Urheilu

Veripusseja maitotölkeissä, dopingaineita Cokis-tölkeissä: Ex-pyöräilypomo paljasti Tour-voittajan dopingkikkoja

”Ulkopuolelta sitä ei voinut erottaa aidosta tölkistä”

Pyöräilijöille kuljetettiin veripusseja maitotölkeissä ja dopingaineita piilotettiin kaksoiskuorella varustettuihin Coca Cola -tölkkeihin, kertoi entinen maantiepyöräilyjohtaja Rudy Pevenage omaelämäkerrassaan Der Rudy.

Pevenage, 65, toimi pitkään Ranskan ympäriajon voittajan Jan Ullrichin Team Telekomin tallipäällikkönä, ja hänen omaelämäkerrastaan raportoi Süddeutsche Zeitung lukuisien muiden saksalaismedioiden tavoin.

Jan Ullrich voitti Ranskan ympäriajon 1997, mutta sai 2012 kaksivuotisen toimintakiellon osallisuudestaan lääkäri Eufemiano Fuentesin dopingrinkiin.

Seuraavana vuonna hän tunnusti julkisuudessa saaneensa Fuentesin kiellettyjä käsittelyjä. Saksalaismedia ei torstai-iltana ollut tavoittanut Ullrichia kommentoimaan Rudy Pevenagen paljastuksia.

Pevenage kertoo, että Ullrich selvisi poliisin pyöräilijöiden hotelliin tekemästä etsinnästä Italian ympäriajon aikana 2001. Poliisi ei tajunnut, että jääkaapissa säilytetyssä Coca Cola -tölkissä oli kaksoiskuori ja sisälle oli piilotettu dopingaineita.

”Ulkopuolelta sitä ei voinut erottaa aidosta tölkistä”, Pevenage kirjoittaa.

Pevanage kertoo kirjassaan myös, miten hän varasi ennen Ranskan ympäriajon alkua vuonna 2004 hotellihuoneen, joka oli varustettu ylimääräisellä jääkaapilla.

Samassa hotellissa majoittuivat espanjalaiset dopinglääkärit Fuentes ja José Luis Merino, ja pyörälähetti kuljetti Pevenagen jääkaapissaan varastoimia veripusseja pyöräilijöiden hotelliin maitotölkkeihin piilotettuina.

Ullrichin yhteys Fuentesiin paljastui lukuisien muiden urheilijoiden tavoin Operaatio Puerton yhteydessä, kun hänen vertaan löytyi varastoituna lääkärin toimitiloihin. Lisäksi Pevenagen omasta puhelimestaan soittama puhelu Fuentesille Italian ympäriajon aikana 2006 kertoi poliisille Pevenagen ja Fuentesin yhteyksistä.

Tavallisesti Pevenage piti yhteyttä Fuentesiin naisystävänsä puhelimen kautta, mutta kun tämän puhelimen sim-kortin saldo oli täynnä, joutui hän kerran ottamaan yhteyttä lääkäriin omasta puhelimestaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  3. 3

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää