmän painoarvoa.”

Kaupunki aikoo käsitellä asiaa seuraparlamentissa yhdessä seurojen kanssa.

”Uskon, että seurat ymmärtävät asian vakavuuden. Lapsilla on oltava mahdollisuus harrastaa terveellisesti ja turvallisesti jokaisessa seurassa. Eivätkä seurat pärjäisi ilman julkista tukea.”

Suomen urheilun eettinen keskus Suek käynnisti Penttisen toiminnasta tutkimuksen viime keväänä, kun entiset muodostelmaluistelijat olivat kertoneet kokemuksistaan Et ole yksin -palvelun kautta.

Taitoluisteluliitto langetti Penttiselle rangaistuksensa viime viikon perjantaina, ja samana päivänä Yleisradio julkisti laajan selvityksensä muodostelmaluistelijoiden kokemuksista.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio ja toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo ovat kiittäneet tutkinnan käynnistäneitä nuoria ja heidän vanhempiaan rohkeudesta rikkoa vaikenemisen kulttuuri.

”Olemme järkyttyneitä esille nousseista tapahtumista ja hyvin pahoillamme niiden puolesta, jotka ovat joutuneet kohtaamaan julkisuudessa ja raportissa esille nousseita asioita. Olemme myös pahoillamme, että tällaista on päässyt tapahtumaan omassa seurassamme”, HSK totesi oman viestissään kertoessaan Penttisen hyllyttämisestä tehtävästään.

Penttinen on kiistänyt syytökset ja ilmoittanut vievänsä asian eteenpäin. Penttisen asianajajan Petteri Sotamaan mukaan kurinpitolautakunnan päätös ”on sekä oikeudellisesti että näytön arvioinnin osalta yksipuolinen ja väärä.

”Olen varmasti 20 vuoden valmennusurani aikana joskus hermostunut ja käyttänyt kovaa kieltä valmennuksessa, mutta olen aina myös pyytänyt tätä anteeksi. Mitään nöyryyttävää, alistavaa tai muutoinkaan epäasiallista tähänkään ei ole liittynyt”, Penttinen sanoo Helsingin Sanomille tiistaina antamassaan haastattelussa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää