Urheilu

”Joskus jäällä pitää säveltää”, sanoo taitoluistelulupaus Linnea Ceder

Taitoluistelija Linnea Ceder, 17, on yleensä aina iloinen, mutta joskus hänellekin sattuu huonoja päiviä. Tällä viikolla hän kilpailee ensi kertaa aikuisten arvokisoissa. ”Mielenkiintoista on lähteä katsomaan, millaista EM-kisoissa on.”

Viveca Lindforsin pronssimitali ja Emmi Peltosen kahdeksas sija viime vuoden taitoluistelun EM-kisoissa avasivat oven kolmannelle suomalaiselle naisedustajalle tämän vuoden vastaaviin kilpailuihin.

Keravalainen Linnea Ceder käytti tilaisuuden hyväkseen ja nappasi kolmannen EM-paikan joulukuussa Suomen mestaruuskilpailussa.

Suomen kaksi muuta naisluistelijaa EM-kisoissa Grazissa ovat Peltonen ja Jenni Saarinen, joka on Cederin tapaan ensikertalainen aikuisten arvokisoissa.

Selkävaivoista kärsinyt Lindfors ei puolusta Itävallassa vuoden takaista EM-mitaliaan. Hän ei ollut mukana SM-kisoissa eikä siten ollut valintakelpoinen.

Myös 17-vuotiaalla Cederillä on ollut ”jumitusta” selässä, mutta se ei ole haitannut luistelua.

”Aina on jotain pientä vaivaa. Taitoluistelu on raskas laji. Tämä kausi on ollut hyvä”, Ceder sanoo ennen päivän toisia harjoituksia Leppävaaran jäähallissa Espoossa.

Viime vuonna Ceder joutui pitämään selkävaivan takia pitkään taukoa ja turvautumaan osteopatiaan. Keväällä harjoitustauko piteni entisestään, kun hän loukkasi pohjeluutaan.

”Siinä on vieläkin vähän kipua”, Ceder huokaa.

 

”Joskus jäällä pitää vähän säveltää.”


Eläväinen ja nauravainen Ceder aloitti luistelun nelivuotiaana. Ensimmäiset vuodet olivat vielä harrastelua, kunnes kehitys lähti hurjaan nousuun.

Kolme vuotta sitten Ceder voitti 14-vuotiaana nuorten Pohjoismaiden mestaruuden. Viime joulukuussa tuli sitten ensimmäinen aikuisten SM-mitali.

Vielä lyhytohjelman jälkeen Ceder oli viidentenä, mutta elegantti vapaaohjelma nosti hänet ohi Vera Stoltin ja Enja Ruokosen.

Ceder sai yhteensä 160,87 pistettä. Virallisesti hänen ennätyspisteensä ovat 151,48, jotka hän luisteli lokakuussa Finlandia Trophy -kilpailussa Espoossa.

Kansainvälinen luisteluliitto kelpuuttaa luistelijan ennätykseksi vain kansainvälisissä kisoissa tehdyt tulokset eikä aina niitäkään.

 

”Mielenkiintoista on lähteä katsomaan, millaista EM-kisoissa on.”


Ennätyksellään Ceder olisi sijoittunut viime vuoden EM-kisoissa 15:nneksi. Ensikertalaiselle se olisi kelpo sijoitus myös tänä vuonna.

Lindfors sai pronssiluistelussaan 194,40 pistettä, mihin Cederillä on vielä matkaa.

”Mielenkiintoista on lähteä katsomaan, millaista EM-kisoissa on. Tavoitteena on päästä toiselle kierrokselle.”

Perjantain lyhytohjelmaan osallistuu 38 naista. Lauantain vapaaohjelmaan eli toiselle kierrokselle pääsee 24 luistelijaa.

Jotta Suomi saisi kolme paikkaa myös vuoden 2021 EM-kisoihin, kahden suomalaisnaisen yhteenlasketun sijoituksen pitää olla vähintään 13. Esimerkiksi sijat 6 ja 7 riittäisivät kolmeen paikkaan.

SM-jäällä Ceder joutui hieman helpottamaan vapaaohjelmaansa, kun sen alusta jäi pois kolmois-kolmoishyppy.

”Joskus jäällä pitää vähän säveltää. Päätös pitää tehdä hetkessä: pystyykö hypyn alastulokaaren jälkeen hyppäämään uudestaan vai ei. Sitä ei oikein voi harjoitella.”

 

”Olympialaisiin haluan päästä.”


Monen pääkaupunkiseudulla asuvan nuoren huippu-urheilijan tavoin Ceder käy koulua Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Hän aikoo valmistua neljässä vuodessa.

Ceder sanoo olevansa keskiverto mutta ahkera koululainen. Kisamatkojen takia hän joutuu opiskelemaan paljon vapaa-ajallaan, ettei jää jälkeen muista.

Ceder harjoittelee kaksi kertaa päivässä kolmena päivänä viikossa. Sunnuntai on viikon ainoa vapaa, ja se menee usein kotiläksyjä tehdessä.

”Kotiin jää valitettavan paljon kouluhommia.”

Vielä keväällä Ceder kertoi Suomen taitoluisteluliiton urheilijakortissa, että hänestä tulee isona lääkäri.

Enää hän ei ole yhtä varma tulevaisuudensuunnitelmistaan. Hän haluaa ensin katsoa, kuinka pitkälle rahkeet riittävät urheilussa.

”Olympialaisiin haluan päästä.”

Seuraavat talviolympialaiset ovat vuonna 2022 Pekingissä ja sitä seuraavat vuonna 2026 Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa.

”Olen silloin vasta 26-vuotias. Ei se ole liian myöhään.”

Lukion jälkeen Ceder voisi harkita muuttoa ulkomaille harjoittelemaan, mutta ainakin nyt ajatus tuntuu työläältä ja liian kalliilta.

 

”En ole kuullut vielä keneltäkään räppiin tehtyä ohjelmaa. Se olisi ainakin erilainen.”


Lajin karu totuus on, että Cederin ikäisenä on jo voitettu olympiamitaleita ja myös lopetettu huippu-uria.

Venäläinen Alina Zagitova on samanikäinen kuin Ceder, mutta lajin kirkkain tähti päätti vetäytyä kilpajäiltä toistaiseksi – olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan mestari väsyi.

Zagitova ei kuulu Cederin esikuviin kuten toinen venäläinen teinitähti Aljona Kostornaja.

”Hän on aika täydellinen, ja olen seurannut hänen luisteluaan, vaikkei minulla olekaan varsinaisia esikuvia. Emmin [Peltonen] kanssa olemme usein samoilla aamujäillä, ja ehkä häntäkin välillä katson”, Ceder sanoo.

Hän on kotoisin urheilullisesta perheestä. Pikkuveli pelaa jääkiekkoa, ja 13-vuotias pikkusisko Elle harrastaa kestävyysjuoksua.

”Se vasta raskasta onkin”, Ceder sanoo siskonsa harrastuksesta.

Kesäisin Ceder pelaa vanhempiensa ja kavereidensa kanssa golfia, joka vie ajatukset välillä pois taitoluistelusta. Golfia hän pelaa vasemmalta puolelta, ja samalta puolelta lähtevät myös taitoluisteluhypyt.

Vasemmalta puolelta hyppääminen taitoluistelussa on harvinaista muttei ainutlaatuista.

”Se on jotenkin luontevaa, vaikka olen oikeakätinen.”

Kun kausi on keväällä ohi, Ceder lähtee jälleen huhtikuussa Yhdysvaltoihin Chicagoon. Hän vietti siellä viime vuonna kesäkuun ja harjoitteli sinä aikana Shanetta Follen suunnittelemaa uutta koreografiaa.

Folle tekee Cederille uudet ohjelmat, joilla haetaan lisää vaikeutta ja siten lisää pisteitä.

 

”Iloisuus on aika luontainen olotilani.”


Ceder on siviilissä oikea ilopilleri. Iloisuus näkyy jäällä myös esittämisessä, vaikka Ceder luisteleekin Nino Rotan traagiseen Romeo ja Julia -elokuvaan säveltämän musiikin tahdissa.

”Valmentajalta [Virpi Horttana] tuli ehdotus musiikkiin, ja tykästyin siihen. Itse kuuntelen peruspoppia ja räppiä.”

Kuinka räppi sopisi taitoluisteluun?

”En ole kuullut vielä keneltäkään räppiin tehtyä ohjelmaa. Se olisi ainakin erilainen”, Ceder sanoo ja naurahtaa.

Oletko koskaan pahalla päällä?

”Iloisuus on aika luontainen olotilani. On minulla huonojakin päiviä, mutta harvemmin. Olen silloin hiljainen, jos on ollut huono treenipäivä tai olen väsynyt.”


Taitoluistelun EM-kisat ovat Grazissa Itävallassa 20.–26. tammikuuta. Naiset kilpailevat 24. ja 25. tammikuuta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Linnea Ceder


 Syntynyt elokuussa 2002.

 Taitoluistelija.

 Asuinpaikka Kerava.

 Seura Espoon Jäätaiturit.

 Valmentaja Virpi Horttana.

 Aloitti luistelun nelivuotiaana vuonna 2006.

 Joulukuussa järjestettyjen vuoden 2020 SM-kisoissa kolmas.

 Nuorten Pohjoismaiden mestari vuonna 2017.

 Harrastukset tanssi ja golf.

 Valittiin Suomen kolmanneksi naisluistelijaksi tammikuun 2020 EM-kisoihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

  4. 4

   Mitä perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätös tarkoittaa? Kuinka poikkeuksellinen se on? HS etsi vastaukset

  5. 5

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää